logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej?

Ebitek 01 Kwi 2020 15:26 948 10
REKLAMA
  • #1 18579071
    Ebitek
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Od niedawna wynajmuję nowe mieszkanie niestety poprzedni najemca postanowił sprawdzić wytrzymałość mechaniczną słuchawki od domofonu. Nigdy nie zajmowałem się takimi instalacjami, nie wiem jak dobrać odpowiednią słuchawkę aby to zadziałało. Mam tylko takie zdjęcia, nie wiem cy wystarczy.
    W spółdzielni zawołali 200zł za wymianę...

Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18579232
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    Pasujący unifon to np. Cyfral Smart 5p.

Pozdrawiam
  • #3 18579343
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Poza w/w mogą być jeszcze inne. Istotna informacją przy zakupie jest fakt, że unifon ma być do systemów analogowych wielożyłowych (4, 5 lub 6), np. Wekta TK6.
    Czy chcesz pozostawić widoczne gniazdo telefoniczne, czy chcesz je zlikwidować. Wiąże się to z ustaleniem kolorów żył (kabelków) w instalacji.
  • REKLAMA
  • #4 18580017
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Ja bym zastosował Urmet 1131, lub 1132.
    Mają duże zalety pomimo starego projektu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18583867
    Ebitek
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Dzięki za porady zakupiłem taki unifon jak na zdjęciach jednak jest problem z podłączeniem.
    Przewody były pourywane więc szukałem na ślepo, od zamka znalazłem, działa prawidłowo otwieranie.

Po naciśnięciu przycisku na domofonie pod moim numerem dzwoni do mnie jednak jest jakby zamieniony (?) sygnał. Pod klatką dzwoni strasznie głośno, na pewno nie dzwoni nigdzie indziej tak, a w domu dosyć cicho.
    W dodatku ja kogoś na dole słyszę w mojej słuchawce, a mnie nie słychać. Może ktoś poratować radą co pozamieniać w podłączeniu?

Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej? Jak dobrać unifon do istniejącej instalacji domofonowej?
  • #7 18583986
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Zazwyczaj tak się dzieje gdy zamienimy masę z głośnikiem.
    Fragment z naszego poradnika:
    - teraz szukamy linii mikrofonu po kolei przykładając pozostałe przewody do zacisku nr 2. i dmuchając w słuchawkę. Jak trafimy na właściwy przewód usłyszymy w słuchawce charakterystyczny „przesłuch”. Jeżeli sprawdziliśmy wszystkie żyły i dalej nie mamy linii mikrofonu, lub słychać nas w panelu przy drzwiach bardzo słabo, zamieńmy miejscami przewody masy i głośnika i powtórzmy wyszukiwanie linii mikrofonu jeszcze raz. Jeżeli z tym układem żył masa, głośnik, nasz mikrofon działa lepiej, pozostawmy ten układ.
    Link do całego poradnika:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html
  • #8 18584104
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Gdyby autor tematu pokazał zdjęcie w widocznymi podłączeniami kabelków do zespolonych przełączników a następnie otwarty wtyk WT-4 i gniazdo, to nie musiałby eksperymentować, tylko od razu podłączył by unifon prawidłowo.
  • #9 18584162
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Najpierw należy ustalić jak domofon pracuje - czy na zmiennym jest otwarcie, czy centrala ma przekaźnik.
    Potrzebny jest woltomierz cyfrowy za 15zł.

Tak z grubsza, to sygnał dzwonienia jest zwarty do masy.
    To może być przewód na "10" lub na "6".
    Jeden z nich.
    Jak sygnał sie odłączy to przestanie dzwonić na dole.
    Sygnał powinien być na CA.
  • #10 18584303
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Takie podpowiedzi daje się komuś, kto zastał instalację bez unifonu i chce podłączyć nowy. Tu jednak był podłączony działający unifon i należało jedynie ustalić co gdzie idzie.
  • #11 18585607
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Zdjęcie pokazuje istniejące podłączenie.
    Podpowiedź dotyczyła tego co jest na zdjęciu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje unifonu do istniejącej instalacji domofonowej po uszkodzeniu słuchawki przez poprzedniego najemcę. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli, takich jak Cyfral Smart 5p, Wekta TK6 oraz Urmet 1131 i 1132, które są kompatybilne z systemami analogowymi wielożyłowymi. Ważne jest ustalenie, czy gniazdo telefoniczne ma być zachowane, co wpływa na dobór kolorów przewodów. Po zakupie unifonu użytkownik napotkał problemy z podłączeniem, w tym zamienione sygnały dzwonienia i mikrofonu. Udzielono wskazówek dotyczących identyfikacji przewodów oraz poprawnego podłączenia, w tym zamiany masy z głośnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA