logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana funkcji przycisków w pilocie czterokanałowym - jak przeprogramować?

nadolek1984 04 Cze 2020 10:14 975 4
REKLAMA
  • #1 18738097
    nadolek1984
    Poziom 2  
    witam,
    mam awarię pilota do sterowania urządzeniem- lewo -prawo-góra -dół.
    pilot posiada cztery przyciski które przypisany były do jednej z ww czynności. obecnie dwa przyciski zmieniły rodzaj wykonywanej czynności,tz np. przycisk który do tej pory wywoływał ruch w lewo, teraz wywołuje ruch do tyłu.
    Posiadam drugi , taki sam pilot który działa poprawnie, więc chciałbym dorobic drugi lub ponownie zaprogramować ten obecny.
    Jaki kod wysyła mój pilot- zmienny czy stały i o jakiej częstotliwości?
    ewentualnie szukam procedury programowania istniejącego pilota. Zmiana funkcji przycisków w pilocie czterokanałowym - jak przeprogramować? Zmiana funkcji przycisków w pilocie czterokanałowym - jak przeprogramować?
  • REKLAMA
  • #2 18738156
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Kod jest stały, tego układu nie da się przeprogramować.
    W pierwszej kolejności proponuję sprawdzić przyciski czy zwierają na "0Ω".
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18739752
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Kod jest stały i ustawiany podpięciem nóżek scalaka 1,2,3,4,5 do masy lub plusa - lub pozostawieniem niepodpiętych (zworki na druku - ścieżki równoległe do górnej krawędzi płytki obok scalaka) a nóżki 6,7,9,10 to przyciski; może na pilocie jest gdzieś zwarcie (brud) i i to zmieniło działanie przycisków? Wyszczotkuj go całego IPĄ a okolice scalaka wręcz wykąp.

Kod stały ale nie wiadomo jaka częstotliwość - napis na oscylatorze wskazuje na 480 mHz (???) ale to raczej dziwna częstotliwość. Przydałoby się sprawdzić na oscyloskopie lub skanerze częstotliwości przed kupnem pilota. Możesz spróbować użyć klonera na różne częstotliwości (są takowe na A...o).
  • #5 18740318
    nadolek1984
    Poziom 2  
    dzięki wszystkim za pomoc. chyba moja wiedza na ten temat nie jest za dobra.
    nurtuje mnie tylko ,że jest to kolejna tego typu awaria pilota.

Kupiłem samokopiujący na kod zmienny i stały, sklonowałem i działa, zobaczymy jak długo..
REKLAMA