logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba 46tl933 coś nie tak z podświetlaniem jest dźwięk brak obrazu

bikelive 01 Kwi 2020 20:37 756 2
REKLAMA
  • #1 18580147
    bikelive
    Poziom 1  
    Witam od pewnego czasu mam problem z tv Toshiba 46tl933 mianowicie obraz się nie wyświetla. Pomyślałem od razu o listwie led rozebrałem telewizor chwile popatrzałem czy wszystko jest ok z ledami wydawało mi się że nie, tak więc zakupiłem nową [używaną] no i dobra wszystko super fajnie czekałem aż do mnie dojdzie po paru wyczekiwanych dniach w końcu ją dostałem założyłem i złożyłem tv podłączam do prądu nic wkurzony rozbieram ponownie, zauważyłem że po podłączeniu do prądu ledy załączają się na chwile i gasną tak samo jak moje poprzednie zakupiłem więc jeszcze płytkę [nie wiem jak się fachowo nazywa ale jestem zielony w temacie tv] od której kabelek idzie do listwy znowu nic matryca jest ok bo po podświetleniu latarką coś widać
    Co jest z nim nie tak???
  • REKLAMA
  • #2 18582949
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Czy nowa -używana listwa jest sprawna? Trzeba sprawdzić wszystkie listwy czy są sprawne.
  • #3 18823475
    Eugen Krajczok
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Kolego bajdu.

W tym tv jest tylko jedna listwa umieszczona po prawej str. panela. Zawiera ona 4 grupy LED po 16 szt. Do każdej dochodzi osobne nap. zasilania ok.84V.
    Wystarczy każdą z 4 gałęzi podpiąć do zasilacza ustawionego na 84V z ograniczeniem prądowym 50 mA.
    Należy odpiąć wtyczkę zasilania ledów, podłączyć za pomocą kawałka drutu 0,5 mm plus do czarnego (po prawej) i po kolei podawać minus na kolejne gałęzie.
    Ja nie mając zasilacza z tak wysokim napięciem połączyłem dwa w szereg.
    E.Krajczok
REKLAMA