logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato 2.3JTD 2005 - Świece

lech2233555 07 Cze 2020 20:21 3360 7
REKLAMA
  • #1 18745344
    lech2233555
    Poziom 7  
    Witam Mam Fiata Ducato 2.3 jtd 2005r. i proszę o fachową poradę bo mam problem ze świecami żarowymi, w przewodach które są podłączane do świec nie ma zasilania, jak odłączę czujnik temperatury to jest prąd w przewodach podłączonych do świec. Ale kontrolka od świec żarowych wyłącza się wcześniej niż przekaźnik doprowadzających zasilanie do tych świec. Jak odpalę silnik to samoczynnie włącza się wentylator chłodnicy a kontrolka świec żarowych mruga. Jak ponownie podłącze czujnik temperatury nie ma zasilania na świece żarowe a kontrolka szybko gaśnie. Czy czujnik temperatury jest jakoś powiązany z załączaniem sie świec żarowych i czy gdzieś znajduję się drugi przekaźnik na kontrolke świec
  • REKLAMA
  • #2 18746609
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    Świecami i kontrolka steruje komputer silnika. Kontrolka jest tylko informacja i tak w samochodach z elektronicznie sterowanym wtryskiem kontrolka gaśnie a świece grzeja dalej. Czasem nawet podczas pracy silnika przy hamowaniu silnikiem gdy paliwo jest odcinane do cylindrow świece grzeja by utrzymać temperature dla prawidłowego zapłonu. I tak jest mapa ktora określa ile sekund grzania jest potrzebne dla danej temparatury. Jak nie ma odczytu z czujnka to sterownik przechodzi w tryb awaryjny i grzeje świece przez stały czas i włącza wentylator bo lepiej niech chodzi niż silnik miał by się przegrać.
  • REKLAMA
  • #3 18747622
    lech2233555
    Poziom 7  
    Dzięki za informacje tylko mnie to dziwi dlaczego dzieje się tak, że jeżeli wyciągnę wtyczkę od czujnika temperatury to prąd jest na świece żarowe a jak go podłącze z powrotem to nie ma prądu na świece żarowe.
  • #4 18747700
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4211
    W przypadku przerwy w obwodzie czujnika sterownik silnika widzi -40st i steruje pracą świec żarowych zwiększa dawkę paliwa i kopci.
  • REKLAMA
  • #5 18749180
    lech2233555
    Poziom 7  
    To co mam wymienić czujnik?
  • REKLAMA
  • #6 18750133
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    Generalnie ten silnik nie potrzebuje świec przy temperaturach powyżej 0 C. Najlepiej byłoby sprawdzić odczyt z czujnika temperatury komputerem diagnostycznym (najlepiej na zimnym wtedy kiedy jest domniemany problem). Wg mnie wszytko ok. Co się dzieje że uczepiłeś się świec żarowych?
  • #7 18753346
    lech2233555
    Poziom 7  
    No może i uczepiłem się tych świec żarowych ale jeżeli widzę, że przekaźnik świec żarowych nie załącza się i w przewodach na świece nie ma zasilania to myśle że mam problem z tym. Czy przekaźnik świec i świece załączają się tylko przy minusowej temperaturze w tym silniku? Czy tez zawsze kiedy jest zimny silnik ?
  • #8 18753650
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4211
    Zapewne poniżej plus 5 stopni. Jeśli masz problemy z odpalaniem w dieslu w plusowych temperaturach na zimnym silniku to przyczyny szukaj w wtryskiwaczach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z systemem świec żarowych w Fiacie Ducato 2.3 JTD z 2005 roku. Po odłączeniu czujnika temperatury zasilanie na świecach jest obecne, natomiast po jego podłączeniu zasilanie znika, a kontrolka świec szybko gaśnie. Odpowiedzi wskazują, że komputer silnika steruje pracą świec, a ich działanie jest uzależnione od odczytu z czujnika temperatury. W przypadku braku sygnału z czujnika, sterownik przechodzi w tryb awaryjny, co może prowadzić do nieprawidłowego działania. Użytkownik zastanawia się nad wymianą czujnika oraz nad tym, czy świece są aktywowane tylko w niskich temperaturach. Odpowiedzi sugerują, że świece nie są potrzebne powyżej 0°C, a problemy z odpalaniem mogą być związane z wtryskiwaczami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA