logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik hydrauliczny zębaty 8cm3 4000 obr/min nie osiąga obrotów - szczegóły w opisie

xgames18 01 Maj 2024 14:08 573 3
REKLAMA
  • #1 21066612
    xgames18
    Poziom 2  

Cześć, mam problem z silnikiem hydraulicznym (silnik zębaty 8 cm3, 4000 obrotów) połączony z piłą łańcuchową paskami klinowymi. Koło pasowe na silniku hydraulicznym ma 120 mm, a koło pasowe na pile 80 mm.
    - Silnik główny elektryczny 11 kW, 2940 obrotów, pompa hydrauliczna zębata 78 l.
    Połączone na paskach klinowych koło na silniku 100 mm, koło na pompie 160 mm, rozdzielacz 80 l, przewody do silnika za rozdzielaczem 1/2 cala.
    - Ciśnienie ustawione na 110 bar, dopiero wkręcając śrubę na zaworze przelewowym oraz na rozdzielaczu łańcuch zaczyna się powolutku kręcić, ale silnik zaczyna czuć naprawdę duży opór. Drugi silnik (bmr 200 cm3, przełożenie 1:1), który jest na podajniku łańcuchowym, działa bez zarzutu. W czym jest problem i co muszę zrobić, aby ten silnik osiągnął 4000 obrotów i mógł pracować pod obciążeniem?
  • REKLAMA
  • #2 21066617
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Moc silnika z objętości przepływu pochodzi. Porównaj 200cm3 do 8 cm3. Trzeba by mu zadać 4000 obr/min i sprawdzić manometrem ciśnienie jakie daje.
  • REKLAMA
  • #3 21066926
    xgames18
    Poziom 2  
    Mała poprawka silnik zębaty to 6cm3, patrząc w dane techniczne tych silników to dlaczego silnik zębaty 6cm3 ma w maksymalnym momencie 23nm i 10kw mocy a silnik gerotorowy bmr 200cm3 ma w maksymalnym momencie 509nm i 8kw mocy. Od czego jest zależna prędkość silnika? Jak dobrze rozumiem jeśli pompa daje na rozdzielacz 80l to 24l idzie na silnik a pozostałe 56 na przelew więc on nie powinien już pracować na 4000 obrotów? Łańcuch jestem w stanie kręcić ręka ciągnąć za paski jak maszyna jest wyłączona
  • #4 21499420
    EustachyŁodyga
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, odgrzeję trochę kotlecik. Ciekawe, czy autorowi udało się rozwiązać problem i czy sprzęt działa. Może wybaczy, że się podłączę ze swoim „projektem” z użyciem silnika hydraulicznego. Jako że w temacie napędów hydraulicznych jestem lekko zielony, to może ktoś poradzi/odradzi, pozbawi złudzeń. Sprawa wygląda następująco: mam traka łańcuchowego samoróbka, silnik 5,5 kW, 2880 obr/min, prowadnica 90 cm, koła pasowe silnika 120 mm na wałek pośredni, na koło 70 mm i drugi koniec wałka pośredniego koło 120 mm na wałek zębatki łańcucha 60 mm. Jak się domyślam, wraz ze wzrostem prędkości obrotowej zębatki łańcucha tnącego moment silnika spada. Finał taki, że z mokrymi kłodami do 30 cm średnicy jakoś to cięło, ale przy 60 cm styki na silniku chyba się stopiły i to by było na tyle. Większego silnika raczej nie założę, bo zabezpieczenie jest 20 A. I tak oto, szukając alternatywy, może by tak na hydraulikę postawić. Na szybko w necie znalazłem takie oto „zabawki”: https://www.hydraulikadlarolnika.pl/product/P...L-min-PRZEKLADNIA-MULTIPLIKATOR-ZENSKI-s40098, https://allegro.pl/oferta/silnik-hydrauliczny...-2-27-5kw-2-walek-1-8-blue-ascend-15501090085, no i oczywiście Ursus C330 jako napęd pompy. Pytanie, czy da się z tego bądź innych podzespołów, plus oczywiście potrzebny osprzęt, stworzyć wydajniejszy napęd. I czy długość przewodów zasilających od pompy do silnika hydraulicznego będzie generować duży spadek wydajności, powiedzmy 3-4 m długości? Póki co, nic jeszcze nie mam, bo nie wiem, czy ma to sens. Proszę o podpowiedzi. Dzięki.
    Ps. Napęd jest na pasach zębatych, więc brak uślizgu itp.
REKLAMA