logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię]Płyta DSP amplituner Pioneer VSX-922-S, Onkyo TX-NR636

mudarek 02 Kwi 2020 07:37 1647 15
REKLAMA
  • #1 18580965
    mudarek
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie,
    Czy orientuje się może ktoś gdzie mogę kupić bądź zamówić płyty HDMI do Amplitunera? Głównie chodzi mi o cały układ do Pioneer VSX-922-S i do Onkyo TX-NR636? Układ z Onkyo jest całkiem do wymiany na nowy w załączniku zdjęcie.
    [Kupię]Płyta DSP amplituner Pioneer VSX-922-S, Onkyo TX-NR636
  • REKLAMA
  • #2 20814722
    tyskirulez
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Zwracam się z takim samym pytaniem do Onkyo TX-NR636. Szukam modułu DSP, który działa, nie ma problemów z siecią LAN, Wifi.
    Ogólnie problem z sieciowymi usługami pojawia się cyklicznie po resecie z obudowy. Odziwo po resecie problem znika na kilka dni i wszystko działa normalnie. Ale to jak pisałem tylko na kilka dni.
    Reset i ustawianie amplitunera 1 raz na tydzień to 1-2h wyjęte tygodniowo z życia.
  • REKLAMA
  • #3 20820491
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124

Ten model fabrycznie ma już poprawiony układ DSP i to na pewno nie jest jego bezpośredni problem. Zresztą moduł DSP jest na HDMI, więc planowałeś wymienić całą płytę?
  • #4 20821417
    tyskirulez
    Poziom 11  
    Jeśli konieczne to tak? tylko jakie są tego koszty i dostępność płyt?
  • #5 20821813
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Cyklicznie, to może masz po prostu błędne sektory w pamięci w obszarze zapisu informacji o stacjach radiowych. Spróbuj po resecie zapisać sobie kilka stacji do ulubionych i tylko z tego korzystać i nie łazić po wyszukiwaniu itp. Ewentualnie masz jakieś problemy w sieci, bo szczerze nigdy nie spotkałem takich problemów w Onkyo, żeby działało i się psuło i potem znowu działało po resecie.
  • #6 20822026
    tyskirulez
    Poziom 11  

Z siecią mam ok. Trochę się na tym znam akurat. Stacji radiowych nie słucham. Tylko Spotify Connect i YT Music po Bluetooth. AMP ma taką przypadłość, że w pewnym momencie przestaje widzieć sieć, a ponowna próba połączenia się sprowadza się do 20 minut czasu oczekiwania na połączenie i kończy się błędem. Wtedy jest to sygnał do resetu AMP a.
  • #7 20822119
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Tylko sprawdzenie stanu pamięci przychodzi mi na myśl.
  • #8 20822169
    tyskirulez
    Poziom 11  
    Aha oficjalny serwis kiedyś powiedział że jest to uszkodzony procesor.
  • REKLAMA
  • #9 20822223
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Jak już wspomniałem w tym modelu jest poprawiony dsp, więc w "oficjalnym" serwisie pierniczą jak potłuczeni. Zresztą ich umiejętności kończą się na odkręceniu 9 śrubek i przepięciu płyty i policzeniu za to 1500zł.
  • #10 20822435
    tyskirulez
    Poziom 11  
    >>20822119
    Jak to się robi lub jaki jest tego koszt?
    Ogólnie chciałbym doprowadzić tego Ampa do stanu, aby działał dobrze, albo muszę się z nim pożegnać. A szkoda bo fajnie gra.
    btw. od nowości nie słyszałem, aby nawet 1 raz włączył się wentylator.

Jest jeszcze jedna wada, która może wynikać z tego, że się z nim obraziłem, i kilka lat leżał nie podłączony na szafce. Przyciski na przednim panelu nie kontaktują już dobrze i albo nie reagują czasem na wciśnięcie lub wybieram funkcję z guzika, który jest obok.
  • #11 20826355
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Co jak się robi? Sprawdza pamięć? Odlutowuje i wstawia na programator. Wentylator w ampach onkyo włącza się gdy główny radiator osiągnie ponad 65st. Guziki... kilka lat leżał i dziwisz się, że nie łapią styku?
  • #12 20826924
    tyskirulez
    Poziom 11  
    Znasz kogoś kto jest wstanie sprawdzić i naprawić ten sprzęt ?
  • #13 20827081
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ja, ale ja takimi mikro zleceniami się nie zajmuję, szczególnie pod koniec roku. Inny... każdy kto potrafi odlutować tsop48, potem przylutować, ma programator i wie jak go używać.
  • #14 20828297
    wolek123
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Tu problemem może być prawidłowa diagnoza - problem pojawia się po x czasie używania.
  • #15 20828346
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Tu chodzi o sprawdzenie, czy pamięć nie ma błędów, bo może po jakimś czasie próbuje coś zapisać w błędnych sektorach i gdy nie może, to dochodzi do zwiechy tych funkcji. Dlatego jest to losowe. W pamięci jest zapisywane wiele rzeczy związanych z siecią, odtwarzaniem, ustawieniami i robi to zazwyczaj w tych samych sektorach. Miałem już dziesiątki układów z błędami w tych ampli. Czasami działały nawet z nimi, ale to właśnie zależy, gdzie są te błędy i przy czym dochodzi do odczytu/zapisu w tych miejscach. Pamięć oczywiście ma zapasowe sektory ale mało i po tylu latach pula zapasowych jest wykorzystana.
  • REKLAMA
  • #16 20828411
    tyskirulez
    Poziom 11  
    Pytanie ogólne, czy jest możliwa naprawa i jakie mogą być tego koszty ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zakupu lub wymiany płyty DSP w amplitunerach Pioneer VSX-922-S oraz Onkyo TX-NR636. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z problemami z siecią, resetowaniem urządzeń oraz diagnozowaniem usterek. Wskazano, że w modelu Onkyo TX-NR636 fabrycznie zainstalowany jest poprawiony układ DSP, co może sugerować, że problemy niekoniecznie są związane z samym modułem. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu pamięci, co może być przyczyną cyklicznych problemów z łącznością. Pojawiły się również pytania o koszty naprawy oraz dostępność części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA