Czy może ktoś wie jak zrobić symulację w labview "Pomiar szerokości pasma(chodzi o pasmo wych. blachy z walcowni) przy pomocy kamery przemysłowej.
Z góry dzięki za jakieś info.
Odwiedz sobie stronke: www.labview.pl. Tam znajdziesz ciekawe opisy. A jeśli nie to spróbuj: www.ime.uz.zgora.pl zakładka "dydaktyka" a potem musisz sobie poszukać opracowanie pani Kozłowskiej.Powodzenia
Jak na mój gust LabView można adaptować do dowolnego zadania jednak obróbka obrazu to chyba nie jest to co tygrysy lubią najbardziej. A tak z ciekawości to LabView ma wogóle jakiekolwiek wsparcie dla obrazu video? Widziałem karty wejść-wyjść analogowe i cyfrowe ale framegrabbera albo cyfrowej kamery nie.
Nie wydaje mi się, żeby LabVIEW było miało taką ubogą obsługę obrazu wideo. Do LabVIEW jest sprzedawany cały toolkit IMAQ Vision, który zawiera wiele funkcji przydatnych przy przetwarzaniu obrazów, m.in. szybkie szukanie wzorców, pomiary na obrazie, przetwarzanie obrazów, operacje na kolorach oraz wiele innych. Wszystko można jeszcze rozszerzyć o funkcjonalność LabVIEW oraz innych toolkitów.
Co do głównego tematu wątku, to z takim pomiarem nie ma żadnego problemu. W LabVIEW Vision Development Module jest dostępna funkcja suwmiarki, która szybko i łatwo pozwala na wykonywanie pomiarów obiektów znajdujących się na obrazie i to bardzo dokładnie.