Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup sprzętu: stacja, multimetry, oscyloskop, lampa itp.

02 Aug 2017 20:59 1620 12
Altium Designer Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
  • Altium Designer Computer Controls
    paluszasty
    Level 25  
    Ad 1.

W cenie do 10tys to spokojnie kupi się już Teka np Tektronix MSO2024B. Pytanie jakie interesuję Cię pasmo? Względnie jakiś Rigol z wyższej półki ale tu bym wybierał serię MSO z dodatkowym analizatorem stanów logicznych.

Ad 2.
    Miernik Brymen BM878 lub BM869S. Na Fluka to troche za mało ale sprzęt robi wrażenie, popatrz na to:
    https://www.youtube.com/watch?v=qlA7-fh5nDQ

Ad 3.
    Troche więcej ale fajnie bo ma zakres 40A:

KEYSIGHT TECHNOLOGIES U1213A
    User removed account
    User removed account  
  • Altium Designer Computer Controls
    paluszasty
    Level 25  
    Ten Rigol wygląda bardzo fajnie. 4GS, możliwość użycia sond aktywnych. Pasmo niby do 100MHz, ale jestem ciekaw czy da się odblokować większe pasmo (podstawę czasu tak naprawdę bo front end analogowy jest na pewno ten sam) jak w DSO1054Z czy generalnie w seri DSO1000 a także DSO2000.
    Myślę ze warto mimo że nie używałem tego sprzętu. Ktoś kiedyś powiedział że Teka, Agilenta, R&S czy LeCroya to warto od 20k zł.

Właśnie popatrz na oferte LeCroy oni mają fajny sprzęt i czasem wydaje mi się że w atrakcyjnej cenie.

Mnie wystarcza DSO1054Z z którego jestem bardzo zadowolony ale ja uzywam tego w domu a nie w serwisie.

Dodano po 1 [minuty]:

A swoją droga to przy takim budżecie to może warto pomyśleć właśnie o dodatkowym budżetowym oscyloskopie do bardziej ryzykowanych prac. 1700zł za DSO1054Z z możliwością odblokowanie do 100MHz i włączeniem rożnych dodatków nie powinno Ci wiele zmienić. A czasem przy jakiś dziwnych pracach może lepiej uważać...

Dodano po 1 [minuty]:

Jak masz taki budżet to wolał bym też dołożyć i kupić multimetr Fluke 287 czy coś takiego
    User removed account
    User removed account  
    paluszasty
    Level 25  
    Jeśli wolno wiedzieć kolega otwiera jakiś zakład? Jeśli tak to o jakim profilu. Bo przekrój sprzętu dość duży.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Fluke rzekł bym przereklamowany to co zmierzy F. za 2tys to i zmierzy multimetr za 500zł a trwałość, zabezpieczenia już na takich samych poziomach będą. Dokładność też. Profesjonalne drogie multimetry to mają tylko jedną zaletę łapy nie upalą jak automatyk energetyk się pomyli :D

Zaś co do oscyloskopu to będziesz inwestował w drogie sondy by wykorzystać funkcje oscyloskopu?
    Pewnie po czasie spostrzeżesz że ten wypas za 15 tys wykorzystujesz jak taki za 5tys. Zakup oscyloskopu to wymaga zaraz zakupu dobrych sond. Te w zestawie to taki rozruch do zapoznania się ze sprzętem.

Jedynie w co bym zainwestował kasę to w najważniejsze narzędzie pracy serwisu. Stację lutowniczą.

Ale to moje emancypowanie :D
    LightOfWinter
    Level 35  
    Lechu1777 wrote:

5) Stacja lutownicza, mocna, szybki nagrzew, 100W kolba minimum, najlepiej z zestawem grotów wymiennych. Lutowałem sporo na Xytronic LF2000 i bardzo przyjemna lutownica, chciałbym coś przynajmniej takiej jakości. Cenowo płynnie, powiedzmy do 1000zł. A i jeżeli będzie to również stacja rozlutownicza to bardzo dobrze.

Witam
    Możesz zobaczyć np. na taką:
    WSD-81i
    lub tańsza
    Quick-202D
    Ja ze stacji Quick byłem zadowolony. Natomiast jak pracowałem na Xytronic to regularnie padały tam groty - po czasie miały problem ze zwilżalnością.
    RafalB

Level 28  
    Lechu1777 wrote:
    6) Kamera termowizyjna, w okolicach 5000. Absolutnie nic nie wiem na ich temat, potrzebuje do podglądania nagrzewania kabli, płytek drukowanych, baterii itp. Pirometr średnio się sprawdza, daje ograniczone możliwości.

Jezeli nie potrzebujesz duzej dokładnosci optycznej to FlirOne lub SeekThermal sie sprawdzi dobrze za ~1/5 ceny, w podanym przedziale ceny tj 5 tyś nie ma nic godnego uwagi ;)
    W innym przypadku musiałbyś być bardziej precyzyjny w swoich wymaganiach, żebym mógł coś doradzić(pracuje na codzień z termowizją w diagnozie elektroniki - raster elementów 01005)
    LightOfWinter
    Level 35  
    RafalB wrote:
    Lechu1777 wrote:
    6) Kamera termowizyjna, w okolicach 5000. Absolutnie nic nie wiem na ich temat, potrzebuje do podglądania nagrzewania kabli, płytek drukowanych, baterii itp. Pirometr średnio się sprawdza, daje ograniczone możliwości.

Jezeli nie potrzebujesz duzej dokładnosci optycznej to FlirOne lub SeekThermal sie sprawdzi dobrze za ~1/5 ceny, w podanym przedziale ceny tj 5 tyś nie ma nic godnego uwagi ;)
    W innym przypadku musiałbyś być bardziej precyzyjny w swoich wymaganiach, żebym mógł coś doradzić(pracuje na codzień z termowizją w diagnozie elektroniki - raster elementów 01005)

Witam

Polemizował bym z tą opinią.
    Za ok 5k PLN możesz kupić np. FLIR E4 choć by w TME.
    A potem jeśli Ci zależy pokusić się o przeróbkę opisaną np tutaj:
    kamery termowizyjne flir i3 -> i7 oraz E4 -> E8

Czytałem na eevblog o parametrach FlirOne i nie ma rewelacji.
    Polecam temat: flir-one-thermal-imaging-camera-teardown-and-hacks
    Choć oczywiście cenowo jest atrakcyjny.
    Mam też nie miłe odczucie zabawkowości takiego dodatku jakim jest FlirOne.
    RafalB

Level 28  
    LightOfWinter wrote:
    Polemizował bym z tą opinią.

Miałeś to rękach? Pracowałeś choć chwilę z termowizją Flir? Grzejący się most lub mosfet znajdziesz ale elementu 0402 już nie tak łatwo, nie mówiąć o mniejszych.

Testowałem ofertę Flir, Fluke oraz Testo z TME i do moich zastosowań nadaje się Testo(14 tys) i Fluke(25 tys) dzięki bardzo małej minimalnej odległości ostrzenia. Flir w tym zakresie cenowym nie ma startu, śmieszne nakładanie obrazu na odczyt termalny, rozjechanie jednego względem drugiego, minimalna odległość ostrzenia liczona w metrach...żartuje ok 15cm potrzeba ;) Flir E4 ma takie same możliwosci jak FlirOne podłączony do telefonu więc szkoda kasy ;)
    LightOfWinter
    Level 35  
    Witam

RafalB wrote:
    Miałeś to rękach? Pracowałeś choć chwilę z termowizją Flir?

Tak się składa że miałem w rękach i testowałem zarówno zwykłą kamerę termowizyjną Flir i3, i5 jak i Flir One.

RafalB wrote:
    Grzejący się most lub mosfet znajdziesz ale elementu 0402 już nie tak łatwo, nie mówiąć o mniejszych.

Testowałem ofertę Flir, Fluke oraz Testo z TME i do moich zastosowań nadaje się Testo(14 tys) i Fluke(25 tys) dzięki bardzo małej minimalnej odległości ostrzenia.

Też bawiłem się kilkoma kamerami. Jest oczywiste że są dużo lepsze narzędzia, odpowiednie oprogramowanie, niektórzy oferują wymienne obiektywy itd. Mi odpowiadały najbardziej kamery VIGO. Najwięcej też oferowali w pakiecie. Ale nie o tym dyskutujemy.

RafalB wrote:
    Flir E4 ma takie same możliwosci jak FlirOne podłączony do telefonu więc szkoda kasy ;)

Nie masz racji. Bazując na linku który podałem powyżej do eevblog-a. Moim zdaniem E4 jest lepszym rozwiązaniem niż Flir One.

Zupełnie nie przekonuje mnie "coś" podpinane do telefonu. Dla mnie to zabawka która może zepsuć się w każdej chwili, choć by przez wyłamanie delikatnego wtyku micro usb. Kolega potrzebuje sprzęt do pracy, nie do zabawy.
    RafalB

Level 28  
    LightOfWinter wrote:
    Nie masz racji. Bazując na linku który podałem powyżej do eevblog-a. Moim zdaniem E4 jest lepszym rozwiązaniem niż Flir One.

Jest to lepsze ale nie 5x lepsze, a mniej więcej tyle więcej kosztuje.
    Racje masz co do delikatności i pracy codziennej w cięższym terenie/warunkach ;)