logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kropka na klawiaturze numerycznej WIN10

sanfran 21 Kwi 2020 10:26 17199 6
REKLAMA
  • #1 18635335
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3002
    Zapewne szukałem tam, gdzie nie trzeba, ale cóż na to poradzę.

Ponieważ na niektórych forach NIE WOLNO pisać "bez ogonków" to muszę mieć na kompie polską klawiaturę. Ponieważ często wpisuję adresację IP to korzystam z kropki na klawiaturze numerycznej.

Próbowałem zainstalować MSKLC ale ten się pluje o NET Framework w wersji 2.0
    W "Programs nad features" próbowałem właczyć framework w tej wersji, ale się wykłada na Windows Update - nie znajduje pliku.

Jeśli ktoś ma działającego kreatora to czy mógłbym prosić o pomoc?

Potrzebowałbym dwie klawiatury: Jedną Programisty, ale z kropką, a drugą UK ale z polskimi znakami.

Za pliki KBL mogę się odwdzięczyć punktami (proponuję 500) lub w inny sposób do uzgodnienia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18635503
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    A nie możesz po prostu ustawić sobie w systemie dwóch układów klawiatury (standardowy polski programisty + standardowy UK) i tylko się między nimi przełączać z ikony na pasku zadań lub kombinacją kalwiszy?
  • REKLAMA
  • #3 18635558
    sanfran
    Tak robię teraz i jest to bardzo niewygodne.

Mam obecnie trzy klawiatury:
    PL - programisty (z nieszczęsnym przecinkiem)
    ENG UK - czyli taką jak jest zainstalowana w laptopie
    ENG INTL- czyli sprzętową US Lauout, z której korzystam w domu.

Kombinacja ALT-SHIFT przełącza tylko pomiędzy językami, czyli albo PL, albo ENG; w przypadku ENG domyślnie wybiera klawiaturę pierwszą wybraną z paska zadań.

A z kolei pasek zadań jest na monitorze gdzie często mam otwarte pełnoekranowe okna Citrix, RDP czy Teamviewer i mój pasek jest zakryty.
  • Pomocny post
    #4 18635600
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    A Win+Spacja czasem nie przełącza układów klawiatury? Lub Ctrl+Shift. Zależy od wersji Windows jeszcze.

Dodano po 4 [minuty]:

speedy9 napisał:
    NET Framework w wersji 2.0

Zainstaluj 3.5. Zawiera 2.0 w sobie. Przez “Turn Windows features on or off” powinno się udać. A jak nie to ręcznie z nośnika instalacyjnego Win 10 zgodnie z instrukcją tutaj: https://www.maketecheasier.com/install-net-framework-windows-10/
  • REKLAMA
  • #5 18635771
    sanfran
    speedy9 napisał:
    Zainstaluj 3.5. Zawiera 2.0 w sobie. Przez “Turn Windows features on or off” powinno się udać.

Właśnie się nie udaje. A do programów ze stron innych niż oficjalny MS oraz zatwierdzone przez IT to mam zakaz.
    To jest służbowy PC i niestety nie mam w tym zakresie dowolności.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18635807
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ale przecież ja nie podawałem żadnego programu ze stron "trzecich"/. Instalacja manualna tam opisana jest z wykorzystaniem wbudowanych narzędzi MS i oryginalnego nośnika instalacyjnego z Win 10, którego obraz możesz normalnie pobrać ze stony MS.
  • #7 18643066
    sanfran
    Dzięki koledze @speedy9 uruchomiłem Framework w pożądanej wersji:
    Włożyłem bootowalnego USB w WIN 10 i z okienka CMD (run as administrator) wydałem polecenie:

Dism /online /enable-feature /featurename:NetFX3 /All /Source:D:sourcessxs /LimitAccess

Po restarcie PCta program Microsoft Keyboard Layout Creator się bezproblemowo zainstalował.

W międzyczasie zauważyłem, że w Tesco jest obniżka na na bezprzewodowego Logitech'a wraz z Myszą M185, ale w układzie UK. Tak więc odpadła klawiatura US.

Ale skoro temat jest założony, i to z bardzo dobrą poradą kolegi, należy coś z tym zrobić.

Zmodyfikowałem klawiaturę PL-Programisty, dorzuciłem tą nieszczęsną kropkę i zmieniłem kilka klawiszy aby były zgodne z układem UK (czyli na przykład Shift2 => " ). Program wypluł pliki instalacyjne, które pozwalam sobie załączyć. Po uruchomieniu setup w wyborze klawiatury pokazuje się "Polski Programisty - Custom".

Kropka na klawiaturze numerycznej WIN10

Teraz tylko wywalić klawiaturę UK i mam to, co chciałem.

UWAGA! TO JEST KLAWIATURA UK A NIE US
    Załączniki:
    • UK with Polish letters.zip (252.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał rozwiązania dotyczącego korzystania z kropki na klawiaturze numerycznej w systemie Windows 10, z uwagi na potrzebę pisania w polskim formacie. Zainstalowanie Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC) napotkało problemy związane z brakiem .NET Framework 2.0. Użytkownicy sugerowali przełączanie się między układami klawiatury oraz instalację .NET Framework 3.5, który zawiera 2.0. Ostatecznie, po zastosowaniu polecenia DISM do aktywacji .NET Framework, użytkownik zainstalował MSKLC i dostosował układ klawiatury PL-Programisty, dodając kropkę oraz zmieniając niektóre klawisze, co pozwoliło na utworzenie niestandardowego układu klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA