logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenia i wymiana starych gniazd siłowych 4 pin na 5 pinow

andrzej1969x 22 Mar 2020 14:14 18168 23
REKLAMA
  • #1 18550394
    andrzej1969x
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie połączeń na obrazku: Czy takie połączenia mają sens ? A może lepiej zmienić stare gniazda metalowe na tworzywowe 4 pinowe. Zamienic bezpieczniki topikowe na B 20 A x 3 sztuki, jeden B 10 A na oświetlenie piwnicy, wszystko zostawić w ukladzie TN-C ? Proszę o jakąś rade będę wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 18551386
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 159
    Jeśli w rozdzielni masz TNC, to żeby dalej było TNC-S wtyczka 5 PIN musiałbyś dołożyć jeszcze jeden przewód PE i od rozdzielni do gniazda puścić 5 przewodów L1,L2,L3,N,PE. N i PE podłaczone do przewodu PEN w rozdzielni.
    Możesz wtedy dla dodatkowego zabezpieczenia przed porażeniem dołożyć ziemnozwarciówkę.
    Pustego styku N nie mozesz zostawić, bo ktoś wsadzi standardową wtyczkę 5 pin i nie będzie miał N, a to grozi uszkodzeniem układu z niesymetrycznym obciążeniem faz.
  • #3 18552632
    andrzej1969x
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ok dziękuje za informacje. Może zastosuje poprostu wymiane gniazd metalowych na te z tworzywa i podłącze tak jak były wcześniej.
  • #4 18552640
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    andrzej1969x napisał:
    ...zastosuje poprostu wymiane gniazd metalowych na te z tworzywa i podłącze tak jak były wcześniej.
    Czyli reanimacja trupa, bo tak najprościej. I aby smaczku dodać to zabezpieczenie 20A a gniazda zapewne 16A.
  • #6 18869084
    romanewas
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Mam podobny dla mnie zasadniczy problem gdyż w wynajętym domu (nie mogę tu nic zmieniać w instalacji w sensie ciągnięcia nowych przewodów z rozdzielni do piwnicy) posiadam gniazdo 4P a maszynę do szycia mam 5p (kupiłem też taki przedłużacz na 5p) i teraz nie wiem co z tym zrobić? Z rozdzielni idą wydaje mi się 3 fazy i uziemienie do piwnicy gdzie te gniazdo wisi. Załączam jego zdjęcie.
    Jest też puszka natynkowa przed gniazdem - widać tu, że dochodzą 3 fazy i uziemienie (zerowanie?):

Podłączenie gniazda siłowego jest od kostki na prawo, na lewo jest podpięty bojler na 3ciej fazie...
  • REKLAMA
  • #7 18869816
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    W tej puszce był picasso, jaki kolor podszedł tak skręcał, tu potrzeba najpierw bałagan ogarnąć później podłączać.
  • #8 18869994
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 159
    Trzeba sprawdzić, czy w rozdzielni ten 4-ty przewód jest podłączony do lokalnego uziemienia, o ile takie zostało wykonane i zmierzona jego rezystancja (protokół). Jeśli przewód zerowy pełniący f-kcję uziemienia jest dobrze połączony, mógłbyś zrobić przedłużkę i przejść z wtyczki 4-ro pinowej na 5-cio pinową, łącząc pin GND z pinem przewodu zerowego. Jeśli maszyna pracuje w piwnicy i ma metalową obudowę, podłączoną z pinem uziemiającym, to bezpieczniej byłoby pin uziemiający podłączyć osobnym przewodem do zacisku uziemienia rozdzielni, a na zasilaniu tego gniazda dać zabezpieczenie ziemno-zwarciowe.
  • REKLAMA
  • #9 18870147
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    zbychmg napisał:
    przedłużkę i przejść z wtyczki 4-ro pinowej na 5-cio pinową, łącząc pin GND z pinem przewodu zerowego.

No możne zrobić takiej przejściówki. Albo gniazdo 4P, albo ciągnięcie nowego obwodu kablem 5x...
  • #11 18870287
    romanewas
    Poziom 12  
    zbychmg napisał:
    Trzeba sprawdzić, czy w rozdzielni ten 4-ty przewód jest podłączony do lokalnego uziemienia, o ile takie zostało wykonane i zmierzona jego rezystancja (protokół). Jeśli przewód zerowy pełniący f-kcję uziemienia jest dobrze połączony, mógłbyś zrobić przedłużkę i przejść z wtyczki 4-ro pinowej na 5-cio pinową, łącząc pin GND z pinem przewodu zerowego. Jeśli maszyna pracuje w piwnicy i ma metalową obudowę, podłączoną z pinem uziemiającym, to bezpieczniej byłoby pin uziemiający podłączyć osobnym przewodem do zacisku uziemienia rozdzielni, a na zasilaniu tego gniazda dać zabezpieczenie ziemno-zwarciowe.

Jaką przedłużkę masz na myśli? Czy można zmierzyć w jakiś prosty sposób czy jest zrobione uziemienie? Maszyna ma 3 fazowy silnik sprzęgłowy. Natomiast nie bardzo rozumiem jak w takim razie ta instalacja była wykorzystywana w przeszłości?? Przecież ktoś z tego korzystał z tych gniazd 4 pinowych więc o co tu kaman Panowie??

Dodano po 1 [minuty]:

zbychmg napisał:
    Albo dociągnąć kabel PE...

Niestety nie mam możliwości dociągnięcia do piwnicy żadnych nowych przewodów - to wykluczone całkowicie... Mogę jedynie w rozdzielni coś zmostkować czy pomierzyć...

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Tutaj jeszcze parę zdjęć rozdzielni...
    Podłączenia i wymiana starych gniazd siłowych 4 pin na 5 pinow Podłączenia i wymiana starych gniazd siłowych 4 pin na 5 pinow Podłączenia i wymiana starych gniazd siłowych 4 pin na 5 pinow
  • #12 18874258
    romanewas
    Poziom 12  
    Dodatkowe pytanie koledzy - w jaki sposób sprawdzić w rozdzielni czy mam doprowadzony tam tzw PEN czy nie?? Czy da to się sprawdzić na podstawie zdjęć czy też trzeba jakieś pomiary robić??
  • #13 18874406
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2576
    andrzej1969x napisał:
    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie połączeń na obrazku: Czy takie połączenia mają sens ? A może lepiej zmienić stare gniazda metalowe na tworzywowe 4 pinowe. Zamienic bezpieczniki topikowe na B 20 A x 3 sztuki, jeden B 10 A na oświetlenie piwnicy, wszystko zostawić w ukladzie TN-C ? Proszę o jakąś rade będę wdzięczny

Montaż gniazda 5-pinowego z niepodłączonym N jest niedopuszczalne.
    Przerabianie gniazda z 4-pin na 5-pin jest zupełnie bezcelowe, skoro spawarka nie wymaga przewodu N, więc zgodnie ze sztuką może mieć zamontowaną wtyczkę 4-pin. W razie potrzeby użycia spawarki w innym miejscu, należy wówczas skorzystać z reduktora 5-pin na 4-pin.

romanewas napisał:
    posiadam gniazdo 4P a maszynę do szycia mam 5p

Proszę sprawdzić czy maszyna rzeczywiście potrzebuje przewodu N. Jeśli nie, to należało wymienić wtyczkę 5-pin na 4-pin, co pozwoli na podłączenie do istniejącej instalacji bez przeróbek. Jeżeli maszyna wymaga przewodu N do sterowania lub np. oświetlenia to konieczna będzie modyfikacja w celu zamontowania transformatora separacyjnego 400/230V. Po tej modyfikacji będzie można podłączyć maszynę do istniejącej instalacji wykorzystując wtyczkę 4-pinową.

Shadowix napisał:
    zbychmg napisał:
    przedłużkę i przejść z wtyczki 4-ro pinowej na 5-cio pinową, łącząc pin GND z pinem przewodu zerowego.

No możne zrobić takiej przejściówki. Albo gniazdo 4P, albo ciągnięcie nowego obwodu kablem 5x...

Nie wolno robić przejściówek z gniazda 4-pin na gniazdo 5-pin (brak przewodu N). Tylko redukcja 5-pin na 4-pin jest zgodna z normami.
  • #14 18875533
    romanewas
    Poziom 12  
    BANANvanDYK napisał:
    Proszę sprawdzić czy maszyna rzeczywiście potrzebuje przewodu N. Jeśli nie, to należało wymienić wtyczkę 5-pin na 4-pin, co pozwoli na podłączenie do istniejącej instalacji bez przeróbek. Jeżeli maszyna wymaga przewodu N do sterowania lub np. oświetlenia to konieczna będzie modyfikacja w celu zamontowania transformatora separacyjnego 400/230V. Po tej modyfikacji będzie można podłączyć maszynę do istniejącej instalacji wykorzystując wtyczkę 4-pinową

Ok a jak to sprawdzić? Może zrobię zdjęcia/filmiki maszyny i coś będzie jasne? Natomiast montaż tego transformatorka czy można zrobić gdzieś np przed samą maszyną czy blisko rozdzielni? Jakiś schemat byś mógł udostępnić jak to zrobić?? Może można kupić gotowe jakieś takie rozwiązania?
  • #15 18875786
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Poszukaj elektryka/automatyka który Ci sprawdzi układ elektryczny w maszynie, zmieni wtyczkę i zamontuje transformator.
  • #16 18876820
    romanewas
    Poziom 12  
    Samemu nie mogę tego zrobić z pomocą forumowiczów?? :) Nie znam tutaj żadnego elektryka a jacyś fachowcy z ogłoszeń to brak słów - albo nie mają czasu albo w ogóle telefonów nie odbierają...
  • #17 21312470
    piotrpakulaswidnik
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czerwona część urządzenia elektrycznego z oznaczeniami.

Co oznacza napis na porcelanie i ten przycisk czerwony Gniazdo elektryczne z oznaczeniami na płycie z porcelany i czerwonym przyciskiem. ? Wujek gogle nie może go znaleźć
  • #18 21313257
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Zdjąć izolację zewnętrzną na długości 50 mm, a „przycisk” zapewne ma zadanie kodowania części obudowy na potrzeby produkcji.
  • #19 21746322
    kenczorf
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Panowie, potrzebuję zmienić 40-letnie gniazdo siłowe 16 A i wyprowadzić przy okazji z niego zwykłe gniazdko 230 V. Dom też 40-letni, typ sieci TNC, więc wszystko jest na dwużyłowych przewodach z zerowaniem w gniazdkach.
    Siła ma 4 przewody 2,5 mm² - 3 x faza i PEN. Zabezpieczenie w rozdzielni 16 A. Póki co nie mam żadnego urządzenia, do którego bym to gniazdo wykorzystał, ale chyba cokolwiek kupię, będzie już 5p a nie 4p?
    Czy jeśli założę gniazdo 5p, to mam zrobić tak jak w gniazdach 230 V, czyli PEN do PE w gnieździe i mostek do N? Jest to poprawne, czy w przypadku siły robi się inaczej?

PS: nie ma opcji teraz dokładania dodatkowych kabli bez większego remontu domu.
  • #20 21746363
    piotrpakulaswidnik
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Nie jestem elektrykiem ale czy 5 pin nie jest po to by zmienić obroty silnika 3faz?
  • REKLAMA
  • #21 21746409
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    piotrpakulaswidnik napisał:
    Nie jestem elektrykiem ale czy 5 pin nie jest po to by zmienić obroty silnika 3faz?

Nie
    Trzy fazy plus N i PE
  • #22 21746466
    kenczorf
    Poziom 11  
    karolark napisał:
    Trzy fazy plus N i PE

Czyli w przypadku sieci TNC i 4 przewodów w ścianie we wtyczce 5-pinowej robimy zerowanie poprzez mostek pomiędzy PE a N?
  • #23 21746594
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    >>21746322 Zgodnie z obecnymi standardami nie masz tam przewodu PEN. Istniejący przewód obecnie będzie traktowany jako PE. Chcąc zamontować nowe gniazdo „5-pin” powinieneś dołożyć przewód PE, a istniejący przewód (w niebieskiej izolacji) traktować jako N i ew. przepiąć go w rozdzielnicy.
    Wykonanie zerowania nie jest bezpieczne, chociażby przez niepewne połączenie dwóch żył w jednym zacisku, a w wyniku przerwy w połączeniu może dojść do pojawienia się napięcia na obudowie. Poza tym, przewód o przekroju <10 mm² Cu nie może być traktowany jako PEN.
    >>21746363 Gniazda „5-pin” są po to, aby można było korzystać z napięcia 230 V. Gniazda „4-pin” służyły wyłącznie do wykorzystania napięcia 400 V międzyfazowo.
  • #24 21746636
    kenczorf
    Poziom 11  
    Ja rozumiem obecne standardy, ale wiele domów sprzed 1990, kiedy to się chyba zmieniło, ma instalacje dwużyłowe, ale raz, że modernizacja tego na TN-C-S wymaga skucia całego domu i dużych pieniędzy, a dwa, nie ma takiego przymusu.
    Ale to chyba nie oznacza, że jesteśmy skazani na brak podpięcia nowych sprzętów na siłę? Skoro w gniazdkach jest PEN podpięty jako PE i N, to dlaczego w gnieździe z siłą nie wolno tego zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany i podłączenia starych, 4-pinowych gniazd siłowych na 5-pinowe w instalacji elektrycznej typu TN-C, gdzie przewód PEN pełni funkcję zarówno przewodu neutralnego (N), jak i ochronnego (PE). W przypadku instalacji TN-C, aby prawidłowo zastosować gniazdo 5-pinowe (L1, L2, L3, N, PE), konieczne jest doprowadzenie osobnego przewodu ochronnego PE, co często wymaga modernizacji instalacji i doprowadzenia piątego przewodu od rozdzielni. Pozostawienie niepodłączonego przewodu N w gnieździe 5-pinowym jest niebezpieczne i niedopuszczalne, gdyż grozi uszkodzeniem urządzeń i niesymetrycznym obciążeniem faz. W starszych instalacjach z przewodem PEN stosuje się mostkowanie N i PE w gniazdach 4-pinowych, jednak jest to rozwiązanie niezgodne z aktualnymi normami i niespełniające wymogów bezpieczeństwa. W przypadku braku możliwości doprowadzenia przewodu PE, zaleca się stosowanie gniazd i wtyczek 4-pinowych oraz ewentualne użycie reduktorów 5-pin na 4-pin. Dla urządzeń wymagających przewodu N (np. do sterowania lub oświetlenia), konieczne może być zastosowanie transformatora separacyjnego 400/230 V. Wymiana metalowych gniazd na tworzywowe 4-pinowe jest możliwa, ale zabezpieczenia powinny być dobrane odpowiednio do prądu znamionowego gniazd (np. 16 A). Wskazane jest również zastosowanie zabezpieczeń różnicowoprądowych (ziemnozwarciowych) dla zwiększenia ochrony przed porażeniem. W starszych domach bez możliwości modernizacji instalacji, stosowanie gniazd 5-pinowych bez doprowadzonego PE i N jest ryzykowne i niezgodne z normami. Wskazane jest skonsultowanie się z elektrykiem lub automatykiem w celu oceny instalacji i ewentualnej modernizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA