logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwumass objawy naprawa kolo dwumasowe passat b5 fl 1.9 130 avf dziwne dzwieki

Piotrekkoz123 01 Kwi 2020 23:43 7167 8
REKLAMA
  • #1 18580707
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Ocena: 23
    Witam, posiadam Passata b5 fl 1.9 130 avf świeżo kupiony w sumie zrobiony rozrząd, niektóre poduszki, uszczelnienie egr, pokrywy zaworów i wielu innych.
    Wymieniona plecionka tłumika ponieważ były drgania wydechu.
    Teraz pytanie do was o koło dwumasowe, na postoju nie słychać nic w trakcie jazdy także jest tylko drżenie pedału sprzęgła, jeśli położę nogę na sprzęgle, to czuję delikatne drżenie, na postoju jak wciskam sprzęgło, to raz usłyszę, że puściłem a raz nie. Czasami słychać metaliczny dźwięk dochodzący od środkowego wydechu. Po wymianie plecionki mniej, ale czasami można usłyszeć. Biegi wchodzą normalnie, oprócz 2 biegu - jak to w Passacie, trochę ciężej.
    Może mi ktoś powiedzieć, czy mam się szykować na wymianę dwumassy?
    Delikatne drżenie pedału sprzęgła, środkowego tłumika, czasami dochodzi metaliczny dźwięk od spodu, czy to raczej nie dwumass i nie mam się czym przejmować?
    Wiem, że to wysokie koszta dlatego też chcę się trochę dowiedzieć na ten temat.

Moderowany przez CameR:

Poprawiłem pisownię.
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

• REKLAMA
  • #2 18580774
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Po zgaszeniu auta jeżeli dwumasa jest w drodze poczujesz uderzenie tak jakby ktoś uderzył w silnik/skrzynie jest to dość mocno wyczuwalne
  • REKLAMA
  • #3 18580931
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Nie ma nic takiego wiadomo trzepie buda przy odpalaniu i gaaszeniu ale takto jest normalnie

Dodano po 4 [godziny] 35 [minuty]:

Wiec jest ktos kto mial takie objawy i moze sie wypowiedziec na ten temat?
  • REKLAMA
  • #4 18581638
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Poduszki silnika, skrzyni biegów do sprawdzenia
    Obstawiam że poduszki są tam od nowości i się po prostu zużyły
  • #5 18582519
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Poduszki wymieniane przednie skrzyni biegow sa ok na 3 biegu slychac delikatnie dwumass
  • #6 18582578
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Awaria dwómasu objawia się szarpaniem podczas ruszania. Sprzęgło nie bierze tak miękko, auto rusza zrywami, Czasem może to być objaw podwichrowanej tarczy sprzęgłowej. Na to jest taki sposób, z piątego biegu ruszasz na sporym gazie tak ze dwa razy popuść sprzęgła tzw. przypalenie delikatne. Nie przesadzić😁 Jeżeli pomoże to tarcza przesadzić😁Za szarpnięcia przy gaszeniu odpowiada prawidłowo pracująca klapa gasząca. Do sprawdzenia przez drugą osobę czy działa. Jedna gasi silnik, druga obserwuje czy klapa się porusza. Do wymiany dwómasu to masz jeszcze czas. Pasacik, szczególnie diesel pewnie już swoje nalatał, i raczej zalecam jeździć i się nie przejmować. Dwumas nie unieruchomi cię niespodziewanie. No i nie zrywać( strzelać ze sprzęgła). TDI ze swoim momentem i charakterystyką nie lubią zbytnio niskich obrotów( duszenia silnika).
  • #7 18582772
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Nie szarpe nie zrywam staram sie ruszac delikatnie nie mulic nie redukowac jak nie ma potrzeby tylko na luza doleciec oleju mi nie bierze kupilem go za 8200 zrobilem wszystkie uszczelnienia poduszki napinacze paski plecionka wieszaki wydechu nowe alu nowe opony letnie zimowe wyszedl mnie 12.800 ze wszystkim wystawilem go bo sie troche boje o tego dwumassa
  • REKLAMA
  • #8 18582822
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Kopać po pedele sprzęgła to tdi "lubią".
    Czy to wada czy objaw zbliżającej się awarii, tego bez wizji lokalnej(demontaż skrzyni i sprzęgła) jednoznacznie określić się nie da. Czasem zatarte sprzęgiełko alternatora potrafi nieźle poszarpywać i generować dziwne dźwięki. Ale to łatwe do zweryfikowania. Napinaczem trzęsie i pasek drży. Poduszka pod skrzynią biegów też czasem jest źródłem problemów, poszarpywania, a często jest pomijana.
  • #9 18582957
    Piotrekkoz123
    Poziom 3  
    Napinacz byl zmieniany poniewaz sie trząsł wymieniony jest na nowy i pasek takze i dslej trzesie napinaczem wiec to to juz te samochody tak maja bo jest napinacz chydrauliczny czy jakos tak to sie nazywa

Dodano po 1 [minuty]:

Sprzęgło drzy coraz bardziej im wiekszs predkosc tym bardziej drzy i jak sie noge trzyma na nim to czuć tsk jakby sie cos obracalo i takie drzenie jak puszcze gaz obroty zwalniaja to coraz mniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Passata B5 FL 1.9 TDI (silnik AVF) i zgłasza problemy z drżeniem pedału sprzęgła oraz metalicznymi dźwiękami dochodzącymi od środkowego wydechu. Po wymianie poduszek silnika i skrzyni biegów oraz plecionki tłumika, objawy się zmniejszyły, ale nadal występują. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poduszek, które mogą być zużyte, oraz zwracają uwagę na możliwość awarii koła dwumasowego, które objawia się szarpaniem podczas ruszania. Wskazują również na inne potencjalne źródła problemów, takie jak zatarte sprzęgiełko alternatora czy poduszka pod skrzynią biegów. Użytkownik obawia się wysokich kosztów związanych z wymianą dwumasy, ale otrzymuje porady, aby nie panikować i monitorować sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA