Witam kolegów. To chyba najważniejszy post dla mnie. Proszę mi wytłumaczyć jak zgodnie z prawem złomować elektronikę w naszym kraju i UE? Mam do zutylizowana 3 gołe matryce i jedną plastikową obudowę po tv. Jadę do PSZOK-u w mojej miejscowości i odbijam się od gościa bo facet tłumaczy się ustawą która obowiązuje już od pięciu lat że sprzęt oddawany do PSZOK tylko od mieszkańców danej gminy i powiatu nie może być rozbiorkowy tylko cały nierozbierany. Dzwonię do Starostwa do Wydziału Ochrony Środowiska i kobieta potwierdza mi że nikt zgodnie z prawem w naszym kraju w PSZOK rozkreconych pozostałości po czym kolwiek zabrać nie może... Nie może być odcięty kabel zasilający nie może być z lodówki zabrany agregat a z pralki silnik lub bęben. To jest chore. Jak elektronik może dziś legalnie oddać sprzęt? Dzwoniłem do kilku firm m.in. do Warszawy i Ci co skupują złom elektroniczny kupią tylko w całości nierozebrany i od osób prowadzących działalność gospodarczą...
Wyrzucenie elektroniki np. płyta zasilacza tv, płyta główna pc tv do kubla to 500zl grzywny. PSZOK nie może zabrać samych płyt elektronicznych, nie wolno mu przyjąć telewizora który jest wybrakowany. Facet zobaczy brak gniazd i złączy z tyłu i powie że był sprzęt rozbierany i nie może go wsiąść... Co to za przepis? Jak on brzmi? Jak legalnie zutylizować elektronikę?
Tyle sklepów na całą chociażby Polskę oferuje płyty podświetlenia do tv części do AGD np NORTH, można kupić coś na Aliexpress, to gdzie mam oddać nawet zapłacić za uszkodzony podzespół????
Wyrzucenie elektroniki np. płyta zasilacza tv, płyta główna pc tv do kubla to 500zl grzywny. PSZOK nie może zabrać samych płyt elektronicznych, nie wolno mu przyjąć telewizora który jest wybrakowany. Facet zobaczy brak gniazd i złączy z tyłu i powie że był sprzęt rozbierany i nie może go wsiąść... Co to za przepis? Jak on brzmi? Jak legalnie zutylizować elektronikę?
Tyle sklepów na całą chociażby Polskę oferuje płyty podświetlenia do tv części do AGD np NORTH, można kupić coś na Aliexpress, to gdzie mam oddać nawet zapłacić za uszkodzony podzespół????