logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak interpretować napięcie 85V na tabliczce prądnicy wiatrowej?

AZUKS 05 Cze 2020 19:40 1221 13
  • #1 18741194
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Witam.
    Potrzebuję interpretacji danych z tabliczki znamionowej prądnicy do elektrowni wiatrowej.
    Do klienta mam 600 km, a on nie umie zmierzyć napięcia tej prądnicy. Interesuje mnie, cz podane na tabliczce napięcie 85V to min, Max, czy jeszcze coś innego. Chcę kupić poprzez wysyłkę i chcę uniknąć pomyłki. Dzięki za pomoc. Jak interpretować napięcie 85V na tabliczce prądnicy wiatrowej?
    Nie wiem czy pomoże, ale w komplecie do tej prądnicy jest taki inwerter.
    Nie ma tabliczki znamionowej, tylko to co widać.
    Jak interpretować napięcie 85V na tabliczce prądnicy wiatrowej?
  • #2 18741490
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Na tabliczce widnieje: moc prądnicy 1KW, napięcie 85V przy 180 obrotach na minutę.
  • #4 18741534
    wodzu_1
    Poziom 25  
    AZUKS napisał:
    Czy mogę uznać, że ta elektrownia jest przeznaczona do ładowania akumulatorów 48V?

Bezpośrednio nie.
    Musisz zastosować odpowiedni regulator ładowania, aby nie przeładować akumulatora.
  • #5 18741553
    AZUKS
    Poziom 16  
    Myślałem o tym regulatorze co na zdjęciu, ale zastanawia mnie to napięcie, bo miałem elektrownię na 24V i na jałowo dawała prawie 90 V, a kolega ma ISTA Breeze 2000W na 48V i na luzie daje 170 V.
    Czy na pewno ona jest na 48 V?
  • #6 18741584
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5144
    AZUKS napisał:
    Nie ma tabliczki znamionowej, tylko to co widać.
    Niewiele widać na tej fotografii. Co do prądnicy, Kolega @wodzu_1 odpowiedział. Do mocy zaś, to wszystko zależeć będzie od konstrukcji turbiny i przekładni. No i od siły wiatru :D

AZUKS napisał:
    Czy na pewno ona jest na 48 V?
    Zakres skali woltomierza prawdę Ci powie. :D
  • #7 18741609
    AZUKS
    Poziom 16  
    To wszystko już wiem, ale czy to napięcie na tabliczce znamionowej 85V jest pod pełnym obciążeniem, czy gdy prądnica się kręci bez obciążenia?
    Zależy mi na pewnej informacji, gdyż po zamówieniu może się okazać, że podłączę akumulator 48V a ta prądnica nie będzie ładować bo jest np na 24 V.
  • #8 18741635
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @AZUKS Czy nie możesz podać maksymalnego napięcia skali woltomierza ? Regulator / inwerter jest podobno dedykowany do tej prądnicy. On mierzy napięcie wyjściowe tej machiny, zatem napięcie pracy akumulatorów. Takie to trudne ? :cry:
  • #9 18741638
    wodzu_1
    Poziom 25  
    AZUKS napisał:
    podłączę akumulator 48V a ta prądnica nie będzie ładować bo jest np na 24 V.

Bez obrazy. Umiesz czytać ze zrozumieniem?
    Akumulator 48V musisz podłączyć do regulatora ładowania, a regulator do prądnicy.
    Gdy napięcie na prądnicy z powodu braku napędu ( wiatru ) spadnie do ok. 48V, to regulator przestanie ładować akumulator, to przecież logiczne.
  • #11 18741960
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @AZUKS Litości Człowieku ! Twoja prądnica ma dawać 85 woltów przy obciążeniu 1 kW i z prędkością obrotowa 180 obrotów na minute. Kiedy prosimy cię o podanie zakresu skali woltomierza regulatora, bo z reguły tak się dobiera mierniki, by najczęściej mierzony parametr powodował wychylenie wskazówki na 2/3 skali, to nie odpowiadasz, wyraźnej fotografii przyrządu pomiarowego brak, za to dywagujesz, a może tak, a może nie... Albo się nada, albo nie... Przy 85 VAC nominalnie, o ile musiały by spaść obroty, by prostownik zaprzestał ładowania dla np. 48 VDC ? Ja się wycofuje w tym Temacie z doradzania, bo zwyczajnie się nie da. :cry:
  • #12 18742995
    AZUKS
    Poziom 16  
    W końcu ten człowiek od prądnicy napisał, że na jednym jest 300V, a na drugim 5A. Chyba to 85 V przy 1kW to z tymi danymi to niezbyt realne.
    Proszę nie unosić się bo podaję tylko to co ten człowiek mi przesyła. Jest to starsza osoba, mieszka gdzieś na uboczu bo co zadzwonię to się rozłacza, chyba brak zasięgu. Ma być u niego wnuk jutro to może będę wiedział coś więcej. Czy ten inwerter jest do tej prądnicy, to na 100% też nie wiem. Dlatego chciałem dowiedzieć się jak najwięcej z interpretacji tabliczki.
  • #13 18745643
    AZUKS
    Poziom 16  
    Teraz już wiem więcej po przyjeżdzie wnuka, gdybym to wiedział wcześniej to bym nie zakładał tematu.
    Jest to cała elektrownia pionowej osi obrotu z inwerterem, który odbiera energię z turbiny, ładuje akumulator i od razu przekształca na 230V. Firma SAWT.
    A wskaźniki pokazują napięcie i prąd na wyjściu.
    Inwerter hamuje turbinę przy 90V, a podłączone akumulatory ładuje do 58 V.
    Jak interpretować napięcie 85V na tabliczce prądnicy wiatrowej?
    Nie wiem czy to tyle warte bo chcą 6 tyś. Zł. Nowy zestaw kosztuje ponoć koło 10000 zł
    Ma pięć łopat o wysokości 2m i szer 30 cm, średnica walca 1,8m, a waga ok 120 kg. Co myślićie o takim zakupie? Ja chyba rezygnuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał interpretacji napięcia 85V podanego na tabliczce znamionowej prądnicy wiatrowej, z zamiarem zakupu urządzenia na odległość. W dyskusji wyjaśniono, że napięcie 85V odnosi się do mocy 1 kW przy 180 obrotach na minutę. Pojawiły się pytania dotyczące zastosowania regulatora ładowania do akumulatorów 48V oraz czy napięcie 85V jest wartością pod obciążeniem czy w stanie jałowym. Użytkownik dowiedział się, że inwerter dołączony do prądnicy ładuje akumulatory do 58V i hamuje turbinę przy 90V. Ostatecznie, po uzyskaniu dodatkowych informacji, użytkownik zdecydował się na zakup elektrowni wiatrowej z inwerterem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA