logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 2 16V X18XE1 - Gaśnięcie i słaba moc na gazie po montażu LPG

fly07 02 Paź 2005 18:19 1671 12
REKLAMA
  • #1 1867485
    fly07
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Po założeniu sekwencyjnej instalacji gazowej do tego samochodu (silnik 16V X18XE1), rozpoczęła się tragedia:
    1.Samochód na gazie gaśnie po zdjęciu nogi z pedału przyśpieszenia - wsakzówka obrotomierza opada do wartości poniżej 500obr/min i jak się nie "wydźwignie", to gaśnie.
    2.Moc na gazie bardzo słaba - ruszanie z "1" wygląda jak "2" na benzynie.
    3.Zaraz po uruchomieniu zapala się lampka CHECK, która po jakimś czasie gaśnie.
    4. Kody błędów: 0130, 0650???
    5. Co najgorsze- czasami zdaża się jednak, że wszystko jest OK.
  • REKLAMA
  • #2 1868526
    HZ10
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    ja propnuje udać sie do tego kto ten gaz założył
  • #3 1869755
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    I powiedziec mu co sie o nim mysli chyba ze poprawi to co zle zrobil. Nie ruszaj nic bo pozniej ciezko jest cos wyegzekwowac, bo powie ze grzebane bylo.
    Pozdrawiam.
  • #4 1869785
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Obowiazkowo jedz do tego gazownika co Ci wstawial.
    Nie chce narazie krakac, bo przyczyn moze byc wiele ale wstepie powiem, ze mapka mogla sie rozjechac.
    Pozdarwiam
  • REKLAMA
  • #5 1890846
    fly07
    Poziom 13  
    Problem tkwi chyba w złym podłączeniu sondy do instalacji gazowej. Kto wie jak powinna być podłączona do gazu dla silnika 16V X18XE1?
  • #6 1890994
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    jezeli jest to sekwencja na 100 %czyli gaz 4 generacji to sonda jest podpieta opcjonalnie i nie ma zadnego wplywu na prace silnika/mowa o podpieciu do gazu.
  • REKLAMA
  • #7 1891872
    fly07
    Poziom 13  
    Jest to instalacja ZAVOLI, komp. STAG-200-4.
  • #8 1892023
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Witam ... Ta instalacja w x18xe1 śmiga rewelacyjnie ... Nic sam nie rób udaj się do gazownika oni ostanio mają nawał roboty i wszystko robią na Od......dol ... Pozdrawiam MikeC ... P.S. Pożądny dym i straszenie powinno pomóc ...
  • #9 1892152
    Ryszard3
    Poziom 2  
    Jeśli masz instalacje alarmową to ją odłącz.
    Szczególnie jak masz immobilizer.
    Tak było w moim przypadku :MAZDA 323 Hatchback 1993 1,4 gaźnik.Po założeniu instalacji gazowej ( nota bene w renomowanym warsztacie) i przejechaniu ok. 800 km na gazie ( zapalając rano zawsze na benzynie) chciałem przejechać parę kilometrów na benzynie. Po nagrzaniu sie silnika po kilku minutach jazdy auto gaśnie i nie odpala. Gdy jest usterka nia ma iskry. Po holowaniu do warszatu, na drugi dzień auto odpaliło, na gazie chodziło równo, po przejsciu na benzynę i przejechaniu 1 km zgasł silniki kaplica - holowanie. Znowu brak iskry z cewki zapłonowej. Znalazłem na forum podobny przypadek z Astrą 1,4 z gazem gdzie gościu wymieniał kable WN, kopułkę, palec , moduł zapłonu i nic.Nie doczytałem się czy poradzono sobie z tym przypadkiem.
    Po wyłączniu alarmu wszystko O.K. ale dalej nie wiem dlaczego ?
  • #10 1892185
    maciek01
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Drogi kolego.Możesz mieć źle założona osołone przepływomierza-wskutek czeko przepływomierz może zostac uszkodzony-pod warunkiem jak juz niejest uszkodzony.Parownik tez może byc uszkodzonych,ciężko stwierdzić.Może być ogólnie źle instalacja założona.Proponuje Jechać do montera gazu i niech naprawia.
  • #11 1892212
    szkodnik1966
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Ja mam seata toledo 2.0 z 95 roku na pełnym wtrysku i też bywa że gaśnie na wolnych obrotach.Zauważylem ,że zależy to od tego co zatankujesz do butli.Na naszych stacjach sprzedają różne badziewie ,które nazywają gazem.Właśnie w ten sposób reaguje często auto,jak napisałeś.Jak wspomnieli poprzednicy sam nic nie grzeb,tylko wal do warsztatu gdzie ci zakładali instalację.
  • REKLAMA
  • #12 1897774
    rosielvw
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    trzeba bez watpienia jechac do gazownika.bledy na kompie to sonda O2-usterka oraz obwód sterujący lampki uszkodzeń MIL.gazownk chyba cos kombinował z oszukaniem kompa.może masz ecotec'a.slyszalem ze bywaja problemy z nimi.komputer prowadzi duzo testow dynamicznych i przy niewlasciwym zalozeniu instalacji moga byc problemy.
  • #13 2259047
    fly07
    Poziom 13  
    Mam już dość ciągłych wizyt u rozmaitych "szamanów" od gazu. Ten, co montował instalację w koń cu zrobił tak: trasa w jedną stronę (20 km) zdjęcie ch-ki benzyny podciśnienia kolektora ssącego w funkcji czasu zadziałania wrtyskiwaczy, a następnie trasa w drugą stronę już na gazie i naniesienie tej "gazowej"ch-ki na benzynową. Wszystko niestetyprzy odciętej sondzie lambda od inst. gazowej. Efekt: spalanie miasto max 10 l gazu/100km. To, co apisałem mogłoby spowodować nową falę postów - lecz temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Po montażu sekwencyjnej instalacji LPG w Opel Astra 2 16V X18XE1 pojawiły się problemy z gaśnięciem silnika na gazie przy zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia oraz znaczne obniżenie mocy. Dodatkowo zapala się kontrolka CHECK, a diagnostyka wskazuje błędy 0130 i 0650, związane z sondą lambda i obwodem sterującym lampką MIL. Instalacja gazowa to ZAVOLI z komputerem STAG-200-4. Wskazano, że sonda lambda w instalacji 4 generacji jest podłączona opcjonalnie i nie powinna wpływać na pracę silnika. Możliwe przyczyny problemów to błędne podłączenie sondy, uszkodzony przepływomierz, niewłaściwy montaż instalacji lub niskiej jakości gaz. Zalecane jest nie ingerowanie samodzielne i powrót do instalatora LPG w celu korekty mapy i sprawdzenia poprawności montażu. Wskazano również, że instalacje LPG mogą powodować konflikty z systemami alarmowymi i immobilizerami, co może skutkować brakiem iskry i gaśnięciem silnika. Ostatecznie autor informuje, że po korekcie mapy i odłączeniu sondy lambda od instalacji uzyskał poprawę zużycia gazu, jednak problem pozostaje nierozwiązany do końca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA