logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utrata partycji WD RED 4TB po podpięciu do stacji dokującej UNITEK

beringen 09 Kwi 2020 14:54 735 7
REKLAMA
  • #1 18602790
    beringen
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich i zgłaszam się z kolejną awarią. Coś często ostatnio, jakieś złe fatum nade mną wisi.
    Tym razem dysk WD RED 4TB 3.5" utracił partycję po podłączeniu do stacji dokującej UNITEK Y-3027
    Stacja nowa, kupiona niedawno w X-Komie w outlecie ale sprawna jedynie z małymi ryskami. Tak twierdzili. W tej chwili jest już spakowana do zwrotu ale do rzeczy. Podłączyłem do niej najpierw dwa dyski 2,5" i wszystko było OK. Później podłączyłem dwa WD RED 4TB i oba były zgłoszone jako niezainicjowane i nieprzydzielone. Odłączyłem oba i podpiąłem bezpośrednio pod SATA i jeden dysk jest OK ale drugi nieprzydzielony. Poza tym dość dziwnie jest zgłaszany przez programy co zamieszczam na screenach.

Na koniec DMDE
    Poprzednio miałem podobny problem z WD 4TB ale 2.5" Rozwaliło mi MFT i MFTmirror. Partycji nie odzyskałem ale wszystkie pliki tak, po wielogodzinnym skanowaniu.
    Czy tym razem uda się odzyskać partycję? Potworzyły się jakieś dodatkowe co wykazują programy.
    Czy wykasowanie tych niewłaściwych pod DMDE załatwiłoby temat? Nie chcę znowu odzyskiwać plików bo szczerze mówiąc nie mam już na co, nie mówiąc o czasie.
    Zapisałem co prawda partycjonowanie dysku jakiś miesiąc temu pod DMDE ale nie pamiętam którego (używam dwóch WD RED) Oba są identyczne i mają założoną tylko jedną partycję ale nie wiem czy jak wczytam to zapisane partycjonowanie to nie namiesza mi się coś w plikach?
  • REKLAMA
  • #2 18603858
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    A z czego przekładałeś, z jakiego urządzenia? W DMDE wymuś w parametrach Bps 4k, zamieść screen z okna partycje i otwórz partycję o wskaźnikach BCF, rozwiń $Root i sprawdź zawartość wstępnie.
  • REKLAMA
  • #3 18603902
    beringen
    Poziom 9  
    Nie zrozumiałem pierwszego pytania.
    Wymusiłem 4k i podaje screen.
    Otworzyłem partycję BCF i wszystko jest

Dodano po 6 [minuty]:

Usunąłem tą uszkodzoną i wstawiłem właściwą mam teraz taki układ
    Mam to zastosować?
    A co to za 135MB nieprzydzielone?
  • REKLAMA
  • #4 18603955
    mati211p
    Pytałem jak był wcześniej podłączony dysk do komputera, tzn przez jakie urządzenie? Pytam dlatego, że partycja jest 4K a ponadto dysk musiałbyć w jakiejś kieszeni/stacji, bo nie cały rozmiar był dostępny stąd inny rozmiar dostępnej pojemności w GPT. To że w DMDE wymusiłeś 4K nie spowoduje, że nagle będzie partycja widoczna. Sprawdzałeś jej zawartość? System musi samoczynnie zaemulować dysk z takimi ustawieniami. Te brakujące 135MB to była MSR w poprzednim układzie.
  • #5 18603977
    beringen
    Poziom 9  
    Dysk był wpinany w stację UNITEKA którą opisałem wcześniej. Wczeniej podłączałem go również przez inną stację bazową z dysku zewnętrznego Seagate Backup Plus 2TB albo 3TB i nigdy nie było z nim problemów.
    Po otworzeniu woluminu EBCF wszystkie pliki są dostępne.
  • #6 18606356
    beringen
    Poziom 9  
    Wstawiłem tą partycję w której widoczne są wszystkie pliki po otwarciu woluminu, zastosowałem po uprzednim zapisaniu zmian do cofnięcia ale po resecie mam to samo. Co dalej?
  • #7 18607124
    mati211p
    Nie zadziała póki nie wymusisz adapterem pracy dysku jako dysk z sektorami 4k. Możesz też w DMDE zrobić kopię do pliku, zamontować obraz i przekopiować pliki na dysk już czytany inaczej. Dysk musiał być (tam gdzie działał prawidłowo) być zamontowany inaczej niż obecnie.
  • REKLAMA
  • #8 18607148
    beringen
    Poziom 9  
    Czyli jak dobrze zrozumiałem, muszę teraz po wstawieniu tej partycji w dmde podłączyć ten dysk do stacji dokującej w której działał i powinno ruszyć?
    Nie da się tego ustawić w DMDE żeby dysk był widoczny pod SATA?
    Robienie kopii nie wchodzi w grę, to w końcu 4TB na kopię i drugie tyle na odzyskiwanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z utratą partycji na dysku WD RED 4TB po podłączeniu do stacji dokującej UNITEK Y-3027. Po podłączeniu dysku do stacji, oba dyski WD RED 4TB zostały zgłoszone jako niezainicjowane. Użytkownik próbował przywrócić partycję za pomocą programu DMDE, gdzie wymusił ustawienia 4K, jednak po restarcie problem się powtórzył. W dysku, który działał wcześniej, partycja była widoczna, a pliki dostępne. Użytkownicy sugerują, że dysk musi być podłączony do stacji, w której działał prawidłowo, aby przywrócić jego widoczność. Wskazano również na możliwość wykonania kopii do pliku w DMDE, co jednak jest problematyczne ze względu na dużą pojemność dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA