logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wielokrotne wyniki na wyważarce to norma czy usterka?

Dawid884 24 Mar 2020 22:02 1695 4
REKLAMA
  • #1 18557852
    Dawid884
    Poziom 5  
    Witam niedawno kupiłem wyważarkę (Wheel Balancer) wszystko niby działa ale niesty podczas wyważania pokazuje 4 - 5 a nawet więcej wyników zanim pokaże 00 po obu stronach sprawdzałem na paru kołach więc to raczej nie wina krzywej felgi. Po nabiciu przykładowo tych
    6 Czy wielokrotne wyniki na wyważarce to norma czy usterka? ciężarków koło jest wyważone ponieważ sprawdzałem je na wyważarce u wulkanizatora. Dodam że była kalibrowana i dalej ten sam problem i tu pytanie czy ktoś się z czymś takim spotkał? A może jest to prawidłowe? Lezcz mi się wydaje że powinno 1 max 2 razy nabijać i ma się pokazać 00 co o tym myślicie? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20847799
    dsikorski666
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem, po zakupie nowej wyważarki, kalibrowana kilka razy, koła koniec końców wyważa ale w skrajnych przypadkach pokazuje nawet 6/7 korekt, zazwyczaj jest ok.3 poprawek, jak jest małe niedoważenie to 2 poprawki minimum na trybie alu, na trybie do stalówek nie ma tego problemu raz pokaże ile niedoważenia, ciężarki nabite i jest na 0 ale w trybie alu zawsze po 1szym wskazaniu pokazuje kolejne korekty. Niby wyważa dobrze ale schodzi 3x więcej ciężarków niż powinno, to napewno nie jest prawidłowe działanie! Jedyne co wyczytałem w instrukcji ale nie jestem pewien (bo jest w języku niemieckim) to że maszyna powinna być zakotwiona do ziemi, i może jest w tym jakaś logika bo im większe felgi tym ciężej wyważyć bo obroty podczas kręcenia wprawiają maszynę w drgania i może to prowadzi do przekłamań. Też prosił bym żeby wypowiedział się na ten temat ktoś z doświadczeniem :)
  • REKLAMA
  • #3 20848471
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    dsikorski666 napisał:
    Niby wyważa dobrze ale schodzi 3x więcej ciężarków niż powinno,

Czasami odważnik trzeba przesunąć a nie dobijać kolejny.
  • REKLAMA
  • #4 20848560
    dsikorski666
    Poziom 2  

Tak to wiem :) ale tak jak pisałem, problem jest w trybie Alu, a klejonego nie przesunę. Stalówki wywierają bez korekt, no czasem trochę trzeba przesunąć odważnik. Ale w trybie Alu, po pierwszym zważeniu i naklejeniu odważników, są kolejne korekty. Przykładowo każe dać 55g na zewnątrz i 35g wewnątrz, zrobione, kręci i kolejny pomiar daje wynik kolejne 20g na zewnątrz i 15 wewnątrz w innych miejscach, zrobione, kręci i kolejne 10g i 5g i dopiero po 3 czy 4 ważeniach, a bywa i więcej, daje w końcu wynik 00 i 00.
  • #5 21318359
    pianomax
    Poziom 1  
    Hejka i jak ogarnąłeś problem?
REKLAMA