logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić sterownik GECO G-403-P02 (kocioł Żywiec) ?

otoidzieon 01 Paź 2005 08:43 95529 16
  • #1 1863644
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Posiadam kocioł KDO ECONOMIC 25 (kotły Żywiec) o mocy 25 kW.
    Do niego regulator - sterownik firmy GECO G-403-P02.
    Chciałbym uzyskac od Was, jeśli to jest możliwe optymalne ustawienia sterownika połączonego z tym właśnie kotłem.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 1868381
    maromarecki
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Napisz jak możesz jakimi funkcjami możesz sterować? Robię obsługę i montaż takich rzeczy więc może akurat? Po symbolu nie powiem Ci...
  • #3 1870312
    otoidzieon
    Poziom 12  
    maromarecki napisał:
    Napisz jak możesz jakimi funkcjami możesz sterować? Robię obsługę i montaż takich rzeczy więc może akurat? Po symbolu nie powiem Ci...

u0 - temperatura wody w piecu (czyli tu nastawiamy do jakiej temperatury maksymalnej piec ma nagrzewać wodę)

u1 - czas podawania węgla (kostki) do kotła C.O.

u2 - czas postoju podajnika węgla

u3 - czas podtrzymania

u4 - opóźnienie wyłączenia wentylatora w podtrzymaniu

W sumie można więc regulować 5 "czynności" na sterowniku.
    Nastawiałem już rozmaite wartości i max. temperatura jaką osiągnąłem to 60°, a więc troszkę za mało, gdy temperatura na zewnątrz spadnie do -10° czy jeszcze bardziej to w mieszkaniu bedzie pewnie z 15° na plusie.
    Nie wiem, czy wina nie leży tu po stronie paliwa, czyli eko-groszku.
    Być może jest mało kaloryczny.
  • #4 1872802
    maromarecki
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Myślę jeszcze tak... czy masz to od początku użytkowania pieca? Bo może być on za mały względem powierzchni ogrzewanych. Mały piec - mała ilość wody podgrzana a duża ilość ciepła oddana na dużej powierzchni... No ale 25kW?
    Albo faktycznie zmień to co do niego wkładasz... na coś bardziej kalorycznego...
  • #5 1900486
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Myślę, że nie jest to wina paliwa (groszku), na ręcznym sterowaniu osiągnąłem bez problemu 75 stopni wody. Do jakiej max. powierzchni grzewczej można stosować piec, który posiadam ?
    Osoby chcące mi pomóc prosze o podanie o ile to mozliwe tel. domowego lub komórki w sieci PLUS z chęcią zadzwonie.

Moderowany przez skryn:

Posty scalono.

• #6 1907761
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Mam podobny kocioł z tym samym sterownikiem. Przedstawiony opis jest zbyt ubogi aby określić przyczyny zachowania się sterownika. Wydaje mi się jednak, że kocioł utrzymuje temperaturę 60C bo nie ustawiono innej!
    Parametry należy ustawiać następująco:
    Wcisnąć "P"-wyświetli się u0 a po chwili temperatura nastawiona. Przyciskami - strzałki w górę i w dół nastawiamy temperaturę wody po czym koniecznie naciskamy "P" (bez tego sterownik nie zapamięta nowej nastawy).

W przypadku zbyt małego kotła lub małoenergetycznego opału kocioł musiałby pracować stale (tj. mieć uruchomiony wentylator i okresowo podajnik). Jeżeli ręcznie można uzyskać większą temperaturę to powyższe nastąpić nie może.

Możliwe jest jeszcze uszkodzenie sterownika lub czujnika temperatury. To ostatnie jednak powinno być sygnalizowane przez sterownik.
  • #7 1955646
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    A wię po kolei. Zakładam że ktoś ci zainstalował taki kocioł, powinien go również odpalić i ustawić. Oprócz 5 ustawień (użytkownika) jest jeszcze 12 parametrów serwisowych, które często trzeba zmienić. Są to nastawy fabrycznie które nie zawsze odpowiadają potrzebą instalacji. Na ile metrów jest kocioł, dobre pytanie, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W skrócie na 10 metrów dziurawej stodoły, lub na nawet 250 metrów domku jednorodzinnego z dobrą stolarką i dociepleniem. Jeśli w sterowaniu ręcznym kocioł sobie radzi to znaczy że wszystko jest ok. Musisz mu tylko "powiedzieć" jak ma chodzić. W GECO możesz pogadać z technikiem to coś ci podpowie. Z praktyki wynika że kocioł trzeba dopasować do konkretnego obiektu i instalacji. Trzeba jednak utrzymywać temperaturę około 60 stopni. Poniżej wykrapla się woda i spada znacząco trwałość kotła. Radzę poszukać instalatora, który zna temat, powiniem pomóc. Mogę podesłać instrukcję serwisową, ale radzę nie grzebać jak się nie wie co się robi.
  • #8 1970227
    ciachoo1
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    CZeść,

jako instalator w firmie instalującej kotły z podajnikami retortowymi montująć kotłownię robię to od A do Z tzn. Ustawiam odpowiednie wielkości wartosci, które podales czyli u1 u2 itp oraz wartości serwisowe. Kazdy przypadek jest inny i wymaga innych ustawien w/w el. Wazny jest wyglad "działajacego" paleniska jak i jego wyglad w stanie podtrzymania, granulacja i "charakter" zuzlu i popiołu. W zalzenosci od wartosci ciagu kominowego nalezy ustawic przepustnice pow. na wentylatorze. Jezeli wsz. jest ustawione Ok a kociol nie moze osiagnac mocy tzn. ze jest dobrany kociol o zbyt niskiej mocy (co wykluczyles mowiac ze dziala super na ster. recznym) lub scianki pokryte sa zbyt gruba wartswa sadzy i smoły co uniemozliwia wymiane ciepla w wymienniku kotła. Kotly tego typu nalzey czysci srednio co miesiac. na twoim miejscu sciagnałbym firme instalujacą i kazał im zrobić robotę do końca!

Pozdro
    Marcin
  • #9 2008150
    wrubellek
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witaj jako doswiadczony montarzysta podziel sie uwagami na temat tych parametrow:
    u1 - czas podawania węgla (kostki) do kotła C.O.

u2 - czas postoju podajnika węgla

u3 - czas podtrzymania

u4 - opóźnienie wyłączenia wentylatora w podtrzymaniu
    jakie orietacyjne wartosci przyjac czy ladowac czesciej piec malymi porcjami czy zadziej ale wieksza iloscia groszku, jaki ma byc czas podtrzymania... skoro juz piszesz ze sie na ty znasz to podziel sie informacjami po to jest forum.... Pozdrawiam
  • #11 2041961
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam, posiadam kocioł LING 25KW i mam problem ze złym paleniem się groszku. Nie powstaje kopczyk tylko wszystko rozwala się na brzeg i środek jest raczej zapadnięty, naokoło leżą duże kawałki szlaki czy jak kto woli popcornu. Dodatkowa podczas otwarcia drzwiczek płomień stara się wydostać na zewnątrz opalając tym samym sam kocioł. Niemożliwe aby się nie dało go ustawić tylko jak? Jakie powinny byś średnie parametry przy których piec zachowa się normalnie?
  • #12 2042643
    wrubellek
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witaj ostatnio ustawilem jak zalecil kol jroman i jestem zadowolony tzn nie powstaje pyl ktorego bylo wszedzie pelno, i nie powstaje zbita "szlaka" (spieki), jest troche sadzy, mam tez zalecany kopczyk, wydaje mi sie ze to za sprawa zmniejszonego nadmuchu...i chyba spala ok 2-5 kg mniej na dobe. jesli nie masz kopczyka to dodaj wiecej paliwa...lub zmniejsz nadmuch Warto wyprubowac te ustawienia, duzo zalezy od jakosci paliwa jakie stosujesz ja mialem juz rozne i zawsze inaczej sie palilo Pozdrawiam
  • #13 2042753
    jroman
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    szlaka moze się robić jak będzie: kiepski węgiel, za mały podmuch powietrza bo to się będzie tliło, jak są częste postoje pieca. Ustawienia: zas podawania ok 20 sek czas postoju ok 70-85 sek ja mam takie nastawy przy eko groszku płukanym temperatura jaką się ustawia (nie mniej jak 54C) nie ma nic do spalania bo po prostu się częśćiej piec wyłącza. Ważne jest jaki jest węgiel.
  • #14 2216697
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Ludzie pomocy. Mam już szczerze dość tego sterownika i pieca.
    Gdy włączona jest pompka na 3 biegu - to max. temperatura jaka osiągam, to 67 stopni.
  • #16 2216844
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Ale Panie Romku, to na ręcznym tylko i do tego dorzucając groszek łopatką na palenisko ... :(
  • #17 2255744
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Wreszcie koniec kłopotów.
    ustawienia pieca:

Uo = od 60 do 85 stopni
    U1 = 28
    U2 = 30
    U3 = 20
    U4 = 10

Przysłona dmuchawy ustawiona na 1/2 mocy, zastawka wylotu do komina również przystawiona "na pół". Klapka wlotu powietrza (u dołu pieca) zamknięta całkowicie.
    Pompka chodzi w zakresie II lub III i jest umieszczona "na powrocie".

Wreszcie wszystko zagrało i chodzi. Kamień spadł mi z serca po wielu nie przespanych nocach. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnych ustawień sterownika GECO G-403-P02 współpracującego z kotłem KDO ECONOMIC 25 kW (kotły Żywiec). Sterownik umożliwia regulację pięciu podstawowych parametrów: u0 (temperatura wody w piecu), u1 (czas podawania węgla), u2 (czas postoju podajnika), u3 (czas podtrzymania) oraz u4 (opóźnienie wyłączenia wentylatora). Zalecane jest utrzymywanie temperatury wody około 60°C, aby uniknąć wykraplania się wody i uszkodzeń kotła. Problemy z osiąganiem wyższej temperatury mogą wynikać z niewłaściwych ustawień, złej jakości paliwa (eko-groszek), zbyt małej mocy kotła względem ogrzewanej powierzchni lub zabrudzenia wymiennika (sadza, smoła). Wskazane jest regularne czyszczenie kotła (co około miesiąc) oraz dostosowanie parametrów serwisowych sterownika, które wykraczają poza podstawowe ustawienia użytkownika. Praktyczne przykłady ustawień to: u1 około 20-28 sekund, u2 około 30-85 sekund, u3 około 20 sekund, u4 około 10 sekund, temperatura u0 od 60 do 85°C. Dmuchawa i przepustnica powinna być ustawiona na około połowę mocy, a klapka wlotu powietrza odpowiednio regulowana. Pompka obiegowa powinna pracować na II lub III biegu, najlepiej na powrocie instalacji. W przypadku problemów z paleniem groszku zaleca się regulację nadmuchu i częstotliwości podawania paliwa, a także kontrolę jakości węgla. Wskazane jest skonsultowanie się z doświadczonym instalatorem lub serwisantem, który może pomóc w dostrojeniu parametrów serwisowych i użytkowych sterownika GECO G-403-P02.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA