logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

URSUS - Pompa wody samozasysająca pod wałek ciągnika WOM

rodecro 25 Kwi 2020 12:38 1779 4
REKLAMA
  • #1 18645563
    rodecro
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Czy ktoś z Was korzystał z takiej pompy albo miał z nią do czynienia widział u kogoś? Pompa wody samozasysająca na wałek WOM. Zakłada się i jeden wąż zasysa wodę drugi pcha i można nawadniać rośliny albo wykorzystać jako myjka ciśnieniowa.

URSUS - Pompa wody samozasysająca pod wałek ciągnika WOM

Chciałbym się zapytać czy te pompy na wolnych obrotach coś ciągną wody.
    Druga sprawa i najważniejsza czy taka pompa mogłaby pracować na sucho czy ona musi przepompowywać wodę?

Chodzi mi o to czy jeśli pracuje na sucho to czy ta pompa tłoczy też powietrze? Zastanawiam się czy oprócz pompowania wody dałoby radę tłoczyć taką pompą powietrze np. natleniając staw.

Może ktoś coś wie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18645805
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Nie obiecaj sobie za wiele. Wg DTR wydajność 180l/min przy średnicy węża tłocznego 19mm (3/4')? Toż to grubość palca. Powinien być 5/4 cala, a na ssaniu 6/4'. Pomyśl sam, czy takim wężykiem napełnisz zbiornik 1000l w nieco ponad 5 minut?
    To chiński wynalazek z parametrami z sufitu. Powietrza też oczywiście nie będzie tłoczyć, skoro może mieć problemy z zasysaniem wody na zapowietrzonym wężu ssącym.
  • REKLAMA
  • #4 18646174
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    rodecro napisał:
    Druga sprawa i najważniejsza czy taka pompa mogłaby pracować na sucho czy ona musi przepompowywać wodę?

Chodzi mi o to czy jeśli pracuje na sucho to czy ta pompa tłoczy też powietrze? Zastanawiam się czy oprócz pompowania wody dałoby radę tłoczyć taką pompą powietrze np. natleniając staw.

Nie.
    Jak sama nazwa mówi pompa wody służy do pompowania cieczy, wody. Jeśli będzie pompować powietrze to zatrze się po paru minutach.
  • #5 18647384
    rodecro
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Dzięki za dokumentację akurat wrzuciłem przykładowe zdjęcie nie zwracając uwagi na nazwę, a szukałem pump roller, ale dokument wiele wyjaśnia.

Są też inne takie pompy włoskie, niemieckie i np. Hypro, ale wychodzi na to, że tylko do wody, ale chciałem przetestować rozwiązanie.
    Skoro ona się zapowietrza to należałoby zalewać wąż ssący i mieć zawór zwrotny, ale mi ona nie jest do pola potrzebna.
    Chciałem wykorzystać pod małą fontannę ciśnienie można uzyskać więc może by się sprawdziła.
    Oczywiście nie traktorem tylko wiatrem ją napędzać.
REKLAMA