logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać symulację pomiaru szerokości pasma w LabVIEW z kamerą przemysłową?

tosiek 12 Maj 2002 21:45 2237 3
REKLAMA
  • #1 15906
    tosiek
    Poziom 1  
    Czy może ktoś wie jak zrobić symulację w labview "Pomiar szerokości pasma(chodzi o pasmo wych. blachy z walcowni) przy pomocy kamery przemysłowej.
    Z góry dzięki za jakieś info.
  • REKLAMA
  • #2 515036
    Marijusz
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Odwiedz sobie stronke: www.labview.pl. Tam znajdziesz ciekawe opisy. A jeśli nie to spróbuj: www.ime.uz.zgora.pl zakładka "dydaktyka" a potem musisz sobie poszukać opracowanie pani Kozłowskiej.Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 516473
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jak na mój gust LabView można adaptować do dowolnego zadania jednak obróbka obrazu to chyba nie jest to co tygrysy lubią najbardziej. A tak z ciekawości to LabView ma wogóle jakiekolwiek wsparcie dla obrazu video? Widziałem karty wejść-wyjść analogowe i cyfrowe ale framegrabbera albo cyfrowej kamery nie.
  • #4 567721
    bogdani
    Poziom 12  
    Witam

Nie wydaje mi się, żeby LabVIEW było miało taką ubogą obsługę obrazu wideo. Do LabVIEW jest sprzedawany cały toolkit IMAQ Vision, który zawiera wiele funkcji przydatnych przy przetwarzaniu obrazów, m.in. szybkie szukanie wzorców, pomiary na obrazie, przetwarzanie obrazów, operacje na kolorach oraz wiele innych. Wszystko można jeszcze rozszerzyć o funkcjonalność LabVIEW oraz innych toolkitów.

Więcej można przeczytać na stronach NI: LabVIEW Vision Development Module oraz Interactive, Configurable Vision Software.

Co do głównego tematu wątku, to z takim pomiarem nie ma żadnego problemu. W LabVIEW Vision Development Module jest dostępna funkcja suwmiarki, która szybko i łatwo pozwala na wykonywanie pomiarów obiektów znajdujących się na obrazie i to bardzo dokładnie.

bogdani
REKLAMA