logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż.

kostello1 28 Kwi 2020 17:33 4089 5
  • #1 18654035
    kostello1
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam problem z prawidłowym podłączeniem automatycznego wyłącznika świateł mijania w moim Oplu Astrze G. Podłączenie wykonałem wg instrukcji telefonicznej producenta oraz schematu z instrukcji. Światła mijania włączają się automatycznie, ale pozycyjne już nie. Normalnie światła pozycyjne działają i włączam je manualnie. W załączniku umieszczam zdjęcie wyłącznika od opla pod który podłączam automatyczny wyłącznik świateł, jak również schemat z opisem z instrukcji montażu oraz zdjęcie wyłącznika automatycznego.
    Dodam tylko że w rozmowie telefonicznej z producentem tego wyłącznika dowiedziałem się, które przewody kolorami podłączyć do konkretnego gniazda opisanego numerem. I tak wg. jego opisu powinno wyglądać:

Biały podpiąć pod 31
    Czerwony pod 15
    Pierwszy niebieski pod 30
    Drugi niebieski pod 56
    Pierwszy brązowy pod 30
    Drugi brązowy rozgałęzić i podpiąć jeden pod 58R oraz drugi pod 58L.
    Problem w tym, że ja nie mam 58 L, tylko 58K
    Może właśnie w tym tkwi problem?!? Tym bardziej że brązowe odpowiadają za światła pozycyjne. Niby prostu układ, ale nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż. 20200428_171639.jpg (3.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż. 20200428_171622.jpg (908.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż. 20200428_171618.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż. 20200420_165914.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż. 20200428_171549.jpg (701.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż. 20200428_171601.jpg (777.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18657368
    2n3553
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Ze schematu jaki mam wynika, że na 58R powinno być całe oświetlenie pozycyjne auta (dwa przewody szaro-zielone 1,5/2,5 mm^2). Natomiast do 58K podłączony jest sygnał dla multitimer'a i kilku innych modułów jeśli są obecne(1 x 0,75 mm^2). Podłączyłeś brązowe kable do 58R oraz 30 i nie działa pozycja?
  • #4 18659058
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    Sprawdź w ogóle czy ten automat reaguje na napięcie - tzn czy właczają się w nim przekaźniki na wyjściu do mijania/pozycyjnych.

Sprawdź jak tam napięcie się pojawia.

No i jak bym montował w komorze silnika blisko świateł - tak przynajmniej w Astrze F zrobiłem a nie przy manualnym przęłączniku tylko mój automat to jednak lepszej firmy niż te tanie z alledrogo i włączają się światła po około 5-6 sekundach po po dostaniu napięcia a nie zależne od napięcia.
    No i mają wyłącznik jakbym nie chciał ich używać - a tego chyba w twoim nie widzę ale oczywiście wystarczy wstawić jakiś przełącznik na przewodzie plusowym czy minusowym.

Dziennych nie masz LEDów że to montujesZ?
  • #5 18659236
    kostello1
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Dziennych nie mam niestety. U mnie włącznik producent również dorzucił, ale szczerze to mi nie jest potrzebny. Byle to ustrojstwo zaczęło działać.
    Piszesz "Sprawdź w ogóle czy ten automat reaguje na napięcie - tzn czy właczają się w nim przekaźniki na wyjściu do mijania/pozycyjnych." Tylko jak to sprawdzić. Ja totalny laik jestem jeśli chodzi o ekektrykę. Po podłączeniu do okablowania włącznika świateł w aucie chodzi o takie dźwięki jakby tyknięcia? Sprawdzałem napięcie miernikiem i kontrolką, ale nie wiem czy to dobrze robię. Dotykając kontrolką nigdzie mi się nie pali, a jak sprawdzam miernikiem, to pokazuje na niektórych pinach napięcie.
  • #6 18659388
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    Automatyczny wyłącznik świateł mijania Opel Astra G montaż.

Plus po stacyjce, przewód czerwony kupionego modułu podłączamy pod styk 4, czarny przewód włącznika świateł w aucie.
    Biały masa podłączamy pod masę samochodu brązowy przewód styk 12
    Brązowy i niebieski łączymy razem i podłączamy pod styk 1 przewód czerwony.
    Drugi brązowy podłączamy pod 58R styk 10 przewód szaro-zielony, światła pozycyjne.
    Drugi niebieski podłączamy pod 56 styk 13 przewód żółty, światła mijania.

Napięcia na przewodach sprawdzaj kontrolką nie miernikiem. Ten moduł włączy światła postojowe i mijania jak alternator podniesie napięcie.
REKLAMA