logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak bezpiecznie wymienić gniazdo siłowe 4-pin na 5-pin w instalacji TN-C?

bar7709 25 Lut 2025 12:04 2031 31
REKLAMA
  • #1 21455417
    bar7709
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Dzień dobry,

Potrzebuje wymienic gniazdo silowe 4 pinowe na 5 pinowe do ladowania samochodu.

Instalacja tn-c
    Aktualnie do gniazda dochodzą 3 fazy plus N,

Poszukuję bezpiecznego rozwiania, czy zmostkowac we wtyczce bolec PE z N czy jedyna opcja jest zrobić podział PEN i uziemić
  • REKLAMA
  • #2 21455450
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    bar7709 napisał:
    Poszukuję bezpiecznego rozwiania, czy zmostkowac we wtyczce bolec PE z N

Proponowane rozwiązanie jest nieprawidłowe, wtyczki niewolno Ci przerabiać.
  • #3 21455457
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2873
    bar7709 napisał:

Poszukuję bezpiecznego rozwiania, czy zmostkowac we wtyczce bolec PE z N czy jedyna opcja jest zrobić podział PEN i uziemić

Z takim wyobrażeniem o elektryce to radzę wezwać elektryka.
    Skąd wiesz że masz PEN?
    bar7709 napisał:

To masz źle gniazdo podłączone.
  • REKLAMA
  • #4 21455487
    bar7709
    Poziom 17  
    Ktoś_tam napisał:
    Z takim wyobrażeniem o elektryce to radzę wezwać elektryka.
    Skąd wiesz że masz PEN?

Mam układ TN-C, na tej podstawie sądzę, że mam PEN. Informacje o układzie sieci w moim budynku uzyskałem od dostawcy.

Ktoś_tam napisał:
    To masz źle gniazdo podłączone

Więc w jaki sposób w starym budownictwie były podłączane gniazda siłowe w sieciach TN-C? Miały osobne uziemienie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21455985
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Ktoś_tam napisał:

A dlaczego ma źle ?
    Skoro ma układ TN-C i zakładam że nie ma przejścia na TN-C-S to na całej długości układu TN-C funkcję przewodu neutralnego i przewodu ochronnego pełni jeden wspólny przewód.

Podejrzewam ze tutaj:
    Ktoś_tam napisał:
    bar7709 napisał:

Czepiłeś się że kolega napisał N a nie PEN.

Dodano po 36 [minuty]:

bar7709 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    To masz źle gniazdo podłączone

Więc w jaki sposób w starym budownictwie były podłączane gniazda silowe, w sieciach tnc? Mialy osobne uziemienie?

Może kolega się ustosunkuje do tego pytania autora ?

Tylko że niema co tu zhejtować.

Dodano po 4 [minuty]:

A to materiał dla autora coś o TN-C:
    https://elektrykapradnietyka.com/28910/siec-tn-c-praktyka-polskie-normy-przepisy-zwyczaje/
    https://our.electricianexp.com/pl/sistema-zazemleniya-tn-c.html

Powinno Ci coś rozjaśnić jak masz ogarnąć gniazdo i zarazem poznać ryzyko w TN-C.
  • #6 21456064
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 175
    Autorze tematu - nie dywagujmy o wtyczce, wpierw napisz:
    - domek 1-rodz. czy dom wielorodzinny
    - moc stacji ładowania i wymagana moc dla łądowarki pokładowej
    - zabezpieczenie i przekrój obwodu
    - wiek instalacji
    W praktyce zaleca się stacje ładowania podłączać na stałe, a nie przez gniazdo - wtyczka.
  • #7 21456125
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Już odpowiadam. Pisząc że gniazdo jest źle podłączone mam na myśli że do gniazd 4p nie podłącza się N. Z takiego gniazda nie powinno się wyciągać N. Tak samo we wtyczce 4p nie powinno być N. Gdyby mogło by być to jak podłączyć takie urządzenie w innej instalacji gdzie występuje TT? Wiem że niektórzy magicy tak robią, ale czego magicy nie są w stanie zrobić. Potwierdzenie że jest to TN-C padło później.
  • #8 21456209
    domsat
    Poziom 23  
    Montaż stacji ładowania podlega kilku istotnym zasadom związanym z bezpieczeństwem. Pomysły z przeróbką wtyczki są nie do przyjęcia, więc - tak jak napisałem - przestańcie się nią zajmować.
  • #9 21456377
    Daro1003
    Poziom 34  
    domsat napisał:
    Montaż stacji ładowania podlega kilku istotnym zasadom związanym z bezpieczeństwem.

Stacja ładowania nie będzie działać na układzie sieci TN-C ??
  • Pomocny post
    #10 21456547
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Jeśli masz układ TN bez podziału i przekrój przewodu do gniazda odpowiada wymogom, to podłącz jak na rysunku poniżej. Najlepiej jednak wykonaj podział w rozdzielnicy i wymień przewód zasilający na pięciożyłowy.[/img]
    Załączniki:
    • Jak bezpiecznie wymienić gniazdo siłowe 4-pin na 5-pin w instalacji TN-C? 1.png (8.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21456550
    Daro1003
    Poziom 34  
    hubertkoncki napisał:
    Najlepiej jednak wykonaj podział w rozdzielnicy i

i do punktu podziału doprowadź uziemienie poniżej 10ohm
    Moderowany przez krzysiek7:

Żaden przepis nie wymaga uziemiania punktu podziału, więc proszę powstrzymać się od rozpowszechniania takiej informacji.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #12 21456558
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    Daro1003 napisał:
    hubertkoncki napisał:
    Najlepiej jednak wykonaj podział w rozdzielnicy i

Najlepiej 0 Ω. Przepraszam kolego Daro1003, ale wiele legend krąży o wymaganej wartości rezystancji uziomu. Nie pogłębiaj tych legend na naszej płaskiej ziemi.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #13 21456588
    Daro1003
    Poziom 34  
    To oświeć mnie jaką legendę pogłębiam.

----
    Wydzielono z tematu: Jak bezpiecznie wymienić gniazdo siłowe 4-pin na 5-pin w instalacji TN-C?
    przez Topolski Mirosław dnia 26 Lut 2025 08:46
  • #14 21456600
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    @Daro1003
  • #15 21457204
    bar7709
    Poziom 17  
    Daro1003 napisał:
    A to materiał dla autora coś o TN-C:
    https://elektrykapradnietyka.com/28910/siec-tn-c-praktyka-polskie-normy-przepisy-zwyczaje/
    https://our.electricianexp.com/pl/sistema-zazemleniya-tn-c.html

Powinno Ci coś rozjaśnić jak masz ogarnąć gniazdo i zarazem poznać ryzyko w TN-C.

Jednym słowem jedyna bezpieczna opcja to podzielenie przewodu PEN i uziemienie.

Zracji tego że wymiana kabla z rozdzielni do budynku gospodarczego gdzie znajduje się gniazdo wymagało by remontu połowy domu. Podział wykonam w pomieszczeniu gospodarczym, uziemię i zamontuje wyłącznik róznicowo-prądowy. Samo gniazdo planuje zabepieczyć wyłącznikiem nadpradowym 3-fazowym B 16A.

Zaciekawił mnie temat gniazd powszechnego użytku 230 V, w takim wypadku w instalacji TN-C bezpieczniej jest zrobić zerowanie? Nie widzę korzyści z tego płynących a jedynie ewentualnie pojawienie się napięcia na obudowie urządzeń.

domsat napisał:
    Autorze tematu - nie dywagujmy o wtyczce, wpierw napisz:
    - domek 1-rodz. czy dom wielorodzinny
    - moc stacji ładowania i wymagana moc dla ładowarki pokładowej
    - zabezpieczenie i przekrój obwodu
    - wiek instalacji
    W praktyce zaleca się stacje ładowania podłączać na stałe, a nie przez gniazdo - wtyczka.

-Dom jednorodzinny
    -nie znam wymaganej mocy
    -zabezpieczenie w planie B 16 na samo gniazdo, zasił 4x4mm²
    -wiek instalacji około 30 lat
    - gniazdo będzie używane sporadycznie może 2 razy w miesiącu, dlatego stacja ładowania wydaje się zbędnym wydatkiem
  • #16 21457499
    domsat
    Poziom 23  
    bar7709 napisał:
    stacja ładowania wydaje się zbędnym wydatkiem

Więc po co zadałeś ten temat ?
  • Pomocny post
    #17 21457591
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3849
    bar7709 napisał:

Nie.

Daro1003 napisał:

Dlaczego do punktu podziału i dlaczego akurat 10 omów a nie 12 czy 8???

bar7709 napisał:
    Mam układ TN-C, na tej podstawie sądzę, że mam PEN.

Owszem, można tak sądzić pod warunkiem że ten PEN ma przekrój minimum 10 mm² Cu.

Wykonujesz modernizację instalacji więc obowiązują cię obecne przepisy. Po pierwsze gniazdo musi być zabezpieczone RCD. Po drugie zachowany przekrój PEN. Po trzecie gniazdo musi być zabezpieczone odpowiednim wyłącznikiem nadprądowym. Ponieważ rozważamy ładowanie dość drogiego auta w twoim interesie powinno być prawidłowe wykonanie zasilania. Ale skoro:

bar7709 napisał:
    Zracji tego że wymiana kabla z rozdzielni do budynku gospodarczego gdzie znajduje się gniazdo wymagało by remontu połowy domu.

Niekoniecznie. zwsze można coś wykombinować z trasą kabla. Jak mówią stać na konia ( elektrycznego) to powinno być stać i na siodło.

bar7709 napisał:

Nie bo jak wspomniałem nie przypuszczam żeby do gniazda doprowadzony był przewód / kabel 4x10 miedziany. Jeżeli jednak jest taki doprowadzony to nie musisz nic uziemiać. Wystarczy mała rozdzielnica w której zamontujesz RCD i rozdzielisz PEN. Ale sądzę że jest to jednak sporo mniejszy przekrój.

W takim przypadku też jest możliwość wykonania takiej instalacji. Należy dla tego gniazda wydzielić wyspę TT. Czyli wykonać lokalny uziom - jego wartość nie jest krytyczna, w praktyce 3 m szpilki wystarczy oraz przy gnieździe zainstalować kaskadę RCD czyli najprościej RCD 100 mA i za nią druga 30 mA. Nic nie mostkujesz. PE z lokalnego uziomu wprowadzasz na PE gniazda. Trzy fazy i N prowadzisz do gniazda przez dwie połączone szeregowo RCD. Należy obowiązkowo pamiętać raz w miesiącu wykonać test obu wyłączników różnicowo prądowych.

Ochrona przeciwporażeniowa będzie zachowana.

bar7709 napisał:
    Zaciekawił mnie temat gniazd powszechnego użytku 230V, w takim wypadku w instalacji TN-C bezpieczniej jest zrobić zerowanie? Nie widzę korzyści z tego płynących a jedynie ewentualnie pojawienie się napięcia na obudowie urządzeń.

Przy instalacji dwużyłowej to jedyny sposób ochrony przeciwporażeniowej. W sprawnej instalacji napięcie niebezpieczne na obudowach urządzeń się nie pojawi.
    bar7709 napisał:
    -wiek instalacji około 30 lat

Apropo sprawnej instalacji...
    Kiedy był wykonany ostatni przegląd? Bo powinien być co pięć lat...
  • #18 21457674
    Daro1003
    Poziom 34  
    kortyleski napisał:
    Daro1003 napisał:

Dlaczego do punktu podziału i dlaczego akurat 10 omów a nie 12 czy 8???

Tak jak byś pominął wyraz poniżej który napisałem.

Dodano po 4 [minuty]:

kortyleski napisał:
    3m szpilki wystarczy

Tak bez pomiaru jesteś pewien ?
  • #19 21457983
    bar7709
    Poziom 17  
    kortyleski napisał:
    bar7709 napisał:
    Zaciekawił mnie temat gniazd powszechnego użytku 230V, w takim wypadku w instalacji TN-C bezpieczniej jest zrobić zerowanie? Nie widzę korzyści z tego płynących a jedynie ewentualnie pojawienie się napięcia na obudowie urządzeń.

Przy instalacji dwużyłowej to jedyny sposób ochrony przeciwporażeniowej. W sprawnej instalacji napięcie niebezpieczne na obudowach urządzeń się nie pojawi.

Idąc tym tokiem myślenia, wymiana gniazda na 5-pinowe i wykonanie zerowania w gnieździe siłowym będzie najprostszym rozwiązaniem.

kortyleski napisał:
    Apropo sprawnej instalacji...
    Kiedy był wykonany ostatni przegląd? Bo powinien być co pięć lat...

Nie wiem, czy kiedykolwiek był wykonany, czy mając uprawnienia pomiarowe E i D można wykonać przegląd samemu sobie? Jak patrzy na to ubezpieczyciel?
  • #20 21457998
    domsat
    Poziom 23  
    bar7709 - naprawdę masz "uprawnienia pomiarowe E i D" ? I zadałeś pytanie na poziomie laika ? Poziom wiedzy elektryków zszedł na psy !

Moderowany przez Felini:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #21 21458023
    Daro1003
    Poziom 34  
    Jak widać z ostatniego postu kolegi @domsat elektroda to takie forum gdzie nie na każde pytanie można otrzymać konkretna odpowiedz. Cześć użytkowników skupia się na hejcie a nie na odpowiedzi na pytanie. Dlaczego według mnie pewnie nie zna odpowiedzi a chce błysnąć.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #22 21458065
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    bar7709 napisał:

Nie wiem czy kiedykolwiek byl wykonany, czy mając uprawnienia pomiarowe e i d można wykonać przeglad samemu sobie? Jak patrzy na to ubezpieczalnia?

Nie myślałeś aby dla siebie mieć przegląd aby wiedzieć samemu w jakim stanie jest kilkudziesięcioletnia instalacja? Być może taki przegląd i ewentualne wykrycie i naprawienie usterek uchroni od wypłaty ubezpieczenia, w myśl zasady lepiej zapobiegać niż leczyć?
    Dziwne że osoba z takimi papierami i być może miernikiem nigdy u siebie nie zrobiła przeglądu starej instalacji.
  • REKLAMA
  • #23 21458094
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    @bar7709 możesz wykonać sobie pomiary.
  • Pomocny post
    #24 21458137
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Ktoś_tam napisał:
    Dziwne że osoba z takimi papierami i być może miernikiem nigdy u siebie nie zrobiła przeglądu starej instalacji.

Nie każdy jest ciekawski :)
    Ja z samej ciekawości i dla samego siebie, mając tylko E/30kV, dawno miernik z firmy pożyczyłem, doczytałem sobie normy i przedzwoniłem wykonałem pomiary całej instalacji domowej - no i powychodziło, że może i nie jest źle, ale tu i ówdzie wypadało podociągać zaciski :)
    Po to są te pomiary :)

A odpowiadając na pytanie OPa:
    Norma EN 61140 - powinna być różnicówka najlepiej typu B, a skoro stara sieć (TN-C), to i punkt rozdziału powinien być przed różnicówką. Dalej już do normalnego gniazda 3f5p6h przewodem pięcio-żyłowym.
    Oczywiście punkt rozdziału powinien być uziemiony i kropka, szczególnie przy EV, bo tu może bardzo dużo pójść nie tak - przekształtnik na przekształtniku, popędzane kilogramami komputerów i do tego ze stałą łącznością z obcymi serwerami.

Natomiast osobiście, w prywatnym garażu i po cichu, zapewne zrobiłbym z różnicówką.
    Dlaczego? A niech przykładowo. stanie się nieszczęście, kamyczek uderzył w baterię podczas jazdy, a podczas ładowania zacznie przebijać ogniwo do obudowy...).
    Sic! Jedynie bardzo nie chciałoby mi się uziemiać punktu rozdziału - różnicówka i tak zadziała, ale wizja karoserii na potencjale 1-2V nie jest radosna i tu przeszedłbym do analizowania co na to elektronika pojazdu, a koniec końców i tak pewnie pociągnąłbym ten cholerny drut do uziomu :)
    Edytowałem.[T.M.]
  • Pomocny post
    #25 21458413
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Domyślam się, że do gniazda 4 bolcowego nie dochodzi gruby przewód i teraz tak:

uziemiamy punkt podziału przy gnieździe, zdarza się awaria - przerwanie N gdzieś na ulicy, cały prąd N płynie przez nasz kabel od gniazda do uziomu.

Mniejsze zło:
    - podzielić PEN przy gnieździe, nie uziemiać i zaufać RCD w EVSE lub

- dociągnąć PE, z prawidłowego punktu podziału lub

- wyspa TT, nowy dobry uziom przy gnieździe.
  • #26 21458926
    kortyleski
    Poziom 43  
    bar7709 napisał:
    Idąc tym tokiem myślenia, wymiana gniazda na 5 pinowe i wykonanie zerowania w gniezdzie siłowym bedzie najprostszym rozwiązaniem.

Nie będzie. Wykonując modernizację musisz się trzymać obecnych przepisów a te zabraniają zerowania.

Daro1003 napisał:
    kortyleski napisał:
    3m szpilki wystarczy

Tak bez pomiaru jesteś pewien ?

Jestem pewien. i 500omów wystrczy w opisanej przeze mnie sytuacji.

Kiermasz napisał:
    Oczywiście punkt rozdziału powinien być uziemiony i kropka,

Kolejna wielokrotnie powielana bzdura. Jakbyś chciał uziemić punkt podziału w lokalu na 10 piętrze? Punkt podziału nie musi być uziemiony, uziemiony musi być PEN.
  • #27 21460328
    bar7709
    Poziom 17  
    domsat napisał:
    bar7709 - naprawdę masz "uprawnienia pomiarowe E i D" ? I zadałeś pytanie na poziomie laika ? Poziom wiedzy elektryków zszedł na psy !

Tak mam uprawnienia E i D, tak zadałem pytanie na poziomie laika, Nie obrażajmy zaraz wszystkich elektryków, to tylko mój jest na psim poziomie ;)

Ktoś_tam napisał:
    Nie myślałeś aby dla siebie mieć przegląd aby wiedzieć samemu w jakim stanie jest kilkudziesięcioletnia instalacja? Być może taki przegląd i ewentualne wykrycie i naprawienie usterek uchroni od wypłaty ubezpieczenia, w myśl zasady lepiej zapobiegać niż leczyć?

Oczywiście, że myślałem, przyjdzie czas na pomiary i sukcesywną modernizacje, na tą chwilę mam inne priorytety.

kortyleski napisał:
    Nie będzie. Wykonując modernizację musisz się trzymać obecnych przepisów a te zabraniają zerowania.

Tylko czy wymiana gniazda to modernizacja? Czy w sieci TN-C w starym budownictwie bez podzielonego PEN dopuszczone było zerowanie w gnieżdzie siłowym 5 pin?

Dodano po 3 [minuty]:

>>21458413

lukiiiii napisał:
    - podzielić PEN przy gnieździe, nie uziemiać i zaufać RCD w EVSE lub

Do gniazda dochodzi przewód 4x4mm2, czy w takim wypadku podział PEN i RCD bez uziemienia jest dopuszczalne i bezpieczne?

lukiiiii napisał:
    - wyspa TT, nowy dobry uziom przy gnieździe

Wygląda to na najrozsądniejsze rozwiązanie pod względem bezpieczeństwa i zgodne z obecną wiedzą
  • Pomocny post
    #28 21460409
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    bar7709 napisał:

lukiiiii napisał:

Wygląda to na najrozsądniejsze rozwiązanie pod względem bezpieczeństwa i zgodne z obecną wiedzą

To jak już zrobisz to uziemienie, to weź miernik IPZ i sprawdź która żyła jest lepiej uziemiona, ta z Twojego uziomu, czy ta czwarta żyła wystająca ze ściany w garażu.
    Odpowiedz sobie którą z nich lepiej mieć podłączoną do obudowy urządzenia w 1 klasie izolacji.
  • Pomocny post
    #29 21460794
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3489
    lukiiiii napisał:
    bar7709 napisał:

Wygląda to na najrozsądniejsze rozwiązanie pod względem bezpieczeństwa
    Polemika nie dotyczy bezpieczeństwa tylko istniejącego prawa.
    Bezpieczniejsze rozwiązanie od wyspy TT jest podane na rysunku w poście #10.
    Polemika - czy prawo zezwala na takie rozwiązanie jak w #10.
    bar7709 napisał:
    zgodne z obecną wiedzą
    Wiedza się nie zmieniła przez 40 lat !
    Zmieniło się tylko prawo - prawo obecnie nakazuje stosować rozwiązania mniej awaryjne.
    Prawo obowiązuje od momentu opublikowania.
    To nie oznacza, że wszystkie istniejące instalacje należy aktualizować.
  • Pomocny post
    #30 21460950
    kortyleski
    Poziom 43  
    czesiu napisał:
    To jak już zrobisz to uziemienie, to weź miernik IPZ i sprawdź która żyła jest lepiej uziemiona, ta z Twojego uziomu, czy ta czwarta żyła wystająca ze ściany w garażu.

A jakie znaczenie ma Rpe w TT?

CYRUS2 napisał:
    Polemika nie dotyczy bezpieczeństwa tylko istniejącego prawa.

Owszem ale to prawo obowiązuje jednak.

Bezpiecznym i zgodnym z prawem rozwiązaniem jest wykonanie od nowa obwodu tego gniazda.
    Wydzielenie TT to ostateczność choć z prawem zgodna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany gniazda siłowego z 4-pinowego na 5-pinowe w instalacji TN-C. Użytkownik zapytał o bezpieczne rozwiązanie, czy zmostkować bolec PE z N, czy wykonać podział PEN i uziemić. Odpowiedzi wskazują, że przeróbka wtyczki jest nieprawidłowa, a zaleca się podział PEN w rozdzielnicy oraz uziemienie. Wskazano na konieczność stosowania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) oraz nadprądowych. Użytkownik podkreślił, że gniazdo będzie używane sporadycznie, co budzi wątpliwości co do potrzeby stacji ładowania. Wskazano również na znaczenie pomiarów i aktualizacji instalacji w kontekście bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA