logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma ip7250: Czarny tekst rozmazany, czyszczenie głowicy bez efektu

kopecioch 22 Mar 2020 14:02 2568 6
REKLAMA
  • #1 18550341
    kopecioch
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam problem z drukarką. Do niedawna normalnie drukowałem co jakiś czas zdjęcia na papierze fotograficznym. Zawsze jakość zdjęć była zadowalająca. Ostatnio potrzebowałem wydrukować zwykły tekst. Wydruk wygląda w następujący sposób, np dwie pierwsze linijki tekstu są super wydrukowane kolejne dwa rozmazane efekt jakby się litery klonowały i powstawał efekt ducha. Próbowałem czyścić w programie głowicę ale efekt nadal ten sam. Sprawdzałem na innym komputerze i nadal efekt jest taki sam. Drukarka w kolorze drukuje idealnie jedynie kolor czarny nie wydaje. Wyciągałem głowice, zamoczyłem ją w izopropanolu i wyczyściłem, efekt nadal taki sam. Czy ma ktoś jakąś radę ? Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Canon Pixma ip7250: Czarny tekst rozmazany, czyszczenie głowicy bez efektu IMG_2858.jpg (299.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18550886
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Uszkodzenie głowicy - jest ona drożna, ale "część odpowiedzialna za PGBK" pod wpływem temperatury uległa deformacji stąd efekt jak na wydruku. Na Forum opisane są podobne przypadki w tych drukarkach - poczytaj.
    kopecioch napisał:
    Wyciągałem głowice, zamoczyłem ją w izopropanolu

Na przyszłość: nie używaj izopropanolu do "moczenia" głowic, ponieważ ma negatywny wpływ i zamiast udrożnienia głowicy uzyskasz odwrotny efekt.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18553108
    kopecioch
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dziękuję za odpowiedź. Czyli już z taką głowicą już nic nie zrobię ? Znalazłem jakieś informację że ludzie zaklejają styki na głowicy.
  • REKLAMA
  • #4 18553126
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    kopecioch napisał:
    Znalazłem jakieś informację że ludzie zaklejają styki na głowicy.

Cieszę się że poczytałeś i znalazłeś kilka informacji. :)
    Możesz zakleić styki, jednak jest to obejście problemu ze wszystkimi tego konsekwencjami. Rozmycie zniknie, ale obraz będzie delikatnie jaśniejszy i zniekształcony. Nie masz nic do stracenia, więc możesz śmiało przetestować drukarkę z zaklejonymi odpowiednimi stykami.
    Jedynym skutecznym rozwiązaniem problemu jest niestety wymiana głowicy. Opłacalność tej operacji jest jednak znikoma.
    Taśma izolacyjna jest tańsza, więc od niej możesz zacząć. :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21317160
    marti100
    Poziom 1  
    Witam, mam ten sam problem z tą drukarką IP7250, czy wiecie jakie piny zakleić żeby wyłączyć ten czarny kolor ?
  • #6 21735595
    kamisobolak
    Poziom 6  
    Mam taki sam problem. Które. Piny należy zakleić?
  • #7 21735602
    Sobol666
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Ewidentnie czarny sie u mnie rozjezdza, Probowalem juz chyba wszystkiego. Które te piny trzeba zakleić?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką Canon Pixma iP7250 polega na rozmazanym czarnym tekście, gdzie pierwsze linijki są poprawne, a kolejne mają efekt "ducha" i rozmycia liter. Czyszczenie głowicy programowo oraz fizyczne moczenie w izopropanolu nie przyniosło poprawy. Przyczyną jest uszkodzenie części głowicy odpowiedzialnej za czarny tusz PGBK, która uległa deformacji termicznej. Izopropanol może pogorszyć stan głowicy, dlatego nie jest zalecany do czyszczenia. Jako tymczasowe rozwiązanie sugerowane jest zaklejenie odpowiednich styków na głowicy taśmą izolacyjną, co eliminuje rozmycie, ale powoduje jaśniejszy i lekko zniekształcony wydruk czerni. Jedynym trwałym rozwiązaniem jest wymiana głowicy, jednak jest to kosztowne i często nieopłacalne. W dyskusji pojawiają się pytania o konkretne piny do zaklejenia, jednak nie podano jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA