logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo podłączyć kable w transformatorze Zamel ETZ105?

jarek-yorke 04 Maj 2020 14:23 5058 7
  • #1 18668159
    jarek-yorke
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam,

jestem aboslutnie elektro-początkującym. Muszę wymienić zasliczacz. Zakupiłem nowy, o tych samych parametrach, Zamel ETZ105. Jak widzicie na zdjęciu mam cztery kable w dwóch kolorach. Metodą prób i błędów (wyskakujące korki) doszedłem do tego, że dłuższy to wejście, a krótszy to wyjście (kiedy podłączyłem odwrotnie nic się nie działo, korki nie wyskawiały, brak światła). Nie wiem jak podłączyć ten krótszy, bo jak widzicie mam 4 wejścia a tylko dwa kable. Nie wiem czy kolejność wejść oraz kabli ma znaczenie. Dziękuję za pomoc

Jak prawidłowo podłączyć kable w transformatorze Zamel ETZ105?
  • Pomocny post
    #2 18668240
    Grendel
    Poziom 21  
    Ocena: 244
    Witaj.
    Jeśli nie zdążyłeś ubić urządzenia przez odwrotne podłączanie, to ten przewód wyjściowy należy podpiąć do skrajnych lub środkowych zacisków - są one parami zmostkowane, tak, jak pokazuje to rysunek.

Biegunowość przewodów wyjściowych nie ma znaczenia - na wyjściu jest napięcie przemienne.
    Pozdrawiam.
  • #3 18668326
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1755
    Witam .
    Jak mogłeś robić to metodą prób i błędów.
    Jeżeli zadziałało zabezpieczenie przy Twoich próbach,to z pewnością uszkodziłeś zasilacz.
  • #4 18668399
    jarek-yorke
    Poziom 2  
    Grendel napisał:
    Witaj.
    Jeśli nie zdążyłeś ubić urządzenia przez odwrotne podłączanie, to ten przewód wyjściowy należy podpiąć do skrajnych lub środkowych zacisków - są one parami zmostkowane, tak, jak pokazuje to rysunek.

Biegunowość przewodów wyjściowych nie ma znaczenia - na wyjściu jest napięcie przemienne.
    Pozdrawiam.

Witam, dziękuję za wyjaśnienie. Podłączyłem jak sugerowano (podłączyłem do środkowych). Po włączeniu korków mam swiatło, ale nie mogę go wyłączyć/włączyć. Po prostu się świeci i jedyna opcja wyłączenia to wyłączenie korków. Czy to moze oznaczać, że uszkodziłem urządzenie?
  • Pomocny post
    #5 18668411
    Grendel
    Poziom 21  
    jarek-yorke napisał:
    Czy to moze oznaczać, że uszkodziłem urządzenie?

Urządzenie najwyraźniej przeżyło (choć cudem), ale zespawały Ci się styki wyłącznika światła.
  • #6 18668418
    jarek-yorke
    Poziom 2  
    Grendel napisał:
    jarek-yorke napisał:
    Czy to moze oznaczać, że uszkodziłem urządzenie?

Urządzenie najwyraźniej przeżyło (choć cudem), ale zespawały Ci się styki wyłącznika światła.

Czyli rekomendujesz wymianę włącznika (wnętrzna włącznika)?
  • Pomocny post
    #7 18668430
    Grendel
    Poziom 21  
    Tak - gdy włączałeś światło przy źle podłączonym transformatorze, to robiłeś czyste zwarcie - styki nie są w stanie tego wytrzymać.
    Transformator elektroniczny ma na wyjściu kilka zwojów grubego drutu, więc robi zwarcie gdy go odwrotnie podłączysz.
    Paradoksalnie, sam mógł dzięki temu przeżyć - chyba żeby wyindukowany silny impuls napięciowy przebił tranzystory sterujące od strony pierwotnej.
  • #8 18703022
    jarek-yorke
    Poziom 2  
    dziękuję za porady. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik, będący początkującym w dziedzinie elektroniki, miał problem z podłączeniem transformatora Zamel ETZ105, który wymieniał. Po kilku próbach i błędach, w tym wyłączaniu bezpieczników, ustalił, że dłuższy kabel to wejście, a krótszy to wyjście. Otrzymał wskazówki, aby podłączyć krótszy kabel do skrajnych lub środkowych zacisków, ponieważ biegunowość nie ma znaczenia. Po podłączeniu, światło działało, ale nie można było go włączyć ani wyłączyć, co sugerowało uszkodzenie włącznika. Ostatecznie potwierdzono, że włącznik mógł ulec uszkodzeniu z powodu zwarcia spowodowanego niewłaściwym podłączeniem transformatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA