Mk999989 napisał: Panowie bo firma robiła przyłącz mnie w domu nie było i dociągli mi do domu YKY4X10 I BEDNARKE czy dobrze zrobiłem że rozdzieliłem w rozdzielnicy PEN?
Zasady są takie, że:
* przewód PEN można rozdzielić tylko raz - czyli od punktu rozdziału nie ma juz PEN tylko jest PE i N
* aby PEN nadawał się do rozdziału musi mieć minimalny przekrój - w miedzi 10mm², w Alu 16mm²
Po lewej stronie są symbole inżynierskie proszę ich używać pisząc odpowiedź.[T.M.]
* przewodów PE i N raz rozdzielonych nie wolno nigdzie za tym punktem rozdziału już zwierać
* przewód ochronny PE dodatkowo się uziemia - np. przez przyłączenie do GSU (Głównej Szyny Uziemiającej), przy czym to uziemienie nie musi być w punkcie podziału PEN (mimo że wiele osób twierdzi że musi) - czyli np. może być w jakimś dogodnym miejscu kawałek za punktem rozdziału wykonane
Na powyższe wartości oraz na to, co jest dobrą praktyką a do czego jesteś zobligowany, nie umiem przytoczyć norm.
PS: A w zdaniu "Lubię gotować moją rodzinę i zwierzęta" brakuje przecinka, podobnie jak we wszystkich Twoich postach w tym wątku - autor miał na myśli "Lubię gotować, moją rodzinę i zwierzęta".
Zbędne usunąłem. Jest przycisk "zgłoś do moderatora" lub "popraw pisownię".[T.M.]
Wracając do pytania: czy dobrze, że rozdzieliłeś. Skoro PEN, to układ TN-C. Jest wymóg na stosowanie RCD w instalacji odbiorczej w gniazdach. I jest wymóg na stosowanie przewodu ochronnego w instalacji rozdzielczej i odbiorczej - co wskazuje, że należy wykonać podział PEN w układzie TN-C.