Witam,
zamierzam zbudować przekładnię zębatą/walcową i chciałbym w pierwszej kolejności posiąść wiedzę teoretyczną.
Moja wizja przekładni:
- trzy koła zębate w tym 2x koło napędzające i 1x koło napędzane.
- zakładane przełożenie to 1:4 (ewentualnie 1:3,5)
Koła napędzające będą zasilane dwoma silnikami hydraulicznymi typu OMS o chłonności 200 cm3/obr. Przewidywany moment obrotowy jaki ma generować ta przekładnia to wartość do 4000 Nm.
Mam pytanie, czy koła zębate o zębach prostych wykonane ze stali C43 o module M5 i stosunku zębów 15 zębów / 60 zębów podołają takiemu obciążeniu ? Czy może szukać kół zębatych śrubowych, ew. coś z lepszego materiału.
Czy sprawność takiej przekładni będzie na zadowalającym poziomie ?
Obroty jaki ma generować taka przekładnia to zakres od ok 40 do 90 obr/min.
Dziękuję za pomoc!
zamierzam zbudować przekładnię zębatą/walcową i chciałbym w pierwszej kolejności posiąść wiedzę teoretyczną.
Moja wizja przekładni:
- trzy koła zębate w tym 2x koło napędzające i 1x koło napędzane.
- zakładane przełożenie to 1:4 (ewentualnie 1:3,5)
Koła napędzające będą zasilane dwoma silnikami hydraulicznymi typu OMS o chłonności 200 cm3/obr. Przewidywany moment obrotowy jaki ma generować ta przekładnia to wartość do 4000 Nm.
Mam pytanie, czy koła zębate o zębach prostych wykonane ze stali C43 o module M5 i stosunku zębów 15 zębów / 60 zębów podołają takiemu obciążeniu ? Czy może szukać kół zębatych śrubowych, ew. coś z lepszego materiału.
Czy sprawność takiej przekładni będzie na zadowalającym poziomie ?
Obroty jaki ma generować taka przekładnia to zakres od ok 40 do 90 obr/min.
Dziękuję za pomoc!