Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Octagon SF8008 Combo UHD - Jak uzyskać dobrą współpracę z TV 4:3?

musculus 30 Apr 2020 22:42 816 0
    musculus
    Level 17  
    Witam,
    Kupiłem tuner Octagon SF8008 Combo UHD pracujący pod Linuksem (Enigma2). Podłączyłem go kabelkiem A/V do TV kineskopowego o proporcjach ekranu 4:3. (Wiem, że podłaczanie tunera 4K do takiego telewizora może wydawać się dziwne, ale u mnie tak jest). Działa, ale programiści najprawdopodobniej nie przewidzieli, że ktoś będzie ten tuner stosować w tej konfiguracji i nie przewidzieli ustawiania proporcji ekranu (w każdym razie ja tego nie znalazłem). No i obraz jest rozciągnięty w pionie. Mogę go zmniejszyć korzystając z pilota do TV (on ma możliwość ustawienia proporcji 16:9 letterbox), ale wtedy nie będę w stanie odtworzyć obrazu 4:3 na pełnym ekranie bez używania pilota do TV. Telewizor na ogół oglądają moi rodzice, którzy mają już ponad 80 lat i trochę się gubią w ustawianiu proporcji. Dlatego wolałbym to ustawić w tunerze, żeby automatycznie robił letterbox, gdy źródło jest w formacie 16:9.
    Myślałem, że na tunerze jest X windows, gdzie w pliku konfiguracyjnym mógłbym wpisać ręcznie proporcje ekranu. Ale tu tego nie widzę. To działa jakoś inaczej.
    Czy możecie mi podpowiedzieć, czy da się jakoś (np. w jakichś plikach konfiguracyjnych) ustawić proporcje ekranu podłączonego telewizora?