logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce

wojteks146 01 Paź 2005 19:57 11589 61
REKLAMA
  • #1 1865291
    wojteks146
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam propozycje do wszystkich osób które chcą rozpocząć swą naukę w robotyce.Przedstawiam wam mojego Maxi Car Robot ( no może wyglądać brzydko ale, mam dopiero 12 lat ) :
    Załączniki:
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo007.jpg (39.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo006.jpg (41.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo005.jpg (47.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo004.jpg (47.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo003.jpg (45.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo002.jpg (45.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować Maxi Car Robot - prosty projekt dla początkujących w robotyce photo001.jpg (47.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1865355
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Jeśli ma to być projekt pomocny innym w nauce to może opisz jego konstrukcję...
    Jak wygląda część elektryczna...
    Czy ma na pokładzie jakiś uC...
    Czy i jak jest sterowany...
    Itd...
  • REKLAMA
  • #3 1865368
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Fajny, fajny. A skręca sam? Reaguje na coś?

U mnie na studiach chłopaczki budują o wiele brzydsze, także nie masz się czego wstydzić, bo robocik jest konkretny!

RESPECT!
  • #4 1865440
    wojteks146
    Poziom 11  
    Oto jego dane techniczne :

Prędkość : 5 - 10 kmh na godzinę
    Silnik - 2 silniki jeden od starego autka a, drugi prosto od sklepu.
    Czas ładowania bateri - 15 h
    Światła : 2 diody świecące LED
    Czujniki zbliżenia - <brak>
  • #5 1865678
    q_n_a
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ok rozumiem: początki - 12lat, więc się nie zrażaj, w Twoim wieku to ja jeszcze się tak nie bawiłem - zacząłem później, więc wszystko przed Tobą

przeglądałem Twoją stronę i uważam, że to jest autko i to nie sterowane a nie robot, poszukaj w necie definicji,

dodaj elektronikę np. czujniki wpływające na regulator prędkości silnika
    ...
  • #6 1866302
    wojteks146
    Poziom 11  
    Dobra ale, jak to zrobić ?
  • #7 1867196
    q_n_a
    Poziom 13  
    wojteks146 napisał:
    Dobra ale, jak to zrobić ?

No i tu trzeba zacząć czytać o elektronice, robotyce, informatyce.
    Przeglądać rozwiązania innych.
    Wymyślić, co się chce - przelać to na papier ew. komputer.
    A potem to poskładać.
    I uruchomić.

To tak w skrócie.

A
  • #8 1872415
    321321321
    Poziom 11  
    ja mam 14 lat i robie tez takie rzeczy teraz robie autko na zasieg do zderzen!!! ale morzecie mi podac jakąs ksiązke gdzie jest opisane jak co sie robi!!!

ba ja czytam tutaj o jakis płytkach tam sa jakies liczby i cyfry ja nic z tego nie rozumiem!!! zeby było np. co trzeba kupic jak co podłączyc !!! i żeby nie było tam programowania!!! a czy wogule jest morzliwe robienie robota ktury by np. unikał przeszkud bez potrzeby programowania??
    bo ja nie wiem czy żeby robic żeczy takie jak jerzdzenie po czarnej lini, unikanie przeszkud, podązanie za swiatłem czy gonienie jakiej wybranego punktu trzeba cos programowac czy tylko kupujesz czesci wszystko odpowiednio łaczysz i działa !!! JAK TO JEST OPISZCIE WSZYSTKO DOKŁADNIE PLZ!!!!!!!!!!!
  • #9 1872530
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    NIe da sie tak [pomijam roboty BEAM, ale to mysle Cie nie zainteresuje... Jakby cos, to wpisz w Google BEAM Robotics]...
    Musisz umiec programowac, znac sie co nieco na elektronice... Jakies pojecie ogolne jest niezbedne...
    Dobrze jest zaczynac w mlodym wieku, ale na poczatek lepiej sie zabrac za prostsze projekty, jakies kity'y i nauke PODSTAW elektroniki i programowania [zakladajac, ze Cie to bardzo interesuje, bo jak nie, to naprawde szkoda Twojego czasu na chwilowa zachcianke budowy robota "123"]...
    Z czasem cos samo przyjdzie i jakos to bedzie...
  • #10 1872779
    Re_action
    Poziom 11  
    Radziłbym ci opanować chociaż podstawy programowania. Kursów jest w sieci mnogo. Przyda ci się kiedyś w szkole, poza tym jeśli załapiesz o co chodzi, będzie ci łatwiej zrozumieć niektóre sprawy. Roboty z mikrokontrolerami mają duże możliwości, wszystko zależy od ciebie i twojej pomysłowości. Wiesz jaka to frajda jeśli napiszesz samodzielnie program.
  • #11 1872796
    q_n_a
    Poziom 13  
    321321321 napisał:
    ja mam 14 lat i robie tez takie rzeczy teraz robie autko na zasieg do zderzen!!! ale morzecie mi podac jakąs ksiązke gdzie jest opisane jak co sie robi!!!

ba ja czytam tutaj o jakis płytkach tam sa jakies liczby i cyfry ja nic z tego nie rozumiem!!! zeby było np. co trzeba kupic jak co podłączyc !!! i żeby nie było tam programowania!!! a czy wogule jest morzliwe robienie robota kt[ó]ry by np. unikał przeszkud bez potrzeby programowania??
    bo ja nie wiem czy żeby robic żeczy takie jak jerzdzenie po czarnej lini, unikanie przeszkud, podązanie za swiatłem czy gonienie jakiej wybranego punktu trzeba cos programowac czy tylko kupujesz czesci wszystko odpowiednio łaczysz i działa !!! JAK TO JEST OPISZCIE WSZYSTKO DOKŁADNIE PLZ!!!!!!!!!!!

na początek proponuję np.:
    http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/344022

i zgadzam się z postem valarian-a
    i oczywiście przeglądaj to forum
    szperaj w internecie
  • REKLAMA
  • #12 1873062
    321321321
    Poziom 11  
    Dobra ale żeby programowac to trzeba kupic programator i specjalny do niego mikroprocesor (chyba dobrze pisze :P )
    A ja nie mam zbyt duzo kasy max 100zł
    a zeby coś zaprogramowac to musze sam zrobic program?? nie moge wziąsc go od kogoś innego ??
    a tak wogule to program chodzi ci taki komputerowy czy program jako to co ma wykonac robot??A jesli chodzi czy sie tym interesuje to bardzo juz gdy miałem 9 lat robiłem proste żeczy np. bateria i dioda lub bareria z silniczkiem wiem ze to nic ale w tym wieku to było dla mnie coś!!!
    Jeszcze powruce do wczesniejszego tematu, podajcie mi na allegro jakis programator do kupienia i jakis do niego pasujący mikrokontroler (bo chyba od tego trzeba zacząć )
    A jesli chodzi o pisanie programu to jest to takie coś
    ze napisze np. *& robot coś robi?? tylko oczywiscie nie *& tylko coS prawdziwego!! To własnie tak jest?

Dodano po 11 [minuty]:

pisze kolejny post bo w tamtym mi sie nie zmiesciło!!!
    bo ja mam zamiar isc na studia elektroniczne i czy tam jest nauka programowania??i co to wogule są te BEAM robots czym sie ruznią od innych??

wpisałełem BEAM Roboticsi wyskoczyło takie cos http://homepages.strath.ac.uk/~lau01246/robot/boty-1.jpg
    to wyglada bardzo ciekawie co ten robot potrafi (tak okiem fachowca?? )
  • #13 1873098
    valarian
    Poziom 22  
    No, programowanie to moze troche inaczej wyglada... Ale trudne nie jest, naprawde...
    Na pocztaku naucz sie pisac cos na komputerze, a pozniej mozesz pisac programy dla "mikroprocesorow" [a wlasciwa nazwa to mikrokontroler]... A za 100zl to mozesz kupic fajny programator, mikrokontroler [albo ze dwa] i jeszcze Ci zostanie...
    Programy trzeba pisac samemu, inaczej sie nie nauczysz... Ale oczywiscie pisany przez kogos zazwyczaj dziala u innych [ewentualnie po przerobkach]...
  • #14 1873139
    q_n_a
    Poziom 13  
    321321321 napisał:
    ba ja czytam tutaj o jakis płytkach tam sa jakies liczby i cyfry ja nic z tego nie rozumiem!!!

No zapał już masz - to już coś.
    Teraz musisz mieć jeszcze cierpliwość i duuużo nauki przed sobą.
    Naprawdę zacznij od prostych konstrukcji, czytaj książki, strony w internecie
    szczególnie podstawy elektroniki: jak działa dioda, co to układy RCL, tranzystor, wzacniacz, generator, bramki, bardziej skomplikowane układy a potem zabierz się za układy procesorowe.
    Jak już schematy nie będą dla Ciebie czarną magią a i proste układy będziesz umiał zmontować i uruchomić to podnieś poprzeczkę w kierunku np robotyki.

Bez podstaw znajomości działania układów cyfrowych i procesorowych programowanie ich pozostanie dla Ciebie czarą magią.

Polecam pójście do biblioteki znajdziesz tam chyba parę książek o elektronice nawet te z lat 80, 90 zeszłego wieku są całkiem, całkiem.
  • #15 1873720
    321321321
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc !!!
    ale jak to jest z tym programowaniem to jest gdzies napisnane żę np. to jest takie cos ja w FLASCHU a dokładnie w Action Scipcie <---- (to sie troche inaczej pisze) ?? czy np. w HTML??
    i jeszcze czym sie rurzna roboty zwykłe ob BEAM??
    podajcie mi jakis Program napisany dla robota!!!
    Np. program zeby unikał przeszkud!!!
    oczywiscie wiem że do tego sa potrzebmne czujniki i te inne duperele ale sam program podajcie!!!

Z góry dzieki :D
  • #16 1873727
    valarian
    Poziom 22  
    Programowanie wyglada zawsze MNIEJ-WIECEJ tak samo... Trzeba sie tylko nauczyc myslec w pewien sposob, a reszta to tylko poznawanie jezyka...
    Z roboty BEAM, to takie roboty, ktorych sie nie programuje, a ktore wykonuja okresone funkcje za pomoca tranzystorw, bramek logicznych itp. elementow bazowych...
  • #17 1874638
    321321321
    Poziom 11  
    Jakie sa morzlwosci robotów BEAM??
  • #18 1874845
    Coyote~
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Możliwości BEAM są bardzo duże - zależą oczywiście od skomplikowania układu. Jeset kilka publikacji Marka Tildena w necie (w języku angielskim), w których opisane są roboty samodzielnie uczące się chodzić, wykazujące zachowania podtrzymujące ich funkcjonowanie (np. podążanie do światła w celu ładowania baterii ogniwami słonecznymi) jak i zachowania obronne (np. ucieczka od potencjalnego zagrożenia). Jak znasz angielski to szczerze polecam, to wspaniała lektura. Elementy BEAM są wyczerpująco opisane właśnie w tym języku. Po polsku niestety trudno cokolwiek znaleźć.

Pozdrawiam
    Coyote~
  • #19 1875053
    321321321
    Poziom 11  
    dzieki Coyote!!! to z tego co tu piszesz BEAM to nie sa takie złe roboty a to z tym uczeniem sie chodzic to jak to działa, ma to jakąs inteligecje??

a z Angelskim to u mnie kiepsko ale sa słowniki :D
    Aha jeszce, a ten robot to tez jest BEAM??
    http://www.iirobotics.com/images/Robosapien1.jpg

a i jeszcze z BEAM to jest tak że mam schemat i kupuje potrzebne czesci wszystko łącze i juz ten robot coś robi??

jaki jest najprostrzy robot beam?? jakie ma morzliwosci??

i czy ktoś morze ma jakies shematy, albo morze sa na elektrodzie jescze poszukam !!!
  • #20 1875146
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    To nie jest BEAM, może najpierw poczytaj troche forum, włącznie z regulaminem! (PISOWNIA)

BEAM nie mają żadnej inteligencji, ich działanie opiera się na reagowaniu na określone bodźce
  • #21 1875162
    valarian
    Poziom 22  
    No to to raczej nie jest BEAM...
    Zlozone ze schematu powinny raczej dzialac, pod warunkiem, ze silniki/nogi/czujniki/srodek ciezkosci itp. beda wlasciwie poukladane, jak w oryginale...
    Ale kit'y to nie sa, wiec czasem moze byc potrzeba skorygowania czegos...
    A co do stronek, to polecam [na ostatatniej jest, jak zlozyc robota chodzacego za swiatlem]:

http://bestiary.solarbotics.net/default.htm
    http://home.wanadoo.nl/m.m.avos/others.htm
    http://www.solarbug.com/tutorial4.html
  • #22 1875467
    321321321
    Poziom 11  
    http://www.solarbug.com/tutorial4.html no tej strobnce jest wszystko opisane ale te diody to z myszki optycznej a nie dało by sie jej zastąpic czyms innym??
    i gdzie sie podłącza silniczki i zasilanie ??
    TZN. tam na ostatnim rysunku jest coś napisane 9v+ i 9v- ale nie wiem gdzie dokładnie!!!
    mam prozbe wecie ten rysunek skopiujcie z http://www.solarbug.com/tutorial4.html i narusulcie nawet w Paincie gdzie sie podpina + i - i ile v to ma byc i gdzie silniczki i o jakiej mocy te silniczki tak żeby 9v było wystarczające (takie zwykłe silniczki czy morze od wibry z telefonu??) i jesli tam trzeba coś jeszcze oprucz silniczka i bateri podpiąc to podajcie !!!! z gury dzieki !!!!

A tam jeszcze pisze takie coś chyba chodzi oto czego brakuje: " This is it. Just hook up the battery and motor, and let it track the light source.
    And most of all, have fun :-) "

Pozdrawiam
    Muniek:D
  • #23 1875504
    valarian
    Poziom 22  
    Poszukaj schematu tego scalaka, tam bedzie, gdzie jest zasilanie... A diody mozna zastapic "zwyklymi" diodami [albo fototranzystorami], przynajmniej powinno sie dac, o ile pamietam...
  • #24 1875562
    321321321
    Poziom 11  
    mogą byc zwykłe diody nawet te po 20 gr?? i bedą tak samo działac??
    ja myslałem że zwykła dioda to poprostu plastik i kawałek metalu :D

ja poszukam schematy ale mam prozbe wy też poszukajcie bo ja sie nie zanm za bardzo na angielskim!!

ale i tak mysle że sobie poradze!! :D
  • REKLAMA
  • #26 1875663
    321321321
    Poziom 11  
    dobrze ale tam sa nie wyrazne zdiecia i motam sie przy silniczkach:/ nie widac połączen :/ i po angielsku!!!

morze ktos zna tutorial z duzymi obrazkami alebo z opisem w jezyku polskim ??
  • #27 1875842
    Coyote~
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Diody takie, jakie są potrzebne, nie występują w myszkach optycznych tylko kulkowych. To po pierwsze. Po drugie 321 uzbrój sie w cierpliwość, poczytaj o podstawowych elementach, poznaj prawa Ohma i Kirchhoffa - dopiero wtedy będziesz mógł zacząć analizować i poprawnie budować jakiekolwiek układy. Mam pewne wątpliwości, czy obecnie uda ci się zbudować samodzielnie jakikolwiek działający układ. Nie zniechęcaj się tym jednak. Widzisz, ludzie na forum, którzy coś już budują, nie zaczęli od tak po prostu. Najpierw spędzili wiele dni, miesięcy a nawet lat (jedni więcej drudzy mniej) na nauce podstaw, zrozumieniu praw i zależności. Wiedza nie bierze się znikąd i trzeba na nią zapracować. A trud zostaje wynagrodzony działającymi układami, efektownymi konstrukcjami. Ale trzeba poświęcić jakiś czas. Wiele młodych ludzi niestety nie bierze tego pod uwagę, chcą mieć wszystko na szybko. Poza tym co łatwo przyjdzie, szybko się znudzi - wiem z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam i powodzenia w nauce !
  • #28 1875962
    321321321
    Poziom 11  
    wiesz co ja już chodze do 2 gimnazjum wiec do szkoły sredniej nie daleko!! a juz wiem na jaki pojde profil, elektroniczny!! aha i jeszcze jedno zkupiłem na allegro juz ksiązke tagrze biore sie za ostro za naukę naukę!! :D a jesli chodzi o zakup programatora to wujek mi kupi ale narazie jest mi nie potrzebny :P
  • #29 1875996
    valarian
    Poziom 22  
    No, to bym sie radzi dowiedziec, co i jak z tym programatorem.. I kupic jednak ten slownik ortograficzny...
    A do szkoly sredniej to jeszcze troche czasu... Duzo sie moze zmienic...
  • #30 1876051
    321321321
    Poziom 11  
    programator kupie jak będę mieć podstawy narazię jest mi nie potrzebny!!! jutro zacznę robić jakieś proste układy a czy wyjdzie to zobaczymy:P
    a jeśli chodzi o słownik to nie kupuj będę korzystał z opcji "PISOWNIA" :D
    mam nadzieje ze sie dużo zmienię (na lepsze oczywiście :P )

Jakbym nie napisał: narazie, narazię, naraźię, naraźę to i tak pokazuje że jakiś błąd !!!POMOCY!!!

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy prostego robota Maxi Car Robot, stworzonego przez początkującego, 12-letniego entuzjastę robotyki. Projekt opiera się na podstawowych elementach: dwóch silnikach (jeden z zabawkowego autka, drugi kupiony w sklepie), baterii ładującej się 15 godzin oraz dwóch diodach LED jako światłach. Robot nie posiada czujników zbliżeniowych ani mikrokontrolera, co ogranicza jego autonomię i funkcjonalność. Dyskusja skupia się na potrzebie nauki podstaw elektroniki i programowania, aby rozwinąć projekt w bardziej zaawansowanego robota. Uczestnicy forum polecają rozpoczęcie od prostych układów, naukę praw Ohma i Kirchhoffa, poznanie elementów takich jak tranzystory, wzmacniacze, bramki logiczne oraz mikrokontrolery. Poruszono temat robotów BEAM, które działają bez programowania, wykorzystując układy analogowe i reakcje na bodźce, jednak ich możliwości są ograniczone i nie posiadają inteligencji. Podano linki do tutoriali budowy robotów BEAM (np. solarbug.com), omawiano dobór elementów takich jak fotodiody, silniki (np. z wibracji telefonu), baterie słoneczne oraz znaczenie polaryzacji diod. Wskazano, że programowanie mikrokontrolerów wymaga nauki i samodzielnego pisania kodu, choć można korzystać z gotowych przykładów. Poruszono także kwestie edukacyjne – wybór szkoły średniej, znaczenie nauki języka angielskiego oraz samodzielnej nauki z książek i czasopism (np. EdW, EP). Koszt zestawu do budowy robota solar bug szacowano na około 18,5 USD, z baterią słoneczną jako najdroższym elementem. Ogólnie podkreślono, że sukces w robotyce wymaga cierpliwości, systematycznej nauki i praktyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA