logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego różnicówka wybija przy zwarciu N z PE bez zasilania?

jano0910 27 Mar 2020 14:21 5079 10
REKLAMA
  • #1 18564744
    jano0910
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam takie pytanie - jak to możliwe, żeby różnicówka wybijała, gdy jest wyłączone zasilanie?
    Wymieniałem w pokoju gniazdko, oczywiście przy wyłączonym w tym obwodzie WS-ie, ale przy działającej górnej lampie, i gdy zetknęły mi się przewody zerowy z uziemiającym to wywaliło różnicówkę na całym zasilaniu i stała się ciemność.
    Zrobiłem to jeszcze kilka razy na próbę i zawsze to samo.
    Jak to możliwe, skoro oba te przewody są uziemione i mają zerowe napięcie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18564751
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2632
    A jak działa różnicówka wiesz ?
    Zwarciem PE i N wywołałeś upływ, po prostu część prądu z przewodu N uciekła przez PE po za obwód z za różnicówki.
  • Pomocny post
    #3 18564753
    Grendel
    Poziom 21  
    Ocena: 244
    Witaj.
    Odpowiedź jest banalna.
    Przewód N (zwany zerowym) jest przewodem roboczym, w związku z czym, gdy w tej sieci aktywne są inne obciążenia, przez jakiś odcinek tego przewodu płynie określony prąd,
    który wywołuje na nim spadek napięcia zależny od jego impedancji.
    Spadek ten wynosi przeciętnie od 0.5 V do 2 V i gdy zwierasz koniec tego przewodu z przewodem uziemiającym PE wywołujesz w nim przepływ prądu.
    Ten dodatkowy, płynący przez uziemienie PE prąd nie bilansuje się w oknie pomiarowym wyłącznika różnicowo-prądowego
    (w normalnych warunkach geometryczna suma tych prądów wynosi zero) i to powoduje jego zadziałanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18564754
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    jano0910 napisał:
    Jak to możliwe, skoro oba te przewody są uziemione i mają zerowe napięcie?

Ale jeden z nich "przechodzi" przez aparat RCD. To powinno dać Ci do myślenia.
    PS. Prawidłowe zadziałanie różnicówki w tej sytuacji.
  • #5 18564762
    jano0910
    Poziom 12  
    A co jeśli te oba przewody wychodzą z jednego punktu, ze wspólnej, uziemionej szyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18564765
    Grendel
    Poziom 21  
    jano0910 napisał:
    A co jeśli te oba przewody wychodzą z jednego punktu, ze wspólnej, uziemionej szyny?

Jeśli masz do przyłącza doprowadzony wspólny przewód PEN, to jego rozdzienienie na N i PE następuje zawsze przed różnicówką, więc prąd generowany w przewodzie PE musi wrócić do szyny PE już poza oknem wyłącznika różnicowo-prądowego powodując jego zadziałanie.

Po Twoim awatarze widać, że fascynują Cię różnicówki, a tak niewiele o nich wiesz :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18564766
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2632
    No i prawidłowo że wychodzą tylko że N leci przez RCD a PE nie.
  • #8 18564774
    jano0910
    Poziom 12  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi - chyba już zrozumiałem.
  • Pomocny post
    #9 18564798
    Grendel
    Poziom 21  
    Mam nadzieję, przecież to jest proste :)
  • Pomocny post
    #10 18564800
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Z przewodu PE prąd "wraca" przewodem N, żeby zasilić inne obwody. N nie rozłączasz "bezpiecznikiem".
    N przechodzi przez różnicówkę, PE nie.

Nie wyłączając danego obwodu, także wyzwoli różnicówka przy zwarciu N z PE. Tylko wtedy dodatkowo prąd płynący do/z PE zasili odbiory w danym obwodzie.
  • #11 18564966
    jano0910
    Poziom 12  
    Poczytałem trochę teorii oraz zmierzyłem, że faktycznie na przewodzie N przy obciążeniu występuje spadek napięcia (około 1 V) i przy połączeniu z PE płynie tamtędy 0.8 A i to zupełnie wystarczy żeby wybić różnicówkę.

Podsumowanie tematu

✨ Różnicówka (RCD) wybija przy zwarciu przewodu neutralnego (N) z przewodem uziemiającym (PE) nawet bez zasilania, ponieważ przewód N, będący przewodem roboczym, może mieć spadek napięcia w wyniku obciążenia, co prowadzi do przepływu prądu przez PE. Gdy przewody N i PE są zwarte, prąd z przewodu N nie bilansuje się w oknie pomiarowym RCD, co powoduje jego zadziałanie. W przypadku wspólnego przewodu PEN, rozdzielenie na N i PE następuje przed RCD, co również skutkuje wyzwoleniem różnicówki. Użytkownik potwierdził, że przy obciążeniu na przewodzie N występuje spadek napięcia, co wystarcza do wyzwolenia RCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA