logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie filtrować wodę w ogrodowym jacuzzi pompowanym?

stefbut 01 Cze 2020 11:42 5805 7
REKLAMA
  • #1 18731905
    stefbut
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    Witam mam jacuzzi takie pompowane ogrodowe , wszystko ładnie pięknie ale woda jest praktycznie odrazu zasyfiona. Tam niby jest filtr ale jest on wielkości małej szklanki i nic nie daje . Zakupiłem konkretny filtr piaskowy ale nie da się go podłączyć gdyż do otworów jacuzzi jest podłączona ta główna pompa, a jak wrzucałem wąż do wody to wogóle nie zasysa. Ma ktoś może na to sposób.
  • REKLAMA
  • #2 18733227
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Cześć, musisz zalać pompę albo umiejscowić ja poniżej zbiornika. Najpierw wrzucasz rurę do jacuzzi, mocujesz ją żeby nie wypadła (trytytkami :D ). Drugi koniec dajesz niżej niż dno, (jeżeli rura dotyka dna, jeśli nie to dajesz niżej niż rurę ssąca). I generujesz podciśnienie (ja zawsze robiłem płucami :lol: ). Woda powinna zacząć sama lecieć z rury, wtedy szybko podpinasz filtr i wszystko działa. :D
  • REKLAMA
  • #3 18733237
    stefbut
    Poziom 14  
    Postaram się tak zrobić próbowałem i nic z tego nie wychodziło , pompa nie zasysała tylko mieliło powietrze , a w tych jacuzzi jest tak kiepsko to rozwiązane że nie da się podpiąć innego filtra a ten oryginalny zapycha się po 15 minutach.
  • REKLAMA
  • #4 18733277
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    A nie jesteś w stanie do oryginalnych przyłączy się wpiąć i zrobić trójniki i zawory?
  • #5 18733461
    stefbut
    Poziom 14  
    Właśnie o to chodzi że się nie da oryginalna pompa mi przewody kilkucentymetrowe skręcane i nie da się tego obejść
  • #6 18733528
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    A nie masz tam takiego zaworu do spuszczania wody? Ja np. w basenie mam i tam podłączam kolektory słoneczne.
  • REKLAMA
  • #7 18733537
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    stefbut napisał:
    pompa nie zasysała tylko mieliło powietrze

Pompa musi być zalana, bez tego ona nie zassie wody.
  • #8 18734429
    stefbut
    Poziom 14  
    Też odrazu pomyślałem o odpływie ale tam jest za mała średnica i lipa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z filtrowaniem wody w ogrodowym jacuzzi pompowanym, które szybko się zanieczyszcza. Oryginalny filtr jest niewystarczający, a nowo zakupiony filtr piaskowy nie może być podłączony z powodu problemów z instalacją. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że pompa jest zalana, a także rozważyć użycie trójników i zaworów do podłączenia dodatkowych filtrów. Wskazówki obejmują również umiejscowienie rury ssącej poniżej poziomu wody oraz sprawdzenie, czy istnieje zawór do spuszczania wody, co mogłoby ułatwić podłączenie filtrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA