logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe nie działa po uzupełnieniu wody i wymianie pompy

Gienek666 28 Mar 2020 19:58 2190 13
REKLAMA
  • #1 18567972
    Gienek666
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Cześć. Mam problem, z którym nie umiem sobie poradzić. Piec węglowy zasila na piętrze 5 grzejników, a na parterze dwa grzejniki + ogrzewanie podłogowe. Niedawno zagotowała się woda, część się wylała. Nie pierwszy raz tak się stało. Jednak po tym jak uzupełniłem wodę w układzie, odpowietrzyłem wszystko przestało grzać ogrzewanie podłogowe. Po odkreceniu zasilania podłogówki woda płynie jak złoto. Tak samo po odkreceniu powrotu. Przelałem przez to jakieś 50 litrów wody, ale nawet jednej bańki z powietrzem nie było. Wywaliłem zawór termostatyczny bo podejrzewałem, że może on mi to zakręca. Wymieniłem też pompę, bo myślałem, że może ona straciła wydajność. No, ale nic to nie dało. Grzejniki wszystkie bez wyjątku gorące, a podłogówka nawet trochę się nie zagrzeje. Dodam, że wcześniej przy włączaniu pompy było słychać na rurach, że woda zaczyna płynąć, a na zegarze obniżało się delikatnie ciśnienie. Teraz tego nie ma. Ktoś ma jakiś pomysł, bo nie umiem spać w nocy, bo ciągle mnie to dręczy.
  • REKLAMA
  • #2 18568040
    radek3p
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Dziwne ze odpiowietrzyleś i dalej nic.Ale odpowietrzenie podłogówki jest kłopotliwe ,tym bardziej że masz układ otwarty z tego co sądze .Małe ciśnienie w układzie może być problemem .Najlepiej zakręcić wszystkie grzejniki potem wszystkie obwody w podłogówcei po jednym obwodzie puszczać przepływ wody aż zacznie płynąc ciepła woda.
  • #3 18568124
    Gienek666
    Poziom 11  
    Tak, układ jest otwarty. Właśnie to mi wygląda tak jakby ciśnienie było za niskie i ciepła woda leci do grzejników, bo mają rurki większej średnicy, a do podłogówki już nie. Tylko, że ta instalacja ma 10 lat i do tej pory działała idealnie. A teraz nagle nie grzeje wcale.
  • REKLAMA
  • #4 18568242
    radek3p
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Zrób tak jak pisałem powinno pomóc. Jesli masz zawory termostatyczne na grzejnikach to i tak nie zamkniesz całkowicie grzejnika . Może masz zawór kulowy aby zamknąć zasilanie grzejników.
  • REKLAMA
  • #5 18568367
    Gienek666
    Poziom 11  
    To jest jakiś kosmos i zaprzeczenie fizyce. Zakręciłem wszystkie grzejniki i zasilanie bojlera. Została tylko podłogówka (jeden obwód). Piec się od razu zamknął, bo nie było odbioru ciepła, a podłoga jak była zimna, tak zimna została. Ogrzewanie w tym domu to jest bardzo prosta instalacja. Wszystko zakręcone poza podłogą, a i tak nie grzeje. A na chłopski rozum to nie ma prawa nie grzać. Jutro spuszczę całą wodę i napełnię od zera, bo już kompletnie nie mam pomysłu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18568462
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1063
    Może zawór różnicowy stanął. Po przegotowaniu nieraz tak się dzieje.
  • #7 18569774
    Gienek666
    Poziom 11  
    Jak zdiagnozować ten zawór różnicowy? Na moje oko to on jest ciągle otwarty i pompka nie potrafi zrobić odpowiedniego ciśnienia. Poza tym wcześniej jak włączała się pompa to było słychać takie jakby uderzenie (myślałem, że to woda, ale może to właśnie ten zawór się zamykał). Dodatkowo wtedy od razu spadało delikatnie ciśnienie na zegarze, a teraz wskazówka nawet nie drgnie.
  • #9 18570041
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Kluczem 22 daj mu po obudowie. Może "piłka się odklei". Nie jest to droga rzecz. Jak nie trzeba pruć pół instalacji do wymiany to wymontuj. Nieraz piłka pod wpływem temperatury zdeformuje się.
  • Pomocny post
    #10 18571811
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Mam instalację tak samo zrobioną jak Twoja, jak odpowietrzam podłogówkę, to zamykam zawór na rurze idącej na grzejniki i drugi na bojlerze, pompka na maksa i ładnie schodzi powietrze. Z kulkami w zaworze, hydraulik przestrzegał mnie, że jak się woda zagotuje, to potrafi się zrobić z niej jajko i zawór do wymiany.
  • Pomocny post
    #11 18572019
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Teraz jest nawet opcja że samą piłkę można wymienić jak zawór skręcany na śruby☺
  • #12 18585112
    Gienek666
    Poziom 11  
    To było to! Zawór różnicowy wymieniony i ogrzewanie działa jak burza. Podłogówka ciepła. Wielkie dzięki za podpowiedzi i pomoc! Ogrzewanie podłogowe nie działa po uzupełnieniu wody i wymianie pompy Ogrzewanie podłogowe nie działa po uzupełnieniu wody i wymianie pompy
  • #13 18585141
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Pompa mieszała wodę głównie na piecu, nie pchała w instalację. Zdaża się.
  • #14 18585293
    Gienek666
    Poziom 11  
    Na ogrzewaniu się nie znam, więc bez Twojej sugestii bym tego w życiu nie naprawił. Ale już działa, to będę spał spokojnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ogrzewaniem podłogowym, które przestało działać po uzupełnieniu wody i wymianie pompy w instalacji grzewczej. Po kilku próbach odpowietrzenia i zakręceniu grzejników, nadal nie udało się uzyskać ciepłej wody w podłogówce. Użytkownik podejrzewał niskie ciśnienie w układzie oraz problemy z zaworem różnicowym. Po wymianie zaworu różnicowego, ogrzewanie podłogowe zaczęło działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA