logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik czadu aktywuje się latem - jak poprawić wentylację łazienki?

Punchline 11 Cze 2020 17:47 1710 4
  • #1 18753364
    Punchline
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam, przyszło lato i jak co roku wraca problem. W dni w których panuje wysoka temperatura na zewnątrz i nie ma wiatru zaczyna odzywać się czujnik czadu w lazience. Mieszkam w kamienicy na parterze a nade mną są 3 piętra. Dodam że w łazience mam kocioł gazowy dwufunkcyjny z komorą otwarta. Posiadam otwór wentylacyjny w lazience w suficie gdzie zimą jest ciąg a w takie ciepłe dni z niego dmucha. Okna uchylone non stop ale po uruchomieniu się pieca i tak zbyt mało czystego powietrza. W łazience jest sufit podwieszany, zastanawiam się czy gdybym go usunął to przy większej kubaturze sprawa moglabybyc rozwiązana ? Jeśli chodzi o wymianę pieca na komorę zamknięta co powinno rozwiązać problem to fachowiec powiedział że przy tej odległości do dachu musiałbym mieć szerszy komin żeby włożyć odpowiednie wkłady więc frezowanie pozostaje. Nie stać mnie na to. Jak dostarczyć więcej powietrza do łazienki ? Myślałem żeby wstawić tam odświeżacz powietrza co jest pewnie meeega głupie ale nie jestem fachowcem i kombinuje jak się da.
  • #3 18755173
    Punchline
    Poziom 6  
    Dlatego napisałem że z odświeżacz to pewnie głupi pomysł. Dziurę w ścianie pewnie się da zrobić, tylko chyba administrator musi wyrazić zgodę. Ale jeśli to miałoby pomóc to trzeba się nad tym zastanowić . Zima nie będzie taką dziurą walić zimno do łazienki ? Są na to jakieś sposoby ?
  • #4 18755231
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6546
    Punchline napisał:
    ...Jak dostarczyć więcej powietrza do łazienki ?...

Wg mnie to raczej ciąg komina jest słaby. Jeżeli czujnik odzywa się to już poważna sprawa. Radzę nie lekceważyć sprawy.
  • #5 18755479
    Punchline
    Poziom 6  
    No tak ale Kominiarz jak był to powiedział żeby uchylać okna i że przy upałach wentylacja grawitacyjna praktycznie nie działa. Faktycznie ma to miejsce tylko przy upałach ale jest to uciążliwe bo nie używamy wtedy ciepłej wody. Dlatego napisałem na tym forum bo może ktoś zna rozwiązanie tego problemu.
REKLAMA