logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór Anteny Zewnętrznej (trochę w ciemno) - LTE T-Mobile

Geraldoff 09 Kwi 2020 10:27 1065 27
REKLAMA
  • #1 18602095
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,

Nie znam się kompletnie na tej tematyce i miałbym prośbę o pomoc w doborze anteny do Internetu. Chciałbym w przyszłym tygodniu pojechać na działkę nad jezioro, ale żeby posiedzieć tam dłużej niż przez weekend i móc też zdalnie popracować, potrzebowałbym dostępu do Internetu, więc pomyślałem, że zabiorę ze sobą swój modem Huaweii B528s-23a z sieci T-Mobile. Jest to działka otoczona lasami, nad jeziorem i bardzo ciężko tam z zasięgiem nawet do rozmów przez telefon, aczkolwiek jak się podejdzie do jednego z rogów działki, to można złapać sygnał i gdzieś zadzwonić (z zakłóceniami, ale da się). Dlatego chciałbym dokupić jakąś mocną antenę zewnętrzną, którą mógłbym założyć na kominie/dachu domku. Niestety działka jest daleko i nie ma tam nikogo, kto mógłby sprawdzić parametry połączenia w tym momencie. Wiem, że sąsiad ma Internet z anteną na dachu (LiveBox pewnie od orange) i działa mu to przyzwoicie.

Dokładna lokalizacja mojej działki:
    Miejscowość Rzewnica, 53°45'53.6"N 17°10'03.8"E

Czy może na podstawie takich informacji i mapki z bts'ami bylibyście w stanie mi pomóc doradzić z jaką anteną można by zaryzykować. Zdaję sobie, że to trochę zakup i dobór w ciemno bez screenów z programów do pomiarów, ale mogę zaryzykować koszt zakupu anteny - najwyżej będę miał do sprzedania w okazyjnej cenie antenę ;)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18603831
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5735
    W tej lokalizacji T-MOBILE jesli na BTS-ie Rzeczenica nie uruchomił pojemnościowego pasma LTE1800 do obecnego LTE800 to nie licz tam na jakieś cuda, zasięg z zapchanego z reguły LTE800 to kiepska sprawa,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18617261
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź! Dzwoniłem jeszcze do T-mobile, żeby tam podpytać, ale Pan potrafił powiedzieć tylko to co widać na mapce. Zasięg teoretycznie jest, dla internetu LTE, ale na ich stronie patrząc, jest to 3G (900). Pytanie, czy przy założeniu, że pasmo nie będzie zapchane i wrzuciłbym na dach jeszcze jakąś antenę, to czy mogłoby to działać, tak, żeby dało się pracować?

Czyli, udostępnianie pulpitu, wideo połączenie, synchronizacja plików na dropboxie (programuję w vba i tam mamy repozytorium).

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 18617378
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Trzeba to sprawdzić ale osobiście!
    Kup starter Play i sprawdz też tego operatora. Ma tam pasma pojemnościowe możesz również sprawdzic orange ( jeśli uruchomił coś więcej niż zasięgowe 800) Zainstaluj aplikację w telefonie na Android https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i jak będziesz nad jeziorem zrób screen z ekranu głównego i speedtesti wstaw go tu. Zanim uruchomisz netmonstera włącz lokalizację i wyłącz Roaming Krajowy.
  • Pomocny post
    #5 18617460
    matek451
    Poziom 43  
    Ale to nie jest tylko kwestia zasięgu, Orange i T-mobile tylko sprawdzenia jakie pasma mają na BTS-ie NetWorks Rzeczenica, konsultanci opowiadają bzdury, jak jest gołe LTE800 to sobie je mozesz darować tak jak tych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18618956
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Dzięki za pomysł. Właśnie kupiłem starter Play'a, bo faktycznie w Rzeczenicy - ok 7 km o działki - stoi BTS Playa, gdzie mają wszystkie pasma. Czyli jest szansa, że będzie to dobrze działało? :) W takim razie miałbym jeszcze prośbę o pomoc w dobraniu mocnej anteny zewnętrznej, którą mógłbym zamontować na kominie :)
  • REKLAMA
  • #7 18619008
    Range1
    Poziom 23  
    Antenę dobiera się dopiero PO zakupie rutera i testach w terenie.
  • #8 18619082
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Mój ruter to: Huaweii B528s-23a. Na miejscu może być problem z zakupem anteny, dlatego muszę kupić zestaw zanim dojadę na miejsce, więc albo tutaj albo gdzieś po drodze na Pomorze. Muszę też być od poniedziałku online do pracy, więc muszę też to podłączyć na miejscu w sobotę - niedzielę zaraz po przyjeździe, żeby wiedzieć, czy w niedzielę trzeba pakować manatki i wracać do Warszawy. Ewentualnie rano w poniedziałek mogę się wybrać po antenę do jakiegoś większego miasteczka, ale obawiam się, że może być z tym problem. Mam zamiar zawiesić antenę na szczycie komina, który wystaje ponad kalenicę, więc najwyższy punkt domu.

EDIT:
    Czy Anteny firmy dipol są warte zainteresowania? Będę jechał zaraz do sklepu zakupić uchwyt na komin i maszt, a widzę, że posiadają również anteny LTE MIMO, może mają jakiś model, którym warto się zainteresować?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18619142
    Range1
    Poziom 23  
    Zakup porządnej anteny to około 150 zl (możesz ją oczywiście zwrócić po testach). ZAWSZE polecamy zakup anteny dopiero po sprawdzeniu na miejscu możliwości technicznych operatorów. Zdarza się że co innego jest na wykazie a co innego uruchomione fizycznie na stacji. W danej lokalizacji dobiera się odpowiednią antenę pod pasma jakie OBSŁUGUJE operator na danym BTS (antena kierunkowa lub szerokokątna).

Taka kierunkowa TEORETYCZNIE mogłaby być do PLAY z kablem (dobrej jakości) max 5m do Play: https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz.html

Dodano po 29 [minuty]:

Lub z telkobu kierunkowa: https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATK-504-Pasmo-698-2690-MHz./44 kabel optymalnie 5m wysokiej jakości.
  • Pomocny post
    #10 18619252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 18619280
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Rzeczenica BTS Play przy Białobórskiej ma LTE 800 1800 i 2100.

BTS Orange przy Czarnej 16 ma pozwolenia na LTE 1800 i LTE 2600 ale wiadomo trzeba sprawdzić w praktyce jak to wygląda - pozwolenia pozwoleniami które nie oznaczają umieszczenia tych pasm na maszcie. Na tym samym BTSie masz T-Mobile LTE 800.

Tu potrzebne będą testy jakie pasma pojemnościowe są dostępne przy tych BTSach jak i przy Twojej okolicy.
  • #12 18619383
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Dzwoniłem do Play'a i prosiłem aby Pani sprawdziła dokładnie jakie Pasma działają na tym BTSie w Rzeczenicy i potwierdziła, że są aktywne 1800 i 2100.(T-Mobile nie był w stanie udzielić mi takiej informacji). Dodatkowo zadzwoniłem również do drugiego sąsiada, który ma domek 30 metrów obok, a nawet 30 metrów za mną patrząc od Rzeczenicy (jestem bliżej) i Internet z Play'a i potwierdził, że jest z niego zadowolony, więc jestem nastawiony pozytywnie, a co ciekawe nie ma on tam anteny zewnętrznej :)

Co do mocowania - planowałem bezinwazyjne mocowanie na kominie, obejmami taśmowymi + maszt dł. 1m, To mi też pozwoli zastosować kabel do 5m i przerzucę go przez uchylone okno.
  • Pomocny post
    #13 18619400
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Geraldoff napisał:
    Dzwoniłem do Play'a i prosiłem aby Pani sprawdziła dokładnie jakie Pasma działają na tym BTSie w Rzeczenicy i potwierdziła, że są aktywne 1800 i 2100.(T-Mobile nie był w stanie udzielić mi takiej informacji). Dodatkowo zadzwoniłem również do drugiego sąsiada, który ma domek 30 metrów obok, a nawet 30 metrów za mną patrząc od Rzeczenicy (jestem bliżej) i Internet z Play'a i potwierdził, że jest z niego zadowolony, więc jestem nastawiony pozytywnie, a co ciekawe nie ma on tam anteny zewnętrznej :)

Co do mocowania - planowałem bezinwazyjne mocowanie na kominie, obejmami taśmowymi + maszt dł. 1m, To mi też pozwoli zastosować kabel do 5m i przerzucę go przez uchylone okno.

Czyli moje przypuszczenia się sprawdziły i BTS Playa będzie tu oferował najlepsze warunki :D

Sąsiad też zadowolony więc chyba nie ma co się zastanawiać.

Kabel 5m tak samo u siebie będę stosował, czekam tylko na przesyłkę z paczkomatu :)

Więc jestem także na etapie instalacji anteny przy domu.

Na sucho wychodzi u mnie 100Mb a do BTSa mam 3km z niezbyt ciekawym położeniem terenowym.

Będziesz brał umowę i router czy zostajesz przy swoim?
  • #14 18619420
    Geraldoff
    Poziom 10  
    A kolega @Raycoreti też w okolicach Rzeczenicy? :)

No właśnie mam już w domu Internet z modemem z T-mobile, ale wezmę go ze sobą i włożę kartę Play'a pre-paidową. Docelowo jeszcze nie wiem, ale jak rozwiązanie się sprawdzi, to zakupię umowę z modem dla taty (bo to jego działka) z Play'a albo kupię drugi taki sam modem i tak samo zostanie tam pre-paid Play'a i będzie się doładowywać i kupować pakiet na czas pobytu :)

Czy kable w tych antenach są łatwe do wymiany, czy są one na stałe i trzeba je ucinać, zarabiać końcówki i podłączać drugi - lepszy?
    Pzdr.!

EDIT:
    Jadę zaraz po mocowanie kominowe do Dipol'a - czy niezależnie od anteny, którą wybiorę, warto zakupić u nich również jakiś kabel bądź inne ustrojstwo, które może się przydać?
  • #15 18619438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18619473
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Geraldoff napisał:
    A kolega @Raycoreti też w okolicach Rzeczenicy? :)

No właśnie mam już w domu Internet z modemem z T-mobile, ale wezmę go ze sobą i włożę kartę Play'a pre-paidową. Docelowo jeszcze nie wiem, ale jak rozwiązanie się sprawdzi, to zakupię umowę z modem dla taty (bo to jego działka) z Play'a albo kupię drugi taki sam modem i tak samo zostanie tam pre-paid Play'a i będzie się doładowywać i kupować pakiet na czas pobytu :)

Czy kable w tych antenach są łatwe do wymiany, czy są one na stałe i trzeba je ucinać, zarabiać końcówki i podłączać drugi - lepszy?
    Pzdr.!

EDIT:
    Jadę zaraz po mocowanie kominowe do Dipol'a - czy niezależnie od anteny, którą wybiorę, warto zakupić u nich również jakiś kabel bądź inne ustrojstwo, które może się przydać?

Haha nie nie jestem z Rzeczecznicy :D ale w LTE siedzę już jakiś czas i się wciągnąłem masakrycznie. Jeszcze 2 tygodnie temu nie wiedziałem nic a dzięki temu że trafiłem tu na kolegów z wiedzą staram się też pomagać jak oni :)

Jestem ciekaw jakie wyniki uzyskasz u siebie :D najlepiej B535 z agregacją 2 pasm, oprócz tego masz do wyboru B715 jeśli 3 pasma odbierasz u siebie, a na samym końcu B818 który agreguje 4 pasma. Wszystko zależy jakie warunki i jakie pasma uzyskasz z jakimi parametrami sygnału z anteny zewnętrznej :) biorąc pod uwagę podpisanie nowej umowy.
  • #17 18619478
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Antena z Telkobu, którą podrzucił kolega @Range1 niestety jest niedostępna od ręki, natomiast są zestawy (podwójne anteny), i np. czy taka antena z odpowiednimi przejściówkami pod mój modem Huaweii B528s-23a będzię dobra?
    https://telkob.pl/pl/p/2x-ATK502-Pasmo-790-2690-MHz.-cena-166-zl./66

Czy lepiej szukać czegoś, co będzie miało kabel już od razu pod mój modem?

Oczywiście antenę z Płocka też biorę pod uwagę, ale musiałbym po nią specjalnie jechać z Warszawy, więc wolę wycieczkę do Otwocka, chyba, że za duża będzie strata na kablach, to spalę trochę tego tańszego paliwa ;)

Niestety mogę przeglądać tylko produkty dostępne od ręki, bo muszę to na dniach załatwić, a telkob jest w Otwocku i mogę od razu pojechać.
    Pzdr.!
  • REKLAMA
  • #18 18619554
    matek451
    Poziom 43  
    A skad w ogóle pewność ze Play w tym miejscu będzie miał zasięg z Rzeczenicy? Szczególnie na pasmach pojemnościowych LTE. To po pierwsze, po drugie to po co ci tam antena z pasmem 800MHz, w Play nie korzysta się z LTE800, szczególnie z takich stacji bazowych, bo te 5MHz pasma na nim z załozenia jest wolne i obciązone na maksa bo większość uzytkowników nie korzystajacych z anten z automatu loguje się do niego. Oczywiście broń cię Panie Boze przed zakupem anteny Cybertecha 1800-2600MHz bo żaden okoliczny BTS Play nie ma LTE2600, najblizej ten w Czarnym. W tej lokalizacji optymalny rezulatat mozna uzyskać w agregacji pasm LTE1800+2100, wybór pomiędzy stacjami Przechlewo a Rzeczenica, mozna wymusić je po kolei antena kierunkową. Niestety na B528 zdany jesteś tylko na pojedyńcze ztych pasm bo B528 nie obsługuje tej agregacji, ewentualnie 2 CC CA LTE1800+800 lub LTE2100+800 o ile LTE800 jakoś jeszcze tam zipie. Anteny z Telkobu to ponad 300 zł więc ich sens jesli LTE800 jest zatkane jest wątpliwy.
    A o NetWorks i tej ich padlinie juz się wypowiedziałem więc T-mobile na 10MHz z LTE800 tyłka tam nie urwie, BTS -y NW Rzeczenica i Przechlewo to golasy z LTE800, dlatego korzysta tam się z 3G na UMTS2100HSPA+DC z Rzeczenicy, na antenie 1800-2100MHz, bywa z reguły szybsze od zapchanego LTE800 do którego wszystkich loguje z automatu.
    . No i zastanawia mnie dlaczego wszyscy od razu wykluczyli tam Plusa, ja bym go absolutnie nie skreślał, choć fanem nie jestem to dwie stacje bazowe w oparciu o LTE1800+900 z nich wypadałoby sprawdzić, tym bardziej ze podejrzewam ze z Przechlewa moze działać też LTE2600 tego operatora. Gdyby tak było to agregacja LTE2600+1800 z niego powinna działać na B528 i mogłoby to całkowicie zmienić stan rzeczy, wybór operatora czy anteny.
    To tyle w temacie porzadnej analizy mozliwości operatorów , ich infrastruktury, sprzętu i anten. Wybór nie jest łatwy , szczególnie bez testów na miejscu ale nie skazywałbym się od razu na Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 18619558
    Range1
    Poziom 23  
    Post dodany pózniej.

Dodano po 15 [minuty]:

Wyraźnie zaznaczyłem w kilku postach, że zakup anteny bez wcześniejszego testu mija MIJA SIĘ z celem. Autor chce antenę na szybko a linki są tylko poglądem na EWENTUALNY zakup.
  • #20 18619614
    Raycoreti
    Poziom 18  
    matek451 napisał:
    Wybór nie jest łatwy , szczególnie bez testów na miejscu ale nie skazywałbym się od razu na Play.

matek my wszyscy zalecaliśmy najpierw zrobienie testów, by zobaczyć z jakimi BTSami się łączy kolega i gdzie ma jakie możliwości. Napisał, że Play sąsiada jako tako chodzi więc tylko z tych informacji można powiedzieć, że jest to jakaś opcja.

Ja żadnych opcji nie wykluczam, ale trzeba mieć jakiś punkt zaczepienia, posiłkowanie się tylko i wyłącznie BTSami daje jedynie częściowy obraz sytuacji. Dopiero po testach masz jak to wygląda w praktyce.

Koledze się spieszy i musi jak najszybciej uzyskać z tego jakiś internet. Antena tak jak u mnie czyli na pasmach 1800Mhz-2600Mhz nie sprawdzi się skoro nie będzie miał dostępu do pasma 2600 jak to ma miejsce u mnie.

Testy testy i jeszcze raz testy wtedy będzie można w 100% ocenić czy wybór danego operatora i konkretnego nadajnika BTS jest słuszny.

Ja sam robiłem testy parę dni pod rząd w różnych lokalizacjach i wtedy miałeś czytelny obraz co wybrać by było elegancko.
  • #21 18619676
    matek451
    Poziom 43  
    Ale tu posługujemy się teorią i tym co podaje btsearch.pl więc oprócz Play trzeba rozwazyć wszystkich operatorów w tym T-mobile bo on dysponuje juz karta od nich i abonamentem, u tego operatora na LTE800 szału raczej nie będzie więc trzeba sprawdzić DC na UMTS2100, i brać je pod uwagę bo to DL do 43,2Mb/s. Zasięg z BTS-a Rzeczenica więc antena na 1800-2100MHz niezbędna ale ta konieczna też na LTE1800/2100 w Play czy LTE1800 Plusa z tego BTS- a i z Przechlewa. Opinia sąsiada który nie ma anteny do Play jest bez zadnego znaczenia bo co najwyzej korzysta z zasięgowego LTE800 z tych BTS-ów. A pomijanie Plusa to powazny bład, ma dwa BTS-y z szerokim na 20MHz LTE1800 w poblizu, większość i tak loguje się z automatu na tym terenie do LTE900 na 5MHz wartego tyle samo co LTE80 Play a jest też szansa że Przechlewo ma już kolejne 20MHz na LTE2600 więc agregacja LTE2600+1800 w teorii z tego BTS- a. Są lokalizacje na wsiach gdzie Plus m najlepsza infrastrukturę i działa OK, taka jest w tamtej okolicy, to Plus tam rozdaje karty, Play póki co ma dużo do zrobienia a NetWorks zatrzymał się na etapie LTE800 . Bezpieczny wybór to antena szerokopasmowa ale do LTE 2 sztuki, koszt ponad 300 zł.
    Niestety ale autor jak widać nie bierze mojej analizy pod uwagę, zachwycony perspektywami w Play i opinią sąsiada Janusza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 18619690
    Raycoreti
    Poziom 18  
    matek451 napisał:
    Ale tu posługujemy się teorią i tym co podaje btsearch.pl więc oprócz Play trzeba rozwazyć wszystkich operatorów w tym T-mobile bo on dysponuje juz karta od nich i abonamentem, u tego operatora na LTE800 szału raczej nie będzie więc trzeba sprawdzić DC na UMTS2100, i brać je pod uwagę bo to DL do 43,2Mb/s. Zasięg z BTS-a Rzeczenica więc antena na 1800-2100MHz niezbędna ale ta konieczna też na LTE1800/2100 w Play czy LTE1800 Plusa z tego BTS- a i z Przechlewa. Opinia sąsiada który nie ma anteny do Play jest bez zadnego znaczenia bo co najwyzej korzysta z zasięgowego LTE800 z tych BTS-ów. A pomijanie Plusa to powazny bład, ma dwa BTS-y z szerokim na 20MHz LTE1800 w poblizu, większość i tak loguje się z automatu na tym terenie do LTE900 na 5MHz wartego tyle samo co LTE80 Play a jest też szansa że Przechlewo ma już kolejne 20MHz na LTE2600 więc agregacja LTE2600+1800 w teorii z tego BTS- a. Są lokalizacje na wsiach gdzie Plus m najlepsza infrastrukturę i działa OK, taka jest w tamtej okolicy, to Plus tam rozdaje karty, Play póki co ma dużo do zrobienia a NetWorks zatrzymał się na etapie LTE800 . Bezpieczny wybór to antena szerokopasmowa ale do LTE 2 sztuki, koszt ponad 300 zł.

Przyznaję Ci rację, trochę za bardzo zagalopowałem się na samego Playa, Plusa z przyzwyczajenia nie brałem za bardzo pod uwagę z tego względu że większość miejscowości to Play rozdaje karty jeśli chodzi nadajniki. Ale są miejscowości tak jak tu, że Plus też ma coś do powiedzenia i nie do końca wybór jest oczywisty.

O UMTS tym bardziej bym nie pomyślał z DL 43.2 Mb/s.

I tu się przydaje doświadczenie w takich trudniejszych przypadkach jakie posiadasz. Czasami pierwsza opcja niekoniecznie musi być tą najlepszą.

Ale właśnie kiedy jest dużo opcji do wyboru te testy naprawdę by się przydały. Masz wtedy pełny obraz jak to wygląda i gdzie uzyska najlepsze parametry sygnału. Oczywiście antena niezbędna.
  • #23 18619721
    matek451
    Poziom 43  
    Dlatego zabrałem głos najpóźniej wskazując opcję z DC na UMTS2100 w T-mobile bo to pierwsze co się narzuca skoro ma abonament i pytał o anteny do tego operatora,
    A Plus na tym terenie od dawna dysponuje LTE1800 na wielu stacjach i jako jedyny ma na nim 20MHz pasma , więc czasami pozwala to na fajne prędkości a gdyby Przechlewo miało jeszcze LTE2600 to byłby niezły komplet.
    Ale testy zweryfikują wszystko, bez anteny wiele nie osiagnie więc po jego stronie lezy ryzyko jej zakupu, teraz ma wszystkie aspekty w teorii jak na dłoni więc pora się zdecydować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 18619739
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Panowie, kwestia operatora jest płynna - mam co prawda abonament w T-mobile, ale na działkę wezmę pre-paida, w sumie każdego operatora mogę wziąć i potestować. Rozumiem @Range1 , jak najbardziej zaznaczałeś, że teoretycznie mogą pasować, ale wcale nie muszą - biorę to na klatę.

Z kolei z tego co zrozumiałem, jeśli źle rozumiem, to mnie proszę poprawcie - mamy BTSY zarówno w Rzeczenicy (bliżej) jak i w Przechlewie (dalej). Do najbliższego BTSu w Rzeczenicy mam ok 7 km i jak rozumiem, nie jest to wcale blisko, więc na dzień dobry trzeba rozglądać się za antenami kierunkowymi (które dają większy zysk / zasięg, ale wymagają precyzyjnego ustawienia?).

Jeśli tak, to antena kierunkowa powinna być mocna i pytanie teraz jakie pasma powinna obsługiwać? (Bezpośrednio zależy to od BTSów i modemu?) Zakładając, że byłaby to podana przeze mnie antena, a raczej zestaw 2 x ATK 502 (szerokopasmowa 800-2600), to można pokombinować, czyli:

Opcja 1: Maszt PLAY z Rzeczenicy - BTS Play - Teoretycznie i niby po zapewnieniu przez Panią na infolinii powinny tam działać pasma 1800 i 2100. Przez ograniczenia modemu b528 o agregacji (1800+2100) mogę zapomnieć, ale można pokombinować z wymuszaniem pojedynczego pasma 1800 lub pasma 2100 poprzez HR Manager'a? - Antena z tego co widzę po parametrach obsłuży obie częstotliwości (agregacje pewnie też? ale modem już nie?)

Opcja 2: Maszt Orange z Rzeczenicy - BTS T-Mobile (800/900/1800/2100) - tutaj mam abonament, więc wiadomo, najlepiej, by było z tego względu, że nie musiałbym dodatkowo wykupować transferu itd, ale od prepaida i doładowania nie zbiednieję ;) Wg mapy z BTSami, obługiwane pasma 800/900/1800/2100 ale realnie z tego co zrozumiałem z powyższych postów i z mapki zasięgu ze strony T-mobile, na tym obszarze jest dostępne gołe LTE800, do którego loguje z automatu masę ludzi i nie ma co liczyć na zdatny do użytku Internet.

Opcja 3: Masz Orange z Rzeczenicy - BTS Orange (800/900/2100)- to samo co T-Mobile, pytanie tylko, czy faktycznie śmiga samo 800 czy aktywnych jest więcej pasm? Bo rozumiem, że pojęcie BTS i maszt trzeba oddzielić, bo 2 różnych operatorów na tym samym maszcie może oferować różne pasma?

Opcja 4: Maszt Nie wiem czyj ale jest też AERO z Rzeczenicy - BTS Plus (900) - w przypadku Plusa jest tylko pasmo 900, więc odpada?

Opcja 5: Maszt Plus z Przechlewa - BTS Plus (900/2600) - kolega pisał o możliwości ewentualnej agregacji z tego BTSu pasm 2600 i 2100, które obsłużyłby mój modem, ale nie widzę tu pasma 2100? Chyba, że należy AERO i Plusa traktować razem?

Opcja 6: Masz Plus z Przechlewa - BTS T-Mobile, Orange - zebrałem to razem, bo sytuacja ta sama co w maszcie z Rzeczenicy?

Opcja 7: Maszt PLAY z Przechlewa - BTS Play - tak jak w przypadku BTSu z Rzeczenicy, przy czym Pani na infolinii wyraźnie zaznaczyła, że należy kierować antenę na BTS w Rzeczenicy, ale tutaj pewnie też można spróbować?

Czy zestaw antenowy, który ATK 502 obsłuży każde z powyższych pasm? Rozumiem, że antena może agregować różne pasma, ale niekoniecznie obsłuży to mój modem b528 (np. 2100+1800)?

I teraz jeśli dobrze to opisałem powyżej - Teoretycznie najlepiej wypadałby tu PLAY, za którym przemawiają: pasma(1800/2100), zapewnienia Pani na infolinii, że są te pasma aktywne i zadowolony sąsiad, który też ma PLAY i działa ponoć dobrze?

Tak jak pisałem - mieszkam ok 400 km od działki, więc jadąc tam muszę zaryzykować i kupić antenę tutaj, bo tam anteny nie kupię w weekend. Przez ten weekend będę próbował połączyć się w różnych konfiguracjach z różnymi BTSami różnych operatorów zarówno w Rzeczenicy jak i w Przechlewie. Oczywiście istnieje szansa, że to nie wypali, ale tak jak pisałem - biorę to na klatę - najwyżej sprzedam po okazyjnej cenie antenę, bądź będę próbował ją kogoś uszczęśliwić na innej działce. Jeśli się uda - mogę siedzieć na działce wśród natury do woli i pracować zdalnie, jeśli nie, w niedzielę zwijam manatki i wracam do domu. Dlatego też pisałem w temacie wątku, że jest to trochę wybór w ciemno, na podstawie tego co jest na mapach btsów i tego co mam, czyli modem b528.

EDIT:

Długo pisałem swojego posta, więc po drodze pojawiło się kilka. Kolego @matek451, jak najbardziej biorę Twoją opinię oraz Plusa bardzo poważnie pod rozwagę, tzn. nie fixuję się na PLAY'u i sąsiedzie (który nie jest Januszem, zapewniam;) ). Nie jestem oblatany w temacie i nie wiem, że jak jest BTS 2600, to możliwe, że i 2100 i wtedy agregacja, dlatego pytam i cieszę się, ze to napisałeś, bo brzmi to bardzo sensownie.

Tylko jak pisałem, jakąś antenę muszę ze sobą wziąć, bo bez niej to ja w ogóle nic nie ugram :)

Podziękowania dla Wszystkich zaangażowanych w moim temacie :)
  • #25 18619770
    Raycoreti
    Poziom 18  
    @matek451 jednak kolega zrozumiał Twoje słowa i czekamy w takim razie na Twoją opinię.

Jest Orange, jest Plus i jest Play. Możliwości mnóstwo ale ja na razie powstrzymam się od opinii, bo bardziej bym był pewny mając jakieś testy parametrów z Netmonstera + speedtest.

W międzyczasie przeanalizuje te opcje w swoim zakresie.
  • #26 18619822
    matek451
    Poziom 43  
    Widać ze albo nie przeczytałeś tego co napisałem, nie bierzesz pod uwagę albo za wiele nie zrozumiałeś więc na poczatek operatorzy. Co do Play , opinia sąsiada bez zadnej wartości, nie ma zielonego pojęcia z czego korzysta i jak moze naprawdę działać Play w jego lokalizacji a brak anteny zewnętrznej od razu wyklucza sensowne działanie bo skazuje się na LTE800 a to padlina na 5MHz pasma, liczą się pojemnościowe LTE1800 na 15MHz i LTE2100 na 10MHz i ich agregacja, zasięg przy takiej odległości w domu raczej niemozliwy więc antena zew. kierunkowa to podstawa, musi pracować na 1800/2100MHz i mieć duzy zysk.
    Plus którego nie wiedzieć czemmu pominięto ma na bank dwie stacje bazowe z agregacją LTE1800+900 czyli 20+5MHz pasma do dyspozycji , jest pozwolenie na LTE2600 od 2 lat w Przechlewie więc mozliwe ze działa ale na btsearch.pl jest niezweryfikowane, agregacja LTE2600+1800 w Plusie to 40MHz pasma więc jest w teorii moc a na dodatek b528 ja obsługuje. Antena musi pracować na 1800-2600MHz. Przechlewo jest dalej ale liczy się też jak ukształtowany jest teren od ciebie do stacji Plusa i Play i ustawienie sektorów na BTS-ach.
    Na koniec T-mobile, LTE800 na obydwu BTS-ach na pewno ale jak jest obciązone to nie warte uwagi, Rzeczenica ma też 3G na UMTS2100 HSPA+DC a dwie nośne robią często super robotę, brak pozwolenia na LTE2100 moze świadczyć ze stacja jest przed refarmingiem ale nie mozna całkowicie wykluczyć ze na stacji działa LTE1800NetWorks lub T-mobile, bo jest GSM1800. Sa takie sytuacje ale to zweryfikujesz dopiero na miejscu. Wbrew temu co sądzą niektórzy nie zawsze btsearch.pl daje jednoznaczną informację, w przypadku NetWorks w Rzeczenicy w przyszłości trzeba się tez liczyć z tym ze stacja zostanie poddana refarmingowi na 1800/2100MHz skoro dotarł już do Czarnego. .
    Podsumowując antena szerokopasmowa jest w tym wypadku najbezpieczniejsza , pracuje na 800/900MHz , 1800-2100MHz i z mniejszym zyskiem na 2600MHz, ATK-502 ma mniejszy zysk od ATK-504 i szersze katy promieniowania w płaszczyznach V i H.
    No i jak chcesz pre-paidy to też trzeba wiedzieć jakie a nie w ciemno, trzeba wiedzieć jakie w Play i Plusie , póki co nic na ten temat nie padło, a to jest istotne bo też decyduje o wyborze operatora i niesie dalsze konsekwencje.
    PS. Gdyby sasiad miał jakieś pojęcie to pierwsze co by zrobił jak sobie wziłą internet mobilny to kupił antenę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 18621761
    Geraldoff
    Poziom 10  
    Kupiłem kierunkowy szerokopasmowy zestaw 2x ATK-502 + kabel 5m. z TelKob'u. Będę sprawdzał wszystkie możliwości z naciskiem na Play'a i Plus'a, ale wezmę wszystkie pre-paidy, bo zależy mi na sprawnym Internecie, a nie dostawcy. Czy oprócz testów z Netmonstera i speedtest'u coś jeszcze wrzucić jak będę na miejscu?

Pzdr.!
  • #28 18623779
    Range1
    Poziom 23  
    Najpierw zrobisz testy netmonsterem a potem na ruterze wymuszając na nim pojedynczo pasma,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w doborze zewnętrznej anteny do modemu Huawei B528s-23a, aby uzyskać lepszy zasięg LTE T-Mobile na działce w Rzewnicy, gdzie zasięg jest ograniczony. W odpowiedziach podkreślono, że zasięg LTE800 w T-Mobile może być niewystarczający, a lepsze wyniki mogą być osiągnięte z anteną kierunkową, zwłaszcza w przypadku BTS-ów Play i Plus. Użytkownik zdecydował się na zakup zestawu antenowego 2x ATK-502 oraz kabla 5m, planując testy z różnymi operatorami, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie. Wskazano również na znaczenie przeprowadzenia testów sygnału przed zakupem anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA