logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić ciężko działające przyciski Ch w nietypowym pilocie?

andrzejlisek 14 Lut 2024 19:31 4029 11
REKLAMA
  • #1 20961740
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Posiadam taki pilot:

Pilot do telewizora leżący na kolorowej podkładce Pilot UCLAN z widocznymi przyciskami i częścią z taśmą izolacyjną. Płytka drukowana pilota z widocznymi srebrnymi stykami przycisków. Otwarty pilot z widoczną płytką i gumową matrycą przycisków.

Przyciski "Ch" działają bardzo ciężko, trzeba mocno wciskać i nie zawsze działają. Wszystkie poradniki na youtube nie pasują ze względu na inną konstrukcję przycisków niż we wszystkich pilotach. Owe poradniki przedstawiają pilot o takiej konstrukcji, jak tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2156829.html#10236598 , których naprawa jest prosta.

Stwierdziłem, że jak się zdejmie obudowę i naciska palcem przyciski bezpośrednio na płytce, to one działają bardzo dobrze, a więc same przyciski nie są uszkodzone. Jak widać na zdjęciu, przykleiłem 3 warstwy kawałka taśmy izolacyjnej. Trochę to pomogło, ale nadal ciężko działa po złożeniu pilota, ale naciskając palcem bezpośrednio srebrne przyciski, działa bardzo dobrze.

Folia z przyciskami jest mocno przytwierdzona na całej powierzchni płytki.

Gdzie mogło powstać uszkodzenie? Czy naprawa tego pilota jest w ogóle możliwa? W jaki sposób?

Niezależnie od naprawy tego pilota, chciałbym kupić uniwersalny pilot, ale nie taki, jak "wszystkie", czyli pilot ma w sobie listę popularnych telewizorów się w jakiś sposób wybiera specjalną sekwencją przycisków lub poprzez przytrzymanie jednego przycisku tak długo, aż telewizor się włączy/wyłączy/ściszy, tylko chodzi o to, żeby pod dowolny przycisk przypisać dowolną funkcję dowolnego pilota. Tak naprawdę, do normalnego oglądania potrzebuję tylko kilka przycisków i zdecydowanie najczęściej wykonuje się zmianę kanałów. Przypiszę zmianę kanałów pod jakieś dwa przyciski i będę używać. Wiadomo, prędzej czy później się zużyją, to nie będę zawracać sobie głowy "naprawą", tylko przypiszę te funkcje pod dwa inne przyciski i tyle. Czy ten pilot https://www.dipol.com.pl/programowalny_pilot_do_tunerow_dvb-t2_signal_A9942.htm można wykorzystać w opisany sposób? Jeżeli nie, to jaki podobny można i jak szukać takiego pilota?
  • REKLAMA
  • #2 20961789
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    To nieważne czy masz typowy czy nietypowy pilot - nie napisałeś w ogóle od czego ten pilot i czy jest na podczerwień? W linku jaki zapodałeś pisze:
    Pilot tunera posiada 5 przycisków programowalnych: włącz/wyłącz, zmiana źródła sygnału, głośności. Po zaprogramowaniu pilota tunera pilotem telewizora nie ma potrzeby używania oryginalnego pilota telewizora. Jest to możliwe pod warunkiem że sterowanie telewizorem odbywa się w podczerwieni a nie bluetooth.
    Na Twoim miejscu kupiłbym zestaw naprawczy gumek do pilota i to załatwia sprawę czy jest to pilot typowy czy nietypowy... Osobiście nawet złotka z czekolady przyklejam odpowiednim klejem i to także załatwia sprawę gdy pilot jest typowy czy też nietypowy... Polak potrafi...
    andrzejlisek napisał:
    Jeżeli nie, to jaki podobny można i jak szukać takiego pilota?

Osobiście do pilotów sterowanych podczerwienią używam testera LCR-T7 Link
    - Odpisuję sobie kody spod wszystkich przycisków pilota dopóki on działa i jadę do sklepu z pilotami wraz z tym testerem a w sklepie proszę sprzedawcę o odpowiedni pilot a jak sprzedawca nie wie jaki mi sprzedać, to próbuję kilka w podczerwieni, bo chyba takiego szukasz i kupuję taki z identycznymi kodami....
  • REKLAMA
  • #4 20961815
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 552
    elktrod napisał:
    ... nie napisałeś w ogóle od czego ten pilot...

Przecież jest nadruk - Ustym 4K Pro 🙂

andrzejlisek napisał:
    ...Posiadam taki pilot:
    ...Przyciski "Ch" działają bardzo ciężko, trzeba mocno wciskać i nie zawsze działają...Jżeli nie, to jaki podobny można i jak szukać takiego pilota?...

Nie prościej przemapować te klawisze skoro to Enigma2? Część znanych image już ma tę wtyczkę, a jak nie to instalujesz, np. MultiQuickButton.

Pewnie masz w nim multiboot z kilkoma image na różnych slotach. Zobacz o czym piszę.
  • #5 20961876
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    elktrod napisał:
    To nieważne czy masz typowy czy nietypowy pilot - nie napisałeś w ogóle od czego ten pilot i czy jest na podczerwień?

To jest pilot na podczerwień do tunera uClan Ustym 4K Pro.
    elktrod napisał:
    Odpisuję sobie kody spod wszystkich przycisków pilota dopóki on działa i jadę do sklepu z pilotami wraz z tym testerem a w sklepie proszę sprzedawcę o odpowiedni pilot a jak sprzedawca nie wie jaki mi sprzedać, to próbuję kilka w podczerwieni, bo chyba takiego szukasz i kupuję taki z identycznymi kodami....

Wyobrażam sobie pilot, który sam również ma czujnik podczerwieni, przycisk programuje się w taki sposób, że do tego czujnika kieruje się oryginalny pilot i zapamiętuje on przyjętą sekwencję w skojarzeniu z danym przyciskiem. Jedyna różnica byłaby taka, że Twój tester wyświetla komunikat, a pilot w moim wyobrażeniu zapamiętuje, że wciskając ten konkretny przycisk ma wydać taki komunikat, jaki sam przyjął. Czy takie coś istnieje? Przy takim podejściu, już nawet nie ma znaczenia, jaki rodzaj sprzętu obsługuje oryginalny pilot (radio, telewizor, oświetlenie, czy co tam się wymyśli, byle na podczerwień 36kHz) i jaką funkcję realizuje dany komunikat. Przy zakupie nie trzeba by się martwić, czy będzie pasować, bo będzie pasować do wszystkiego, co nadaje komunikaty w tej samej częstotliwości nośnej, a pilot nawet "nie wie", czym steruje i co robi ta funkcja.

Niby to nie problem kupować pilot co roku, czy co dwa lata, ale chyba tochę bez sensu wyrzucać dobry pilot tylko dlatego, że popsuł się jeden przycisk podczas, gdy kilka przycisków nie jest używanych prawie wcale.

78db78 napisał:
    Pod każda blaszkę dajesz kroplę spirytusu i naciskasz, one są lutowane?

Nie widzę lutowania przy blaszkach, od drugiej strony na PCB zupełnie nic nie ma. Folia była mocno przyklejona i bałem się ją zerwać, żeby czegoś nie uszkodzić, ale teraz ostrożnie odkleiłem kawałek i nie da się zdjąć. Dlatego postanowiłem zadać pytanie na forum, bo może ktoś to przerabiał.
    Wnętrze pilota z widocznymi elementami elektronicznymi i czujnikiem podczerwieni.
    Pozostaje zdjąć całą folię i wyczyścić spirytusem niesprawne przyciski.

Właśnie odsłoniłem przyciski od kanałów i nie widzę żadnych zanieczyszczeń ani uszkodzeń. Oczywiście ja i tak wyczyszczę.
    Płytka drukowana pilota do urządzenia uClan Ustym 4K Pro.

Wyczyściłem spirytusem i pilot działa, czyli jak chodzi o naprawę mojego pilota, to jest po temacie.
  • #6 20961912
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Witam serdecznie.

Tego nie widać ale winowajcą jest cukier który się dostaje jako opar potem para wysycha i zostaje.

Przemyć IPA.

Lub woda z płynem do garów.

i potem IPA
  • REKLAMA
  • #7 20961958
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    internick napisał:
    Nie prościej przemapować te klawisze skoro to Enigma2?

Akurat w tym tunerze da się przemapować, że każdy klawisz realizuje dowolną funkcję, osobno dla wciśnięcia i długiego przytrzymania. Wiem, jak to zrobić, bo jeden klawisz w ten sposób zmieniłem (realizował zupełnie nieprzydatną funkcję, a podłączyłem funkcję bardziej potrzebną). Zupełnie nie pomyślałem, bo mając tylko jeden pilot, chciałbym mieć dostęp do wszystkich funkcji, a mając dwa piloty, to oryginalny byłby do strojenia, ustawiania i nietypowych czynności, a drugi do użytkowania.

Jak napisałem, czyszczenie jest załatwione. Natomiast "pilot uniwersalny", to szeroki temat-rzeka. Taki najprostszy to taki, który ma w sobie zestaw komend kilkudziesięciu telewizorów, tunerów i "programowanie" polega na wyborze modelu czy serii modeli telewizora z listy zestawów. Taki, którego ustawianie polega na przytrzymaniu jednego przycisku i oczekiwanie na określoną reakcję sprzętu, to jest moim zdaniem to samo z tą różnicą, że model sprzętu z listy jest wybierany automatycznie zamiast poprzez wpisanie identyfikatora pozycji z listy podanej w instrukcji. Zapewne wysyła komunikat dla każdego sprzętu po kolei i jak telewizor się wyłączył, to znaczy, że właśnie polecał komunikat odpowiedni dla tego własnie telewizora, a więc znaleziono odpowiedni zestaw. Są też piloty opisane jak "uczące", "programowalne". Jak takie coś działa? Wybór zestawu komend z listy to moim zdaniem nie jest żadne "uczenie", ani "programowanie".
  • #8 20963716
    adiemus5
    Poziom 5  

andrzejlisek napisał:

Są też piloty opisane jako "uczące", "programowalne". Jak takie coś działa? Wybór zestawu komend z listy to moim zdaniem nie jest żadne "uczenie", ani "programowanie".

Zgadza się, ale naprawdę są piloty "uczące się". Mam starego Oskara firmy Elmak, którego nauka polega na przekopiowaniu z oryginalnego pilota sygnałów poprzez IR do Oskara. Klawisz po klawiszu. Trochę to uciążliwe, ale działa. Niestety firma Elmak zrezygnowała z produkcji tych pilotów, jak również nowszych wersji Oskara.
    Tak wygląda pierwsza wersja Oskara:
    https://archiwum.rms.pl/pilot-uniwersalny-ucz...oskar-do-obslugi-20-urzadzen-a-v-jednoczesnie

Tak wyglądają kolejne wersje - nie wiem, czy nadal mają opcję "uczenia się":
    https://search.brave.com/images?q=elmak+oskar&source=web
  • REKLAMA
  • #9 20963752
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    andrzejlisek napisał:

Stwierdziłem, że jak się zdejmie obudowę i naciska palcem przyciski bezpośrednio na płytce, to one działają bardzo dobrze, a więc same przyciski nie są uszkodzone.
    Folia z przyciskami jest mocno przytwierdzona na całej powierzchni płytki.

Gdzie mogło powstać uszkodzenie? Czy naprawa tego pilota jest w ogóle możliwa? W jaki sposób?

.
    Pilota do Ustym można kupić.
    Mam pilota SavioRC-01 8in1 i go nauczyłem z Ustyma tak na wszelki wypadek.. Na jeden typ jednak nie mieści się ilość więc przynajmniej dwa by trzeba zaprogramować i jeszcze pamiętać co pod czym..
    P.S. Przy okazji, w moim pilocie oberwał się środkowy OK., fabrycznie wiszący na 4 cienkich "gumkach". Może ktoś coś podpowie czym go "powiesić" ponownie?
  • #10 20964181
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    adiemus5 napisał:
    Mam starego Oskara firmy Elmak, którego nauka polega na przekopiowaniu z oryginalnego pilota sygnałów poprzez IR do Oskara. Klawisz po klawiszu. Trochę to uciążliwe, ale działa.

Czy to jest właśnie "moje wyobrażenie", o którym wcześniej pisałem? Rozumiem, że pod każdy klawisz możesz przypisać dosłownie co chcesz i dla dowolnego urządzenia, o ile wszystkie urządzenia i sam pilot mają tą samą częstotliwość nośną w podczerwieni (najczęściej 36kHz). Wtedy możesz jednym pilotem sterować telewizorem, odtwarzaczem, klimatyzatorem, wieżą, oświetleniem, czy co tam chcesz, byle na pilocie było wystarczająco dużo przycisków, aby pokryć wszystkie potrzebne funkcje wszystkich urządzeń.
    LeDy napisał:
    P.S. Przy okazji, w moim pilocie oberwał się środkowy OK., fabrycznie wiszący na 4 cienkich "gumkach". Może ktoś coś podpowie czym go "powiesić" ponownie?

Czy możliwe jest przedstawienie tego oberwania na zdjęciu?
  • #11 20964317
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Tak to wygląda. Mocowanie było na 4 gumkach.(próbowałem silikonem ale długo nie trzymało)
    Pilot do telewizora z przyciskami i odłączoną częścią z tyłu. Zdjęcie pilota z przyciskiem, który odpadł.
  • #12 20966764
    adiemus5
    Poziom 5  
    andrzejlisek napisał:
    Wtedy możesz jednym pilotem sterować telewizorem, odtwarzaczem, klimatyzatorem, wieżą, oświetleniem, czy co tam chcesz, byle na pilocie było wystarczająco dużo przycisków, aby pokryć wszystkie potrzebne funkcje wszystkich urządzeń.

Wątpię czy klimatyzator, oświetlenie i sprzęt RTV będą działać na tej samej częstotliwości IR. Kiedyś do podobnych celów używałem palmtopa Palm m100 ( i późniejsze ) w połączeniu z aplikacją OmniRemote. Aplikacja posiadała baaardzo wiele możliwości m.in. wybór częstotliwości IR ( w zakresie na jaki zezwalał sprzęt ). W dodatku skopiowane sygnały mogłem zarchiwizować / zbakupować na kompie lub innym Palmie. Klawisze na wyświetlaczu można było samemu narysować i opisać lub wybrać szablon. Jedynym minusem był sposób obsługi - przy większej ilości klawisze były tak małe że trafić palcem było ciężko, wtedy trzeba było rysikiem... Natomiast do zadań typu on / off jak np: oświetlenie wystarczyło narysować dwa duże klawisze i obsługa palcem bez problemu. Ja tak używałem do wyzwalania migawki w aparacie foto.
    Tutaj link do aplikacji:
    https://archive.org/details/tucows_34935_OmniRemote

Co do Palma, czasami można go dorwać na portalach ale..ole...itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciężko działającymi przyciskami "Ch" w nietypowym pilocie do tunera uClan Ustym 4K Pro. Po zdjęciu obudowy przyciski działają poprawnie, co sugeruje, że problem leży w konstrukcji pilota. Uczestnicy dyskusji proponują różne rozwiązania, takie jak użycie zestawu naprawczego gumek, czyszczenie styków spirytusem, a także przemapowanie funkcji przycisków. Wspomniano również o pilotach "uczących się", które mogą kopiować sygnały z oryginalnych pilotów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z pilotami uniwersalnymi oraz aplikacjami do zdalnego sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA