logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyski 4TB niezainicjowane w stacji Unitek Y-3027 - co robić?

beringen 26 Mar 2020 20:14 945 2
REKLAMA
  • #1 18562958
    beringen
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam forumowiczów.
    Natknąłem się na dziwny problem ze stacją dokującą Unitek Y-3027
    Posiadam dwa dyski 3.5" 4TB, których chciałbym używać w tej stacji (dla nich ją kupiłem) ale dyski zgłaszane są jako niezainicjowane i nieprzydzielone. Rozumiem taką sytuację przy nowych dyskach ale tutaj to dziwne tym bardziej, że inne dyski rozpoznawane są prawidłowo.
    Dyski są upchane danymi i samo inicjowanie dysku nic by danym nie zaszkodziło ale już zakładanie partycji na pewno. Dyski są prawidłowo rozpoznawane przy bezpośrednim podłączeniu SATA jak również przy podłączeniu poprzez inną przejściówkę SATA-USB. Problem jest z tym Unitekiem.
    Czy jest sposób na sparowanie tych dysków z tą stacją czy jest to błąd stacji i jest do wymiany?

Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 18563143
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Zgodnie z informacją ze strony producenta:
    Y-3027 is compliant with USB3.1, a Type-C upstream port which is fully reversible. It supports all 2.5” and 3.5” SATA I, II, and III HDD and SSD up to any capacity.

Sprawdź stację na innym komputerze. Kiedy i tam nie będzie działać pokusiłbym się o wymianę
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 18563208
    beringen
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Znam specyfikacje tej stacji i kupiłem ją, żeby wykorzystać w pełni jej możliwości. W kompie mam USB 3.1 więc to był logiczny wybór.
    Podpiąłem ją też do laptopa i problem też występuje ale z tą różnicą, że jeden z dysków widoczny jest jako dwie partycje ( dysk ma jedną partycję GPT ) Jedna 2048GB (chroniona partycja GPT) i wszystkie opcje wyszarzone a druga 1678GB - nieprzydzielona.

Dodano po 3 [minuty]:

Kupiłem ją w Outlecie w X-Komie troszkę taniej ze względu na kilka rysek ale widzę, że wtopiłem i ten zysk stracę na kosztach wysyłki i zwrotu. Pech po raz kolejny.
REKLAMA