logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik Passat B3 - B4. Obrotomierz od razu pokazuje max.

utah77 12 Mar 2006 22:11 12369 16
REKLAMA
  • #1 2407367
    utah77
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem zlicznikiem. Posiadam paska z 92r. 1.9D licznik Motometer zwykły z zegarkiem, dwie kontrolki migaczy. Kupiłem licznik od pasata tdi z 94r ten z szarymi tarczami, z obrotomierzem. wszystko działa pięknie tylko obrotomierz po uruchomieniu silnika pokazuje max pozycję. Na alternatorze jest wyjście W, do którego podpięta jest kostka. Nie wiem który pin przy kostce licznika jest od obrotomierza. Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać ten problem, aby obrotomierz zaczął działać poprawnie? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2407567
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    trzeba zmienić wsad w pamięci licznika bo w TDI sygnał do obrotomierza brany jest ze sterownika silnika
  • #3 2410765
    utah77
    Poziom 11  
    Czy trzeba wylutowywać ten scalak z płytki? Skąd można wziąć właściwy wsad? Czy można jakość obejść ten scalak i podłączyć sygnał z alternatora do obrotomierza?
  • #4 2411536
    grzestv
    Poziom 28  
    1.)scalak trzeba wylutować
    2) nieda się go pominąć
    3) wsad znajdziesz na elektrodzie
  • REKLAMA
  • #5 2419257
    utah77
    Poziom 11  
    jeszcze jedno pytanko, jakim urządzeniem można przeprogramować scalak?
    ewnetualnie jakiego oprogramowania można do tego uzyć?
  • #6 2419297
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Można naprzykład pony progiem ale jak nei robiłeś tego nigdy i nie chcesz zepsuć zegarów to zanieś do jakiegoś elektronika
  • #7 2433401
    utah77
    Poziom 11  
    Niestety nie mogę się dostać do bazy wsadów. Jaki wsad ewentualnie byłby mi potrzebny? czy ktoś wie może, który pin w wtyczce od licznika odpowiedzialny jest za sygnał do obrotomierza? Może wystarczy doprowadzić przewód z alternatora (W) do licznika w pin od obrotomierza.
  • #8 2434255
    grzestv
    Poziom 28  
    jak się nie mylę to pin 10 to obrotomierz
    użyj funkcji szukaj a znajdziesz na forum
    pozdro
  • #9 2437997
    utah77
    Poziom 11  
    wypiąłem przewodzik, który wchodzi na pin nr 10 i okazało się, że obrotomierz dalej pokazywał max pozycję, za to zgasł elektroniczny zegarek. Jaka jest różnica w sygnale z alternatora (w) a ze sterowania silnika?
    Z tego co wiem z alternatora ze złącza w wychodzi sygnał o napięciu ok 7.5V zmienia się tylko częstotliwość. A jak to ma się w TDI? Jak sądzicie czy gdybym przełożył sam obrotomierz z jednego licznika do drugiego to czy by to coś dało, czy wogóle to się da zrobić?
  • #10 3588797
    ambaras
    Poziom 1  
    zaczymaly sie mi wszystkie zegary w passacie 1995r TD. mechanik powiedzial mi ze zegary sa do wymiany i mam wlasnie z tym problem poszukuje tego samego typu zegara juz od dluzszego czasu lecz nie moge go nigdzie znalez.. czy moze podejsc podobny lecz nie TD tylko benzyna. czy nie bedzie problemu z podpieciem? czy powodem przez ktory moje zegary nie chodza moze byc ich spalenie?? jest to poroblem czesto spotykany? prosze o szybka odpowiedz
  • REKLAMA
  • #11 3787941
    copkilla
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    PYTANIE do wszystkich - czy wie ktoś gdzie jest sterowanie silniczkami w liczniku do pasata b4 tdi.... firmy MotoMeter bo chyba to tylko mi padło - mfa działa i kontrolki też.
    proosze bardzo o jakiekolwiem namiary lub podpowiedzi.
  • #12 3788432
    grzestv
    Poziom 28  
    pada w nich ELMOS-scalak nie do osiągnięcia-chyba że z jakiegoś dawcy
  • REKLAMA
  • #13 3792581
    copkilla
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zgadzam się, ale osobno też pada stabilizator napięcia silniczków wskazówek - i nie mam zielonego pojecia jak w tym liczniku to wygląda.
    elmos chyba mam dobry bo MFA, przebieg działają..
  • #14 4330374
    Kostek2000
    Poziom 1  
    Mam koledzy problem ze wskażnikiem paliwa w passacie b3 td. Otóż jak go uruchamiam to leży bezwładnie i nawet niezamierza się podnieść. Ale jak walne parę razy w deskę rozdzielczą to już normalnie pokazuje jak gdyby nic. Czy wymiana jest nieunikniona??? Z góry dzięki za odpowiedz
  • #15 6359113
    luk311
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Pozwólcie że podłączę się do tematu.
    Mam takie pytanie odnośnie MFA w Passacie:
    Czy istnieje możliwość zmiany waskazań zużycia paliwa z galonów/miles na litry/km w Passacie B4 1.9 tdi i czy żeby to zrobić to trzeba zmieniać zawartość EPROMU w liczniku czy można inaczej?
    Pozdrawiam.
  • #16 6359277
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Wymienić eprom lub jej zawartość.
    Pozdr.
  • #17 6359353
    luk311
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    A czy kolega dysponuje takim wsadem lub zaprogramowanym epromem?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia i prawidłowego działania obrotomierza w liczniku Motometer z Passata B3 1.9D (1992) po wymianie na licznik z Passata TDI (1994) z obrotomierzem i szarymi tarczami. Obrotomierz po uruchomieniu silnika wskazuje maksymalną wartość. W TDI sygnał do obrotomierza pochodzi ze sterownika silnika, a nie bezpośrednio z alternatora (pin W). Aby obrotomierz działał poprawnie, konieczna jest zmiana wsadu (oprogramowania) w pamięci scalaka (układu ELMOS) w liczniku, który trzeba wylutować i zaprogramować odpowiednim programatorem (np. PonyProg). Nie można pominąć tego scalaka ani podłączyć sygnału z alternatora bezpośrednio do obrotomierza. Pin 10 w wtyczce licznika odpowiada za sygnał obrotomierza, jednak odłączenie go nie rozwiązuje problemu. Sygnał z alternatora to napięcie około 7,5 V o zmiennej częstotliwości, natomiast w TDI sygnał jest cyfrowy ze sterownika silnika. Wymiana samego obrotomierza między licznikami raczej nie przyniesie efektu. Dodatkowo poruszono kwestie awarii zegarów w Passacie 1995 TDI, gdzie uszkodzeniu ulega scalak ELMOS i stabilizator napięcia silniczków wskazówek, co jest trudne do naprawy bez części z innego licznika. Wymiana EPROM-u lub jego zawartości jest też konieczna przy zmianie jednostek w MFA (np. z galonów/mil na litry/km).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA