logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik tablicowy typ. "WTS" 16A 250V

Schabenbeck95 28 Mar 2020 01:56 2196 11
REKLAMA
  • #1 18566315
    Schabenbeck95
    Poziom 2  
    Witam. Poszukuję sprawnego wyłącznika tablicowego do starej, PRL-owskiej instalacji elektrycznej.
    Podobnego jak ten na zdjęciu, ale jak podałem w tytule 16A.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18566372
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Schabenbeck95 napisał:
    Witam, poszukuję sprawnego wyłącznika tablicowego do starej, PRL-owskiej instalacji elektrycznej.

Kiepsko to widzę.
    Na dzisiejsze realia (praktycznie wszystko takie jest już na szynę) to funkcjonalnie możesz zastąpić kompletem, gniazdo tablicowe (ewentualnie inne otwory mocujące) i bezpiecznik:
    Wyłącznik tablicowy typ. "WTS" 16A 250V Wyłącznik tablicowy typ. "WTS" 16A 250V

Średnica kompletu podobna, wysokość może nawet nieco mniejsza, bo wydaje mi się że te czarne bezpieczniki były sporo dłuższe od współczesnych.
  • #3 18566373
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3498
    rb401 napisał:
    Średnica kompletu podobna, wysokość może nawet nieco mniejsza, bo wydaje mi się że te czarne bezpieczniki były sporo dłuższe od współczesnych.
    Typowe były podobne.
    Ale to nie takie jak na zdjęciu.
    Te na zdjęciu są niskie.

Autorze tematu - zabawa w "retro" w tym wypadku jest bez sensu.
  • REKLAMA
  • #4 18566446
    Schabenbeck95
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Wymiana na inny rodzaj jest niestety niemożliwa. Konsultowałem to z elektrykiem ze spółdzielni i stwierdził, że trzeba by wymienić całą tablicę, jeśli chcę wstawić coś nowego (spółdzielnia ma ponoć jakieś procedury). :-(
  • REKLAMA
  • #5 18566477
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Schabenbeck95 napisał:
    Witam, poszukuję sprawnego wyłącznika tablicowego do starej, PRL-owskiej instalacji elektrycznej. Podobnego jak ten na zdjęciu, ale jak podałem w tytule 16A. :-)

Post #2 zawiera prawidłową odpowiedź. Bezpiecznik automatyczny o charakterystyce L 16 A jest zamienny z tym dawnym, który pokazujesz na fotografii.
  • #6 18569472
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Przypuszczam, że chodzi o "modyfikację" zrobioną "po cichu", O ile przekroje przewodów pozwalają na zwiększenie wartości zabezpieczenia polecam odwiedzać znany portal aukcyjny i czekać na "okazję". Tanio nie będzie.

Nie powinienem też podpowiadać sposobu, który zastosowałem u mojej wujecznej babki ale realia są takie jakie są. Otóż doprowadziłem do małego pożaru rozdzielnicy piętrowej i wezwałem Straż Pożarną. Przyjechali, toporami porąbali całość po czym administracja pozostając bez wyjścia zamontowała nowe tablice .
  • REKLAMA
  • #7 18569598
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    teskot napisał:
    Nie powinienem też podpowiadać sposobu, który zastosowałem u mojej wujecznej babki ale realia są takie jakie są. Otóż doprowadziłem do małego pożaru rozdzielnicy piętrowej i wezwałem Straż Pożarną. Przyjechali, toporami porąbali całość po czym administracja pozostając bez wyjścia zamontowała nowe tablice .

Nie było to bardzo rozsądne. Gdyby tam był szacht (a nie wiemy jak u autora wątku zabudowane są przewody) to istniało ryzyko rozniesienia się pożaru na wyższe kondygnacje - i to w dosyć ekspresowym tempie.
  • #8 18569601
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    teskot napisał:

Jeżeli nie powinieneś to po co to robisz ?
  • #9 18569617
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    Pewnie o coś takiego chodzi :

• #10 18569618
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    Dubel ... się wkradł :cry:
  • #11 18569623
    Schabenbeck95
    Poziom 2  
    Widzę, że rozmowa zmierza w złym kierunku. Potrzebuje wymienić bezpiecznik na taki sam jak jest w tablicy, nie potrzebuję "cichej modyfikacji", by spalić blok. 😉

Dodano po 1 [minuty]:

@elpapiotr Dokładnie, to chodzi !!!😉
  • #12 18570056
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Schabenbeck95 napisał:
    Widzę, że rozmowa zmierza w złym kierunku. Potrzebuje wymienić bezpiecznik na taki sam jak jest w tablicy, nie potrzebuję "cichej modyfikacji", by spalić blok. 😉

Dostałeś odpowiedź w poście #2, a post #5 ją potwierdził. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wyłącznika tablicowego typu "WTS" 16A 250V do starej instalacji elektrycznej z czasów PRL. Odpowiedzi wskazują, że nowoczesne rozwiązania, takie jak gniazda tablicowe i bezpieczniki automatyczne o charakterystyce L 16A, mogą być zamiennikami, jednak wymiana na inny typ może wymagać zmiany całej tablicy, co potwierdził elektryk. Użytkownik odrzuca pomysły na "ciche modyfikacje" i podkreśla potrzebę wymiany na identyczny bezpiecznik, aby uniknąć ryzyka pożaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA