Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

berlingo - brak świateł , wycieraczek i nadmuchu

20 Kwi 2020 14:55 204 8
  • Spec od samochodów
    Witam Szanownych kolegów . Trafił do mnie Berlingo 2005 rok 1.9 diesel na zwykłej pompie bez abs i bez klimatyzacji . Usterka polega na tym że brak jest świateł mijania - nie zapala się kontrolka ani światła , drogowe również nie działają bo nie widzi włączenia mijania . Jak rusze manetką to można mrugnąć długimi . Dodatkowo nie działają wycieraczki przód - na żadnej prędkości . Dodatkowo dmuchawa nie działa . Autko to jest na firmę i kierowców jest kilku dlatego nie można stwierdzić jak to się stało . Podmieniłem com , bsm i bsi - światła i wycieraczki wróciły . Po dwóch godzinach idę do auta i niczego nie ma . Odpiąłem akumulator - podpięty wszystko jest . Po czasie znowu zginęły światła i wycieraczki , odpięcie akumulatora nie pomaga . Już mi ręce opadają , bezpieczniki sprawne , podmienione bsi , bsm i com . Nie jestem pewny czy są sprawne bo wiadomo że na szrocie wszystko jest sprawne . Nie wiem czy jest to istotne ale również świeci kontrolka akumulatora - że brak ładowania a napięcie 14,4 v .Obrotomierz również nie pokazuje . Sprawdzałem i z alternatora po odpaleniu tym cienkim przewodem idzie zasilanie do wtyczki 2 pinowej i wychodzi szarą 16 pinową na pinie 2 . następnie do bsi wtyczka 40pin - dalej nie wiem gdzie idzie . Może ktoś miał podobne problemy i podpowie co i jak
    pozdrawiam
  • Spec od samochodów
    Bardzo kolego dziękuje za schematy i na pewno zerknę na nie . Dziś podpiąlem komputer i widzi manetkę prawidłowo tzn widzi ze włączam mijania czy długie oraz wycieraczki . Dodatkowo zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie ze w silniku nie widzi obrotów i zgłasza błąd P0335 błąd czujnika prędkości obrotowej . autko trochę koślawo chodzi i odpięcie czujnika nie powoduje zmiany kultury pracy . A teraz pytanie do Was czy jest możliwe ze autko zostało uspane i po odpaleniu auta się kończy ten tryb a skoro nie widzi obrotów to jakby nie odpalał wcale

    znalazłem jeszcze wypowiedź naszego kolegi chyba georges cyt ''Dziwne, ecomod to tryb oszczędzania energii i jest dezaktywowany wtedy, jak alternator zacznie ładować. Zostają wtedy wyłączone zbędne odbiorniki energii. Do rozruchu nie na nic.''

    może ta świecąca kontrolka ładowania - jeżeli mogę prosić o schemacik to podziękował .
  • Spec od samochodów
    DriverMSG dziękuję za schematy . Czujnik wału już zamówiony teraz muszę jeszcze zwalczyć licznik bo coś mi się schemacik licznika nie zgada . Pozdrawiam i dam znaka co i jak .
  • Specjalista AGD
    sadek1979 napisał:
    Może ktoś miał podobne problemy i podpowie co i jak
    W moim byłym prywatnym berlingo z 2002r 1,9 zwykły osiołek, miałem miałem prawie identyczne objawy z tym że też nie można było uruchomić spryskiwania przedniej i tylnej szyby.
    Co się okazało... bezpiecznik o pompki spryskiwacza dostawał przerwy w momencie gdy popłynął prąd większy niż multimetr wymusza na zaciskach pomiarowych. Wizualnie wyglądał na nienaruszony.
    Zanim znalazłem winowajcę, zdążyłem w alternatorze wymienić szczotki i korpus z pierścieniami ślizgowymi wirnika.
    Dalej ,wykonałem mały test: mianowicie wyjąłem bezpiecznik z obwodu spryskiwacza w trakcie pracy silnika i objawy powróciły.
    Podejrzewam że sam zrobiłem sobie problem. Nalałem sobie letniego płynu do spryskiwaczy a ten sobie przymarzł w okresie przejściowym i ja wymuszając pracę pompki na zablokowanym wirniku doprowadziłem do tak dziwnego uszkodzenia bezpiecznika. Nie analizowałem schematu, gdyż nerwy stracone na poszukiwanie nie pozwalały na dalsze grzebanie w instalacji.
    Twój pacjent jest młodszy ,ale może gryzie go to samo. :)
    Pozdrawiam.
  • Spec od samochodów
    Bezpieczniki sprawdzone kilkukrotnie poza tym zmienione bsi i bsm razem z bezpiecznikami . Jutro dotrze czujnik wału i zobaczę czy moja teoria jest słuszna . Dodatkowo licznik idzie w paczce bo tez jest problem z ładowaniem a dokładnie z kontrolką bo ciągle świeci . Ponoć w tych licznikach były problemy .
  • Spec od samochodów
    Na chwilę obecną nie zamykam temu . Dla potomnych napiszę, że po podstawieniu czujnika wału nadal kiepsko ale .... Uszkodzony jest prawdopodobnie wieniec z którego czyta czujnik . Na próbę odpiąłem czujnik wału , odpaliłem silnik i przed czujnikiem machałem magnesem . Światła się wzbudziły , nadmuch zaczął działać i nawet obrotomierz wskazywał jakieś obroty . Teraz auto zabiera właściciel i zmienia koło zębate . Po jego wymianie potwierdzę co dalej . Wycieraczki zrobiły ruch do połowy szyby i tyle . Wrócę do tematu po tym jak auto zacznie widzieć obroty . Pozdrawiam .