logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta pod 486 - akumulator nie zasila płyty głównej

krisza 30 Maj 2020 14:05 1032 16
REKLAMA
  • #1 18727934
    krisza
    Poziom 11  
    Witam.

Mam starą płytę główną pod procek 486. Podczas startu otrzymuję komunikat CMOS low state battery. Pomimo, iż wymieniłem akumulator na płycie, komunikat pojawiał się nadal. Nie wiem też czy wystarczy tylko wlutować baterię, czy dodatkowo coś podłączyć, bo z otworów na płycie ścieżka wychodzi tylko z jednego otworu, co widać na załączonych zdjęciach. Jeżeli macie jakieś sugestie, to bardzo bym prosił o pomoc.

Pozdrawiam
    Krisza
    Załączniki:
    • Płyta pod 486 - akumulator nie zasila płyty głównej 20200530_133032.jpg (991.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Płyta pod 486 - akumulator nie zasila płyty głównej 20200530_133114.jpg (920.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18728445
    ZEP_Fantastron
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Ujemny biegun akumulatora jest najpewniej połączony z masą - można sprawdzić omomierzem. Z kolei ścieżka od dodatniego bieguna prowadzi między innymi do goldpinów oznaczonych CN1. Myślę, że tam powinna być założona zworka. Należy sprawdzić w dokumentacji płyty głównej.
  • #4 18728554
    krisza
    Poziom 11  
    Przeszukałem sieć i nie znalazłem instrukcji. TO jest model 4fvsd. Nie wiem dlaczego płyta nie działa po wlutowaniu akumulatora, ale dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam. Krisza
  • #5 18729028
    zipzap
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Zobacz, jaki układ pamięci cmos jest tam zamontowany. Potem odszukaj jego pinout i zlokalizuj pin na który ma iść prąd z akumulatora. A potem sprawdź czy rzeczywiście cmos jest zasilany. Może gdzieś jest jakaś przerwa, ewentualnie coś jeszcze jest uszkodzone. To jest akumulator więc na płycie jest także układ jego ładowania. Może w nim jest jakaś usterka.
  • #6 18729030
    krisza
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #7 18732060
    Maxxc
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,

O ile dobrze pamiętam, część płyt głównych wymagała zastosowania zworki między pinami 2-3 ukazanej na zdjęciu 4-stykowej listwy goldpin. Zworka odpowiadała za ładowanie akumulatora. Być może to jest przyczyną występującego komunikatu.

Dodatkowo - proszę przemyć spirytusem / denaturatem / izopropanolem (do wyboru) okolice akumulatora, gdyż na płycie widać lekki nalot (ze starego akumulatora), który w przyszłości może być korozyjny.

Z poważaniem
    Maxxc
  • REKLAMA
  • #8 18955475
    krisza
    Poziom 11  
    Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Problemu jednak nie udało mi się rozwiązać. Zapomniałem chyba dodać, że prąd dochodzi do akumulatorka. W momencie włączenia płyty napięcie jest na baterii, ale po wyłączeniu płyty zaczyna się błyskawicznie rozładowywać, tak jakby coś pożerało całą energię.
  • #9 18955592
    Maxxc
    Poziom 15  
    Dobry wieczór,

W takiej sytuacji proszę sprawdzić, czy nie jest przebita dioda, przez którą ładuje się akumulator z napięcia +5V. Przeważnie w obwodzie ładowania jest dioda i szeregowy rezystor rzędu 100Ω.

Edit: Patrząc na zdjęcie fragmentu płyty - obwód ładowania to D1 + R1.
    Ale można "od razu" sprawdzić wszystkie trzy diody miernikiem uniwersalnym. Najlepiej z odłączonym zasilaczem i bez akumulatorka.

Z poważaniem
    Maxxc
  • #10 18956164
    krisza
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za radę.

Pozdrawiam.
  • #11 18956172
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1810
    Maxxc napisał:
    O ile dobrze pamiętam, część płyt głównych wymagała zastosowania zworki między pinami 2-3 ukazanej na zdjęciu 4-stykowej listwy goldpin. Zworka odpowiadała za ładowanie akumulatora.

Był bym ostrożny
    O ile mnie pamięć nie zawodzi to to złącze służyło do podłączenia dodatkowej baterii podtrzymującej ustawienia.
  • REKLAMA
  • #12 18956250
    jarrod
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    tos18 napisał:
    Maxxc napisał:
    O ile dobrze pamiętam, część płyt głównych wymagała zastosowania zworki między pinami 2-3 ukazanej na zdjęciu 4-stykowej listwy goldpin. Zworka odpowiadała za ładowanie akumulatora.

Był bym ostrożny
    O ile mnie pamięć nie zawodzi to to złącze służyło do podłączenia dodatkowej baterii podtrzymującej ustawienia.

Jakby autor tematu podał model płyty byłoby łatwiej ;) Złącze przy baterii w płytach z procesorami 386/486 służyło do podłączenia zewnętrznej baterii ale domyślnie o ile kojarzę był też na nim jumper niekoniecznie na pinach 2-3.
  • #13 18956252
    Maxxc
    Poziom 15  
    Dzień dobry,

Tak, to złącze służyło również do podłączania dodatkowej baterii. Koniecznie baterii, a nie akumulatora. O ile dobrze pamiętam, podłączało się ją między piny 1 a 4. 3R12 dawała radę na wiele lat. :)

W części płyt głównych brak zworki pomiędzy 2 a 3 dawał efekt braku ładowania wbudowanego akumulatorka. A połączenie 3-4 lub 2-1 (już dokładnie nie pamiętam, więc lepiej nie próbować!) resetowało ustawienia BIOSu.

Z poważaniem
    Maxxc
  • #14 18956854
    krisza
    Poziom 11  
    Umieszczenie zworek nic nie dało. Powiem więcej, na pinach 2-3 robiło się jakieś zwarcie w zasilaczu. Model płyty to 4FVSD-1.0A. Niestety nie znalazłem żadnej dokumentacji w internecie.
  • #15 18957498
    Maxxc
    Poziom 15  
    Dobry wieczór,

Proszę sprawdzić wszystkie trzy diody - czy nie mają zwarcia.
    Tak samo - proszę zmierzyć wartości rezystancji R1 oraz R2. Efekty wylania akumulatorka mogły mocno zmienić wartość rezystancji.

Z tego, co widać na zdjęciu:
    Złącze CN1:
    Pin 1 - przez R2 oraz D3 zasila obwód podtrzymania BIOS. Domyślam się, że jest to biegun dodatni zewnętrznej baterii.
    Pin 2 - bezpośrednie wyprowadzenie obwodu podtrzymania BIOS.
    Pin 3 - dodatni biegun akumulatorka, przez diodę D2 zasila obwód podtrzymania BIOS.
    Pin 4 - brak widocznego wyprowadzenia - zapewne masa, łączona z jednej z wewnętrznych warstw.

Gruba ścieżka, łącząca katody D2, D3 oraz rezystor R3 dokąd prowadzi? Jeżeli jest na niej szeregowo kolejna dioda - warto ją również sprawdzić na zwarcie.

Jeżeli wszystkie diody są sprawne - proszę zmierzyć i podać następujące napięcia (odniesione do masy)

- anoda D1
    - katoda D1
    - anoda D2, pin 3 złącza CN1 lub biegun dodatni akumulatorka
    - katoda D2, katoda D3 lub pin 2 złącza CN1
    - wyprowadzenie R3 od strony kondensatora C4

Napięcia proszę zmierzyć najpierw przy zasilonej płycie głównej, następnie po wyłączeniu, potem po odpięciu zasilacza (oboma wtyczkami od płyty głównej).

EDIT:
    Jeżeli zworka na 2-3 powoduje "jakieś zwarcie w zasilaczu", to znaczy, że gruba ścieżka to napięcie +5V. Ale +5V powinno być z diodą szeregową, bo przy wyłączeniu zasilania takie połączenie natychmiast rozładuje akumulator.
    Mam zatem pytanie pomocnicze - na jakim zasilaczu ta płyta jest uruchamiana? AT, czy ATX na przejściówce?

Z poważaniem
    Maxxc
  • #16 18959027
    krisza
    Poziom 11  
    zasilacz AT 200W
  • #17 18959236
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 206
    Zanikanie napięcia na akumulatorku może być problemem pozornym (zły aku, spadek wyższego napięcia ładowania do nominalnego akumulatora). By to sprawdzić, naładuj akumulatorek poza płytą i zmierz pobór prądu włączonym w szereg miliamperomierzem przy wyłączonej płycie, lub prościej włączając w jego miejsce zasilacz z ustawionym odpowiednim napięciem.
    Komunikat CMOS low state battery był generowany gdy płyta identyfikowała reset ustawień poprzez datę "zerową" czyli w starych płytach najczęściej 01.01.1980. Póki jej nie zmienisz po wejściu do biosu i zapisaniu ustawień, komunikat będzie się ukazywał, nawet po naprawieniu problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z płytą główną pod procesor 486, na której pojawia się komunikat "CMOS low state battery" mimo wymiany akumulatora. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić połączenia akumulatora, w tym zworki na pinach oraz stan diod w obwodzie ładowania. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu ładowania akumulatora. Użytkownik zidentyfikował model płyty jako 4FVSD-1.0A, jednak nie znalazł dokumentacji. Problemy z zasilaniem akumulatora mogą być spowodowane zwarciami lub uszkodzeniami w obwodzie. Dodatkowo, zalecano przemycie okolic akumulatora oraz sprawdzenie rezystancji rezystorów w obwodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA