logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Deskpro 4000 PPro - wszystkie PCI lecą na IRQ11

wrkq 03 Paź 2005 13:24 1123 3
  • #1 1869317
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Bez wstępów do rzeczy.
    Od łaaaadnych paru lat używam Compaqa Deskpro 4000 model 6200 z prockiem Pentium Pro (zupełnie inna płyta główna niż przy zwykłych Pentium).
    Jest to desktop, z riserem. Problem polega na tym, że tak jak mam 4 sloty PCI, tak wszystkie 3 karty lądują mi na IRQ11, a do tego działają tylko w jednej kolejności ułożeń. W dodatku włożenie czegokolwiek do czwartego slotu powoduje całkowite zawieszenie kary dźwiękowej (w efekcie nie można nawet normalnie zabootować systemu, zawiesza się przy próbie odtworzenia dźwięku startowego).
    Poza tym w momencie restartu z Win 2000 na 98 dźwiękówka nie działa, pomaga dopiero drugi reboot 98 (zwykły lub z shiftem).
    W biosie mogę sobie zmieniać przerwania jak chcę, ale systemy sobie to olewają, ładują jako PnP na IRQ11, i nie zezwalają na zmiany.

Układ kart:
    -po stronie ze slotami ISA w najwyższym PCI Creative SoundBlaster AudioPCI 128 (a tak naprawdę Ensoniq ES1371, przejęty przez Creative) - działa tylko w tym slocie
    -po przeciwnej w najwyższym Siemens OfficeLAN 10/100TX (dziwna karta - produkcji Siemensa, 98 identyfikuje ją jako Kingstona, 2000 jako Linksysa, a w linuksie lspci podaje Lite-On, a pracuje na sterowniku tulip do kart Digitala) - wyjęcie jej nic nie zmienia, dźwiękowa dalej się gryzie
    - na dole pod sieciówką 3dfx Voodoo3 2000 16MB PCI - nie wyjmowałem, bo nie mam czym zastąpić, ale tylko tu się mieści (radiator)

Software:
    BIOS ostatni jaki był 686G6 05/08/98
    Sterowniki do dźwiękowej pod 98ką oryginalne, pod 2000 upgradowane
    Do graficznej tak samo.

Dziękuję za odpowiedzi - problem z dwukrotnym rebootem na 98 jest mały (ok. 45sek w plecy), ale drażni...
  • #2 1869348
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Mozesz w Bios'ie wylaczyc PnP? i zrobic w biosie "reset configuration data" [enable]
  • #3 1869350
    okkaz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam

Jest jeszcze mozliwosc ustawienia przerwan pod systemem. W menegerze urzadzen kliknij prawym na dane urzadzenie, wlasciwosci potem zakladka zasoby i tam jest cos o przerwaniach lecz nie wiem dokladnie czy mozna je zmieniac a co do biosu proponowal bym ustawic go na default i potem sprawdzic. Pozdro
  • #4 1869353
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Przykro mi, nie ma takiej możliwości.
    PnP nie ma możliwości deaktywacji, można tylko ręcznie podać w BIOSie wartości dla urządzeń (co działa świetnie w przynadku nie-PnP, ale systemy pomijają ten konfig i ładują zalecane ustawienia z kart PnP), a bios jest na domyślnych, jedyne zmiany to oszczędzanie energii i hasło.(to też próbowałem wyłączyć.)
    W systemie nie ma możliwości zmainy, po odznaczeniu "użyj automatycznych" przy wybraniu IRQ i zmień "Tego ustawienia nie można zmieniać".
REKLAMA