logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć dwustronnie zasilana - zabezpieczenie i przełączanie

Xpaweł 06 Cze 2020 23:26 645 3
REKLAMA
  • #1 18743541
    Xpaweł
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Witam serdecznie,

Tak jak w temacie..
    Stoję przed zadaniem modernizacji sieci i zwiększenia jej mocy przyłączeniowej do 50kW.
    W chwili obecnej w ZK są dwa kable Al zasilane z dwóch różnych stacji, każda sieci jest zabezpieczona bezpiecznikiem 100A. Następnie wychodzą kable na dwa styczniki mocy po jednym dla sieci a pod stycznikami znajdują się dwa łączniki służące do wyboru sieci z której jest zasilany obiekt. Za stycznikami znajduje się rozłącznik 250A i dalej leci sobie już instalacja na obiekt...

Pytanie moje brzmi... według warunków z ZE mamy wymienić zabezpieczenia z 100A na 125A ale po naszych oględzinach do wymiany nadają się także styczniki ponieważ są one 90 amperowe. W związku z tym pytam czy zamiast stycznikow mogę zastosować przełącznik typu np sieć agregat o prądzie max 160A ? Według schematów przełącznika będzie izolacja dwóch sieci od siebie a PEN w ZK jest wspólny dla obu sieci. Czy lepiej podmienić styczniki na np 160A i zrobić na nowo układ sterujący aby nie pojawiło się napięcie na drugiej sieci?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie, wolę się upewnić.
  • REKLAMA
  • #2 18743562
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Poprzez styczniki możesz zbudować układ automatycznego przełączenia zasilania co jest bardziej korzystne niż przełączanie ręczne. Chyba że będą to wyłączniki pokroju NSX wyposażone w automatykę.
  • REKLAMA
  • #3 18743569
    Xpaweł
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Do tej pory był to układ przełączany ręcznie ale chętnie przytule schemat automatycznego :)
  • #4 18743886
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Xpaweł napisał:
    przytule schemat automatycznego

Najprostszy układ jaki widziałem był oparty na dwóch stycznikach i dwóch przekaźnikach REx połączonych ze sobą do sterowania stycznikami 4 wyłączniki nadprądowe B6 i cztery kontrolki 1 fazowe.
    Nie pamiętam który model REx obsługiwał ten układ.
REKLAMA