logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 96 1.9TDI - wsad do licznika MotoMeter 616.006.3109 po cofnięciu licznika

klostazy 29 Wrz 2005 21:25 1791 6
REKLAMA
  • #1 1860124
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Cofałem licznik Motometer w Pasacie 1.9TDI 96r. odczytałem zawartość eproma 93s56 i zmieniłem stan licznika, licznik zgłupiał zaczął liczyć sam kilometry od 15000 i dzienny przebieg też zaczął liczyć kilometry wskazówki nie działały od kilometrów i obrotów i nic nie pokazywał na liczniku zegarka. Po tym zapodałem mu zawartość oryginalną i na wyświetlaczu nic nie pokazuje tylko krezki zegarek działa i wskazówki też nie działają. Czy ma ktoś wsad do tego licznika, typ tego licznika to MotoMeter 616.006.3109.
    Załączniki:
    • licznik1.rar (433 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1861651
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    zacznijmy od tego..czym czytasz 93s56?
  • REKLAMA
  • #3 1861794
    klostazy
    Poziom 23  
    PS-32, ustawiona na 93s56.
  • REKLAMA
  • #4 1862407
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    to powinno byc ok
    jesli masz orginalny wsad i nic nie daje jego wgranie to pewnie jakas usterka mechaniczna licznika moze moze uszkodziles cos przy rozbieraniu? ale pamiec przegrzana?
  • #5 1862432
    diodakus
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam

prawdopodobnie źle odczytałes pamięć .
    Mam parę wsadów
    Jaki jest procesor - numery z niego podaj

Piotr
  • REKLAMA
  • #6 1862559
    klostazy
    Poziom 23  
    Układu chyba nie przegrzałem, grzałem go lutownicą hotair lecz bardzo delikatnie. Uważam że chyba źle odczytałem eprom. Gdy odczytałem zmieniłem zawartość przy pierwszym zapisie wyskoczył error, gdy odczytałem był już zmieniony i po powtórnym zapisie bez problemu zapisał zawartość i kolejny raz było bez problemu. Weryfikacje pokazuje prawidłowo.
  • #7 1863852
    klostazy
    Poziom 23  
    No i się udało, wina leżała jednak w epromie podmieniłem mu 93c56 i zaczął działać, lecz był jeszcze jeden problem taki że kość atmelowska też bzdury pokazywała, miałem też kość ST i na niej działa oryginalny wsad od tego licznika bez problemu. Z tego co się dowiedziałem ten typ licznika ma zrobioną protekcją zapisu całości epromu, jak się mu zapisuje część komórek to jest spoko, jak się mu naruszy protekcje to już się nadaje do śmietnika.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Passata 1.9 TDI z 1996 roku miał problem z licznikiem MotoMeter 616.006.3109 po próbie cofnięcia przebiegu poprzez odczyt i modyfikację zawartości pamięci EEPROM 93C56. Po wgraniu zmienionych danych licznik zaczął samoczynnie liczyć kilometry od 15000, a wskazówki i wyświetlacz przestały działać poprawnie. Próba przywrócenia oryginalnego wsadu nie przyniosła efektu – licznik nie wyświetlał danych, a wskazówki nie reagowały. Użyto programatora PS-32 ustawionego na 93C56 do odczytu i zapisu pamięci. Podejrzewano uszkodzenie mechaniczne lub błędny odczyt EEPROM. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana kości EEPROM 93C56, ponieważ oryginalna pamięć miała aktywną ochronę zapisu, która po naruszeniu powodowała uszkodzenie licznika. Dodatkowo kość Atmelowska wykazywała błędy, natomiast zamiennik ST działał poprawnie z oryginalnym wsadem. Licznik posiada zabezpieczenie przed częściowym zapisem EEPROM, które po naruszeniu czyni go bezużytecznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA