logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna 486 - Przestała się włączać po zmianie pozycji jumpera

and.2003 10 Lut 2018 00:09 1332 8
REKLAMA
  • #1 17026238
    and.2003
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam.
    Próbuję złożyć działający komputer na procesorze I486 DX, znaleziona przeze mnie płyta główna nie włączała się, była zalana kwasem z baterii, po wyczyszczeniu jej w alkoholu izopropylowym, wymianie bateryjki na CR2032 i naprawieniu jednej skorodowanej ścieżki obok baterii, płyta ruszyła, kilka startów później zmieniłem pozycje zworki JP5 na piny 2 i 3 z pinów 1 i 2, po tym zabiegu płyta już się nie włącza, przełożenie zworki z powrotem na poprzednią pozycję nic nie daje. Niestety nie ma ona na sobie żadnych oznaczeń, nie udało mi się znaleźć żadnej dokumentacji.
    Zdjęcie całej płyty:
    Zdjęcie zworki JP5:
    Pierwszy pin zworki JP5 idzie do środkowego pinu jakiegoś układu w obudowie SOT23, jego zdjęcie:
    Środkowy pin (2) zworki JP5 jest połączony z 86-tą nóżką układu SIS 85C407, wydającego się być mostkiem północnym, pin 3 jest połączony z masą. Gdy wepnę do płyty kartę POST, nie wyświetlają się żadne kody, palą się diody CLK i FRAME, dioda IRDY po włączeniu płyty świeci się na ok. 3 sekundy, miga dwa razy i dalej już tylko świeci, jednak nie całością mocy. Płyta jest wyposażona w procesor I468 DX 33MHz i 4MB 30-to pinowej pamięci SIMM oraz 256Kb pamięci cache. Karta graficzna, z którą testowałem płytę, to I7USVGA-86304, po tym, jak płyta przestała się włączać, testowałem kartę w innym PC - działa, niestety nie mam jak przetestować procesora ani pamięci.
    Gdzie szukać usterki? Jak naprawić płytę?
  • REKLAMA
  • #2 17026253
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Normalnie to chyba nie ma tam baterii tylko akumulator, i to zazwyczaj ok 3.6V.
    Wylutuj i sprawdź jeszcze raz.
    Domyślasz się od czego może być ta zworka?
  • REKLAMA
  • #3 17026262
    and.2003
    Poziom 10  
    Wyjęcie bateryjki z gniazda nic nie daje (w miejsce starej baterii wlutowałem gniazdo na CR2032, stara bateryjka miała nominalne napięcie 3V).
  • Pomocny post
    #4 17026281
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Jesli to sa biezace zdjecia, po "umyciu" plyty to wiele jej do czystosci brakuje. Zniszczenia i zwarcia moga byc w dalszym ciagu. Szczegolnie pod plastikowymi elementami zlaczy "Jxx" oraz podstawkami wlacznie z gniazdem ISA. To trzeba dokladnie wyczyscic i na moje oko trzeba to zrobic mechanicznie. Doskonaly do tego celu jest specjalny pedzelek z wlokna szklanego.

P.S.
    Kolega pokaze ladne zdjecia drugiej strony tej plyty, prosze.

P.S.
    Bezpiecznik F1 tez mozna sprawdzic.
  • REKLAMA
  • #5 17026292
    and.2003
    Poziom 10  
    Zdjęcia drugiej strony płyty:

Bezpiecznik F1 nie jest przebity.
    Dzisiaj porządnie wyczyszczę płytę alkoholem, dam znać, czy to coś pomoże.
    Na płycie widać jeszcze kilka skorodowanych ścieżek, jednak sprawdziłem je wszystkie multimetrem i przewodzą.
  • Pomocny post
    #6 17026301
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Popatrz tu: http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/m486_t.html Twoja plyta to prawdopodobnie SOYO COMPUTER CO., LTD. 486 VESA. JP5 prawie zawsze byl do czyszczenia pamieci CMOS.
    Dalej naciskam na jej dokladne oczyszczenie mechaniczne i sprawdzenie stanu polaczen. Tam jest wszystko zgnite i wszystko sie moze dziac.
    Sprawdzenie sciezek multimetrem niewiele daje. Siarczki i nne zwiazki tez przewodza prad.
  • #7 17028216
    and.2003
    Poziom 10  
    Dokładnie wyczyściłem płytę mechanicznie, pod wszystkimi wyjmowanymi układami, była także zanurzona przez kilka minut w alkoholu izopropylowym. Niestety dalej nic, karta POST też pokazuje cały czas to samo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17028373
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Antyki to nie moja bajka ale na logikę - zworka od resetu CMOS - przestawiłeś i coś się popsuło. Najprędzej właśnie pamięć BIOS padła. Wyjmowałeś ją teraz? Nie ma tam w tym gnieździe korozji? Masz widać sprzęt i wiedzę może masz wsad do tej pamięci? A jak nawet nie to możesz sprawdzić czy da się ją odczytać chociaż jeśli masz stosowny programator.
  • #9 17028548
    and.2003
    Poziom 10  
    Samą kość BIOSu wyjmowałem, nie było pod nią korozji, za to ukrywa się tam jakiś scalak, prawdopodobnie kontroler pamięci. Przed chwilą poszukałem trochę informacji, wychodzi na to, że sama pamięć CMOS jest zintegrowana z tym układem na środku płyty, czyli SIS 85C407. Wsadu ani programatora niestety nie mam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik złożył komputer na procesorze I486 DX, korzystając z płyty głównej, która wcześniej była uszkodzona przez kwas z baterii. Po jej oczyszczeniu i wymianie baterii na CR2032, płyta zaczęła działać, jednak po zmianie pozycji zworki JP5 na piny 2 i 3 przestała się włączać. Użytkownik nie znalazł dokumentacji płyty, a w odpowiedziach zasugerowano dokładne oczyszczenie płyty, sprawdzenie stanu połączeń oraz możliwość, że zworka JP5 służy do resetowania pamięci CMOS. Po dalszym czyszczeniu i sprawdzeniu, użytkownik odkrył, że pamięć CMOS jest zintegrowana z układem SIS 85C407, ale nie ma dostępu do wsadu ani programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA