bar7709 napisał: Jednym słowem jedyna bezpieczna opcja to podzielenie przewodu PEN i uziemienie.
Nie.
Daro1003 napisał: i do punktu podziału doprowadź uziemienie poniżej 10ohm
Dlaczego do punktu podziału i dlaczego akurat 10 omów a nie 12 czy 8???
bar7709 napisał: Mam układ TN-C, na tej podstawie sądzę, że mam PEN.
Owszem, można tak sądzić pod warunkiem że ten PEN ma przekrój minimum 10 mm² Cu.
Wykonujesz modernizację instalacji więc obowiązują cię obecne przepisy. Po pierwsze gniazdo musi być zabezpieczone RCD. Po drugie zachowany przekrój PEN. Po trzecie gniazdo musi być zabezpieczone odpowiednim wyłącznikiem nadprądowym. Ponieważ rozważamy ładowanie dość drogiego auta w twoim interesie powinno być prawidłowe wykonanie zasilania. Ale skoro:
bar7709 napisał: Zracji tego że wymiana kabla z rozdzielni do budynku gospodarczego gdzie znajduje się gniazdo wymagało by remontu połowy domu.
Niekoniecznie. zwsze można coś wykombinować z trasą kabla. Jak mówią stać na konia ( elektrycznego) to powinno być stać i na siodło.
bar7709 napisał: Jednym słowem jedyna bezpieczna opcja to podzielenie przewodu PEN i uziemienie.
Nie bo jak wspomniałem nie przypuszczam żeby do gniazda doprowadzony był przewód / kabel 4x10 miedziany. Jeżeli jednak jest taki doprowadzony to nie musisz nic uziemiać. Wystarczy mała rozdzielnica w której zamontujesz RCD i rozdzielisz PEN. Ale sądzę że jest to jednak sporo mniejszy przekrój.
W takim przypadku też jest możliwość wykonania takiej instalacji. Należy dla tego gniazda wydzielić wyspę TT. Czyli wykonać lokalny uziom - jego wartość nie jest krytyczna, w praktyce 3 m szpilki wystarczy oraz przy gnieździe zainstalować kaskadę RCD czyli najprościej RCD 100 mA i za nią druga 30 mA. Nic nie mostkujesz. PE z lokalnego uziomu wprowadzasz na PE gniazda. Trzy fazy i N prowadzisz do gniazda przez dwie połączone szeregowo RCD. Należy obowiązkowo pamiętać raz w miesiącu wykonać test obu wyłączników różnicowo prądowych.
Ochrona przeciwporażeniowa będzie zachowana.
bar7709 napisał: Zaciekawił mnie temat gniazd powszechnego użytku 230V, w takim wypadku w instalacji TN-C bezpieczniej jest zrobić zerowanie? Nie widzę korzyści z tego płynących a jedynie ewentualnie pojawienie się napięcia na obudowie urządzeń.
Przy instalacji dwużyłowej to jedyny sposób ochrony przeciwporażeniowej. W sprawnej instalacji napięcie niebezpieczne na obudowach urządzeń się nie pojawi.
bar7709 napisał: -wiek instalacji około 30 lat
Apropo sprawnej instalacji...
Kiedy był wykonany ostatni przegląd? Bo powinien być co pięć lat...