logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Push-Pull EL34 oscylacje na transformatorze głośnikowym oraz rozdzielacz fazy

czarymary44 19 Kwi 2020 14:34 1077 4
  • #1 18630261
    czarymary44
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Cześć!
    Tworzę taki układ:

Na razie jest to prototyp, jeden kanał do eksperymentów.
    Zastanawiają mnie dwie sprawy.
    Pierwsza to oscylacje na wyjściu układu. Po podaniu przebiegu prostokątnego na wejście układu (z pominięciem barwy tonu) otrzymuję takie oto wyniki:
    bez NFB

z NFB i z kondensatorem C68 330pF

z NFB i bez kondensatora C68 330pF

Przebieg żółty to sygnał z generatora.
    Przebieg fioletowy to pomiar na uzw. wtórnym trafa głośnikowego od Pana Leszka Ogonowskiego Raa=5k.
    Wyjście obciążone rezystorem 7,5 oma.

Dla porównania coś z tranzystorowca od Technicsa:
    1. Lampa:

2. Tranzystor:

W załączniku znajdują się dodatkowe zrzuty ekranu z pomiarów lampowca. Tam przebieg żółty to pomiar na anodzie pierwszego stopnia napięciowego (wszystko opisane w nazwach plików). Widać, że sprzężenie zwrotne przenosi oscylacje z wyjścia trafa na ten stopień.

Moje pytanie, czy takie oscylacje są normą czy jest się tu czym przejmować?
    Sprawdzałem też na innym trafie od Pana Leszka (LO PP60-1). Wynik ten sam. Trafo o dużym przekroju rdzenia, bardzo solidnie wykonane. Zresztą wszystkie takie są.

Druga kwestia, która mnie zastanawia to rozdzielacz czy też inwerter fazy z dzielonym obciążeniem. Od razu mówię innego nie zastosuję bo nie mogę wykorzystać więcej lamp.
    Z tym, że ten pracuje bardzo dobrze, a tym lepiej im dziwniej dobrane są rezystancje katodowa i anodowa. Otóż przeciwnie do tego co widzę na wszelakich schematach i czytam gdzie nie popadnie to okazuje się (przynajmniej w moich układach), że wcale nie jest idealnym rozwiązaniem gdy te rezystancje są równe.
    Zauważyłem, że jeśli zmniejszymy rezystor anodowy w stosunku do katodowego to zniekształcenia układu znacznie maleją. Nie można przesadzić z tym zmniejszaniem bo zaczną znowu rosnąć. Pomiary robiłem programem RMAA 5.5.
    Moje pytanie: czy ktoś się jeszcze z tym spotkał, czy tu mam jakąś anomalię? :D

No i jeszcze mam pytanie co z napięciami na tym inwerterze? Gdyż dobierając R62 starałem się zachować proporcje 1:2:1. Nie wychodzi to idealnie za Chiny ludowe. Nawet gdy mamy identyczne rezystory w katodzie i w anodzie. To pewnie tak jest, bo przecież lampa to nie rezystor, nie jest liniowa itd. Z tym że martwi mnie poziom tych napięć. Bo jest bliski maksymalnym napięciom dla ECC83. Wszystkie mają anodowe max 300V, a katoda-żarnik (tu mam symetryzowany do masy z odczepu trafa) większość ma 100V. JJ zauważyłem że ma 180V.
    Przez oba rezystory (anodowy i kat.) płynie około 1,5mA. Nie mam pojęcia czy te parametry są ok i nie trafi szlak zaraz tej triodki.
    Proszę o pomoc :)
    Załączniki:
    • Push-Pull EL34 oscylacje na transformatorze głośnikowym oraz rozdzielacz fazy 5. NFB C (żółty po stopniu nap.jpg (170.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Push-Pull EL34 oscylacje na transformatorze głośnikowym oraz rozdzielacz fazy 4. bez NFB (żółty po stopniu nap.jpg (174.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Push-Pull EL34 oscylacje na transformatorze głośnikowym oraz rozdzielacz fazy 6. NFB bez C (żółty po stopniu nap.jpg (172.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18633179
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1954
    Tam gdzie jest transformator głośnikowy oscylacje muszą wystąpić. To tylko kwestia jak niski ich poziom uda się uzyskać. U Ciebie są one na bardzo niskim poziomie tak więc uznałbym to jako bardzo dobry rezultat.
  • #3 18634610
    czarymary44
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    Tam gdzie jest transformator głośnikowy oscylacje muszą wystąpić. To tylko kwestia jak niski ich poziom uda się uzyskać. U Ciebie są one na bardzo niskim poziomie tak więc uznałbym to jako bardzo dobry rezultat.

Ok, dziękuję bardzo za informację. Uspokoiłeś mnie :)

Masz może jakieś doświadczenie w temacie inwertera z dzielonym obciążeniem? Najważniejsze to chciałbym wiedzieć czy pracując przy granicznych napięciach lampa nie straci wyraźnie na żywotności. Nie wiem czy przekroczenie parametrów dopiero powoduje drastyczny spadek trwałości czy juz samo zbliżenie się do tych parametrów. Z moich wiadomości wynika iż najistotniejsze jest aby nie przekroczyć mocy strat na lampie. Licząc prąd płynący przez rezystor anodowy ze spadku napięcia na nim to płynie tam 1,5mA. Ten prąd razy napięcie na anodzie czyli 290V wychodzi 0,43W. Maksimum dla ECC83 to 1W. Czyli jest ok, dobrze liczę?
  • Pomocny post
    #4 18634919
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1954
    czarymary44 napisał:
    Czyli jest ok, dobrze liczę?

Nie za bardzo. Ten sposób liczenia byłby pozbawiony większego błędu w przypadku zwykłego stopnia ze wspólną katodą gdzie na katodzie jest niewielkie napięcie ale w tym przypadku wynik wyszedł Ci z dużym błędem. Należy od napięcia na anodzie odjąć napięcie na katodzie i liczyć moc z napięcia anoda-katoda.

czarymary44 napisał:
    Najważniejsze to chciałbym wiedzieć czy pracując przy granicznych napięciach lampa nie straci wyraźnie na żywotności. Nie wiem czy przekroczenie parametrów dopiero powoduje drastyczny spadek trwałości czy juz samo zbliżenie się do tych parametrów.

W przypadku lamp ta strata żywotności jest dość płynna, ponadto zależna od producenta lampy tak więc trudno tutaj precyzyjnie się wypowiadać. Nie przejmowałbym się jednak tym za bardzo jeśli podstawowe parametry graniczne nie są przekroczone.
  • #5 18650207
    czarymary44
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:
    czarymary44 napisał:
    Czyli jest ok, dobrze liczę?

Nie za bardzo. Ten sposób liczenia byłby pozbawiony większego błędu w przypadku zwykłego stopnia ze wspólną katodą gdzie na katodzie jest niewielkie napięcie ale w tym przypadku wynik wyszedł Ci z dużym błędem. Należy od napięcia na anodzie odjąć napięcie na katodzie i liczyć moc z napięcia anoda-katoda.

czarymary44 napisał:
    Najważniejsze to chciałbym wiedzieć czy pracując przy granicznych napięciach lampa nie straci wyraźnie na żywotności. Nie wiem czy przekroczenie parametrów dopiero powoduje drastyczny spadek trwałości czy juz samo zbliżenie się do tych parametrów.

W przypadku lamp ta strata żywotności jest dość płynna, ponadto zależna od producenta lampy tak więc trudno tutaj precyzyjnie się wypowiadać. Nie przejmowałbym się jednak tym za bardzo jeśli podstawowe parametry graniczne nie są przekroczone.

Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam!

Moderowany przez Futrzaczek:

Niniejszy post traktuję jako zamykający temat.

REKLAMA