logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zabezpieczenia do nowego obwodu w garażu - instalacja TN-C-S

Kamilkam123 30 Kwi 2020 14:54 2235 19
REKLAMA
  • #1 18658690
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam mam pytanie odnośnie dołożenia jednego obwodu do garażu mam tylko dylemat.
    Jak dobrać zabezpieczenie?
    Moja instalacja: TN-C-S
    Bezpiecznik przedlicznikowy: 80A
    Pozostałe: grubość kabla 16mm, Fr100A i dwie roznicowki: jedna 83A druga 63A.
    Myślałem wstawić bezpiecznik B32 w rozdzielnicy głównej, przekrój kabla 4mm2 (3 żyły) doprowadzony do garażu (odległość 20m).
    W garażu podrozdzielnica z roznicowka 40A i dwa obwody gniazda 20A i oświetlenie 6A.
    Czy to rozwiązanie byłoby odpowiednie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18658802
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    Witam dziekuje za odzew nie po prostu chcialem dodac dodatkowy bezpiecznik za roznicowka .Kable do gniazdek 2,5mm[/film]

Dodano po 6 [minuty]:

Chodzi mi glownie o to czy jest sens dawac dwa bezpieczniki na jednym obwodzie

Dodano po 34 [sekundy]:

Chodzi mi glownie o to czy jest sens dawac dwa bezpieczniki na jednym obwodzie

Dodano po 27 [minuty]:

Jakies sugestje ???
  • REKLAMA
  • #4 18659186
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Na gniazda B16A, chyba, że założysz specjalne gniazda.
    Nie widzę żebyś dawał dwa bezpieczniki na jednym obwodzie.
    Możesz wyjaśnić?
  • Pomocny post
    #5 18659310
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Kamilkam123 napisał:
    Myślałem wstawić bezpiecznik B32 w rozdzielnicy głównej, przekrój kabla 4mm² (3 żyły) doprowadzony do garażu

Jeśli kabel 3 x 4 mm² ma służyć do zasilania garażu to wartość bezpiecznika jest za duża.
    Kamilkam123 napisał:
    W garażu podrozdzielnica

Typowe gniazdo powinno być zabezpieczone B 16A. W jakim celu aż tak duża ( 32A ) wartość zabezpieczenia?
  • #6 18659393
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    Mieszkam w Anglii i tu stosują 32 A na obwody gniazdek i tak myślałem że 32 A bedzie odpowiedni

Dodano po 11 [minuty]:

kj1 napisał:
    Na gniazda B16A, chyba, że założysz specjalne gniazda.
    Nie widzę żebyś dawał dwa bezpieczniki na jednym obwodzie.
    Możesz wyjaśnić?

Witam chodzi mi o wpiecie się do rozdzielnicy B32A potem dodatkowo dodac w garazu B20A ale to chyba bez sensu skoro w garazu bedzie roznicowka i eska 16A gniazda i 6A oswietlenie ?Jak to kolega widzi ? Do kj1

Dodano po 6 [minuty]:

wodzu_1 napisał:
    Kamilkam123 napisał:
    Myślałem wstawić bezpiecznik B32 w rozdzielnicy głównej, przekrój kabla 4mm² (3 żyły) doprowadzony do garażu

Jeśli kabel 3 x 4 mm² ma służyć do zasilania garażu to wartość bezpiecznika jest za duża.
    Kamilkam123 napisał:
    W garażu podrozdzielnica

Typowe gniazdo powinno być zabezpieczone B 16A. W jakim celu aż tak duża ( 32A ) wartość zabezpieczenia?

Jakie zabezpieczenie byłoby odpowiednie ?
  • Pomocny post
    #7 18660917
    Waski85
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    W Anglii gniazdka podłącza się w "ringu". Aby to bardziej skomplikować to instalacje bardzo często są zbudowane w układzie TT i zakładając zasilanie do takich budek zaleca się wbicie kolejnego uziomu.
    Tutaj masz to ładnie wytłumaczone.

https://youtu.be/NvENsVUhDUs
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18661399
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4268
    Waski85 napisał:
    W Anglii gniazdka podłącza się w "ringu"

Jeśli jest pętla z zabezpieczeniem np: 32A to i przekrój przewodu jest adekwatny.
    Edytowałem[T.M.]
  • #9 18661544
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    Waski85 napisał:
    W Anglii gniazdka podłącza się w "ringu". Aby to bardziej skomplikować to instalacje bardzo często są zbudowane w układzie TT i zakładając zasilanie do takich budek zaleca się wbicie kolejnego uziomu.
    Tutaj masz to ładnie wytłumaczone.

https://youtu.be/NvENsVUhDUs

Tak wiem o tym że tu robią pętle ale myślę że kolega nie czytał początku postu posiadam instalacje TN C S tak więc dodatkowy uziom jest zbędny

Dodano po 1 [minuty]:

Dobrze panowie tak więc jakie proponujecie rozwiązanie?

Dodano po 8 [minuty]:

Wiem już że bezpiecznik 32 A jest za duży tez wiem że obciążenie kabla 4mm² wynosi 29 A więc użyje 25 A . Teraz kwestia wstawić bezpiecznik w głównej rozdzielni czy w garażu jeśli w garażu to w rozdzielni musiałbym wpiąć się w FR tak ? Potem wstawić bezpiecznik 25A różnicówke 40 A i bezpieczniki na obwody dobrze myślę?
  • #10 18661929
    kkas12
    Poziom 43  
    Kamilkam123 napisał:
    ...dobrze myślę?
    Kolego.
    Po tym co napisałeś w poprzednim poście Naprawdę nie myśl.
    Zatrudnij elektryka z prawdziwego zdarzenia.
    Tylko na zdrowie ci to wyjdzie.
    Domownikom również.
  • #11 18662790
    Waski85
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Obciążenie obciążeniem ale tutaj długość ma znaczenie. Mogę się tylko domyślić, że elektryk zacznie od sprawdzenia IPZ zasilania, obliczy spadek napięcia, przewidywaną impedancję kabla, dobierze na tej podstawie średnicę kabla i zabezpieczenie a na koniec zmierzy czy wszystko się zgadza i wystawi protokół z badania.
    Podpięcie w roździelnicy (o ile masz miejsce bo Anglicy często nie zostawiają zapasu) można wykonać na kilka sposobów a kolejny FR wyłącznie na ten obwód byłby dobrym rozwiązaniem.
  • #12 18662892
    kkas12
    Poziom 43  
    Waski85 napisał:
    Podpięcie w roździelnicy (o ile masz miejsce bo Anglicy często nie zostawiają zapasy) można wykonać na kilka sposobów a kolejny FR wyłącznie na ten obwód byłby dobrym rozwiązaniem.
    Nie kolego, to byłby bardzo zły i niebezpieczny pomysł ponieważ zabezpieczenie przed licznikiem to 80A.
    Więc sposób może być tylko jeden. Należy zastosować wyłącznik nadmiarowoprądowy o wartości nieprzekraczającej Idd kabla zasilającego garaż. Oczywiście owe zabezpieczenie należy wpiąć przed wyłącznikami RCD.
    A uziemienie żyły PE w garażu również wskazane.
  • #13 18664152
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    kkas12 napisał:
    Waski85 napisał:
    Podpięcie w roździelnicy (o ile masz miejsce bo Anglicy często nie zostawiają zapasy) można wykonać na kilka sposobów a kolejny FR wyłącznie na ten obwód byłby dobrym rozwiązaniem.
    Nie kolego, to byłby bardzo zły i niebezpieczny pomysł ponieważ zabezpieczenie przed licznikiem to 80A.
    Więc sposób może być tylko jeden. Należy zastosować wyłącznik nadmiarowoprądowy o wartości nieprzekraczającej Idd kabla zasilającego garaż. Oczywiście owe zabezpieczenie należy wpiąć przed wyłącznikami RCD.
    A uziemienie żyły PE w garażu również wskazane.

Witam mógłbyś napisać mi jak dobrac ten nadmiaropradowy i jak miała by wyglądać reszta instalacji? Chyba skorzystam z rady i wezwe elektryka ale i tak chciałbym wiedzieć jak powinno to wyglądać. Pozdrawiam
  • #14 18664181
    kkas12
    Poziom 43  
    Jeśli kabel 4mm² to zabezpieczenie 25A.
    W garażu obwód gniazd wykonaj przewodem 2,5mm² a zabezpiecz go B16. Oświetlenie 1,5mm² i B6 ewentualnie B10.
    Żadnej pętli nie rób.
    Oczywiście RCD obowiązkowo.
  • #15 18664220
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    kkas12 napisał:
    W garażu obwód gniazd wykonaj przewodem 2,5mm² a zabezpiecz go B16. Oświetlenie 1,5mm² i B6 ewentualnie B10.
    Żadnej pętli nie rób.

Rcd oczywiście przed zabezpieczeniami A a jaki amperarz rcd ?

Dodano po 4 [minuty]:

Kamilkam123 napisał:
    kkas12 napisał:
    Żadnej pętli nie rób.

Rcd oczywiście przed zabezpieczeniami A a jaki amperarz rcd ?

Ostatnie pytanie czy ten nadmiaropradowy ma być jedno biegunów czy dwu?
  • #16 18664381
    kkas12
    Poziom 43  
    Kamilkam123 napisał:
    A a jaki amperarz rcd ?
    Nie mniejszy niż wartość zabezpieczenia w tablicy głównej.
    Kamilkam123 napisał:
    ...czy ten nadmiaropradowy ma być jedno biegunów czy dwu?

Jednobiegunowy w układzie TN jest wystarczający.
  • #17 18664450
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Tylko pamiętać o utrzymaniu selektywności zwarciowej... zatem może jednak rozłącznik bezpiecznikowy i wkładki gG/gL?
  • #18 18664771
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    pol102 napisał:
    Tylko pamiętać o utrzymaniu selektywności zwarciowej... zatem może jednak rozłącznik bezpiecznikowy i wkładki gG/gL?

Witam kolego jak miałoby wyglądać to pod względem selektywnoscie ?

Dodano po 1 [minuty]:

Kamilkam123 napisał:
    pol102 napisał:

Czy tak jak napisał Kks12 nie będzie utrzymana selektywnosc?

Dodano po 1 [minuty]:

Kamilkam123 napisał:
    pol102 napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Kamilkam123 napisał:
    pol102 napisał:

Czy tak jak napisał Kkas12 nie będzie utrzymana selektywnosc?
  • REKLAMA
  • #19 18664963
    kkas12
    Poziom 43  
    pol102 napisał:
    może jednak rozłącznik bezpiecznikowy i wkładki gG/gL?

Topiki dla laika to zły pomysł. Może nie dla Brytyjczyka, ale dla Polaka na pewno.

Ależ będzie selektywność bo zapewnią ją bezpieczniki (max 13A) montowane we wtyczkach tamtejszych odbiorników.
    Możesz też do garażu zastosować kabel 6mm2 i zabezpieczyć go wartością 32A.
    Tylko czy warto?
  • #20 18666358
    Kamilkam123
    Poziom 5  
    kkas12 napisał:
    pol102 napisał:
    może jednak rozłącznik bezpiecznikowy i wkładki gG/gL?

Topiki dla laika to zły pomysł. Może nie dla Brytyjczyka, ale dla Polaka na pewno.

Ależ będzie selektywność bo zapewnią ją bezpieczniki (max 13A) montowane we wtyczkach tamtejszych odbiorników.
    Możesz też do garażu zastosować kabel 6mm2 i zabezpieczyć go wartością 32A.
    Tylko czy warto?

Witam i dziękuję Ci za pomoc temat uznaje za zamknięty pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o dobór zabezpieczenia do nowego obwodu w garażu, gdzie instalacja jest typu TN-C-S. Posiada bezpiecznik przedlicznikowy 80A, a w garażu planuje zastosować bezpiecznik B32 w rozdzielnicy głównej oraz różnicówkę 40A. W odpowiedziach podkreślono, że wartość bezpiecznika B32 jest zbyt wysoka dla przewodu 4mm², który powinien być zabezpieczony maksymalnie 25A. Użytkownik rozważał również zastosowanie dwóch bezpieczników na jednym obwodzie, co zostało odradzone. Wskazano, że w garażu obwód gniazd powinien być wykonany przewodem 2,5mm² i zabezpieczony B16, a oświetlenie 1,5mm² z bezpiecznikiem B6 lub B10. Rekomendowano również użycie RCD przed zabezpieczeniami oraz utrzymanie selektywności zwarciowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA