logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mały mikrofon o dużym zasięgu kupić do laptopa i na co zwrócić uwagę?

Uczen1992 01 Kwi 2020 23:45 1254 4
REKLAMA
  • #1 18580716
    Uczen1992
    Poziom 1  
    Jaki mikrofon kupić lub złożyć do laptopa, żeby miał dobry zasięg w średniej wielkości pomieszczeniu?
    Chodzi mi o coś miniaturowego, żeby nie rozstawiać się z gratem na podstawce, kablem itp.

Zależy mi, żeby bardzo dobrze było słychać osoby mówiące podczas spotkania normalnym tonem kilka metrów od mikrofonu - mówimy o nagrywaniu spotkań dużego zespołu.

Może być coś na USB, może być z jackiem, może być jakieś DIY, jeśli nie będzie bardzo skomplikowane.

Jakie typy mikrofonów w ogóle rozważać, na jakie parametry zwracać uwagę?
    Czy robi różnicę, czy są elektretowe czy pojemnościowe czy jeszcze jakieś inne?
  • REKLAMA
  • #2 18581218
    jankomuzykant
    Poziom 14  
    Ocena: 566
    Nie podam tu konkretnego typu, ale zwrócę uwagę na problem nie do przeskoczenia: przy przeciętnej akustyce pomieszczenia w pewnym momencie pogłos sprawi, że osłuch przestanie być czytelny bez względu na jakość samego mikrofonu. Do takich celów trzeba mieć dobrze wytłumione salki, w których "jest głucho". W praktyce - grubsza wykładzina i miękkie panele wyciszające na suficie (najlepiej ażurowe) z wełną mineralną ponad nimi. Ewentualnie jeszcze dwie przeciwległe ściany, ale bez tego już będzie dobrze.

Ja bym do tego dołożył dobrany mikrofon elektretowy wpuszczony w jeden z tych taniutkich mikserów usb z korekcją (będzie bardzo przydatna), np. Behringer 302. W przeciwieństwie do dobierania mikrofonu pod wejście w laptopie, tutaj mamy zapas dynamiki, na pewno niższe szumy i wspomnianą korekcję. Mikrofon można wręcz przymocować do tego miksera i całość nie będzie przeszkadzać (jeden tylko kabel USB).

Ale to tylko propozycja, na pewno są do tego tworzone rozwiązania bardziej konkretne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18581900
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Markowe kamerki - np Logitech - mają wystarczająco dobry mikrofon aby sprostać temu zadaniu.
  • #5 18582744
    Hetii
    Poziom 17  
    Ocena: 420
    Ja ze swojej strony mogę polecić poniższy układ który użytkuję od wielu lat:

Jaki mały mikrofon o dużym zasięgu kupić do laptopa i na co zwrócić uwagę? Jaki mały mikrofon o dużym zasięgu kupić do laptopa i na co zwrócić uwagę?

Działa rewelacyjnie i potrafi zbierać sygnał z bardzo dużych pomieszczeń.
    Dodatkowo posiada filtr który eliminuje śmieci z zasilania np z USB.
    Całość projektu jest zrobiona w kicadzie i udostępniona w moim repozytorium.
REKLAMA