logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Torq Formax50 Euro4 - Mrugająca kontrolka silnika podczas postoju

hudy90 15 Cze 2020 16:17 10353 11
REKLAMA
  • #1 18760810
    hudy90
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Dzień dobry,w skuterze w czasie postoju mruga kontrolka od silnika,gdy jadę nie. Czy jest to sygnał o awarii silnika czy tak ma być i jest wszystko w porządku?
  • REKLAMA
  • #3 18760828
    hudy90
    Poziom 11  
    Nie wiem jak to opisać? Taki jak by zawór hydrauliczny jest narysowany. W samochodzie ta kontrolka to "check engine".
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18766014
    hudy90
    Poziom 11  
    Nie mam możliwości zrobić teraz fotki. Kontrolka ma symbol jak na zdjęciu i mruga na pomarańczowo,a jak jadę to przestaje mrogac. Torq Formax50 Euro4 - Mrugająca kontrolka silnika podczas postoju
  • #6 18766021
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    To się nazywa ,,Check Engine Soon" (sprawdź działanie silnika) I podczas pracy silnika ma zgasnąć. Co oznacza mruganie na wolnych obrotach, (?) powinno być opisane w instrukcji tego skutera.
  • #7 18766026
    hudy90
    Poziom 11  
    Nie mam instrukcji od skutera. Szukałem w Google i nic nie mogę znaleźć. Na jednym z forów jest tabelka z błędami jakie ona sygnalizuje,ale nie ma opisanego ciągłego mrugania w takich odstępach jak w moim skuterze.
  • REKLAMA
  • #8 18767016
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Miga tylko na postoju niezależnie od obrotów silnika, czy tylko na wolnych obrotach?
  • #9 18767062
    hudy90
    Poziom 11  
    Tylko na wolnych obrotach.

Dodano po 19 [minuty]:

Jeszcze dodam,że jak dojeżdżam do skrzyżowania to obroty spadają do 0,5 tyś,a czasem silnik zgaśnie i po paru sekundach rosną do około 2 tyś-tak się utrzymują.
  • #10 18767406
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Masz jakąś serwisówkę? Chodzi o włączenie trybu diagnostycznego, gdzie kontrolka "wybłyska" błędy zarejestrowane w pamięci ECU.

Serwisówka i tak będzie konieczna, bo trzeba będzie posprawdzać podzespoły układu wtryskowego. Pomiar ciśnienia paliwa w układzie, wydajność pompy paliwowej, rezystancja czujnika położenia przepustnicy i rezystancja czujnika temperatury - ten wykorzystywany przez ECU.

Z odpalaniem zimnego silnika nie ma problemu? Podobne objawy miałem w KYMCO. Zdaję sobie sprawę, że to zupełnie inne produkcje, ale tam pomogło "wybłyskanie" błędów i pomiar rezystancji, które potwierdziło uszkodzenie czujnika położenia przepustnicy.
  • #11 18767443
    hudy90
    Poziom 11  
    Nie mam serwisówki. Bez wizyty u mechanika się nie obejdzie. Dzięki za odpowiedź.
  • #12 18893565
    hudy90
    Poziom 11  
    Skuterem zajął się mechanik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z mrugającą kontrolką silnika w skuterze Torq Formax50 Euro4 podczas postoju, która nie świeci podczas jazdy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że kontrolka oznacza "Check Engine Soon" i powinna zgasnąć podczas pracy silnika. Użytkownik nie ma instrukcji obsługi, a poszukiwania w internecie nie przyniosły rezultatów. Wskazano na możliwość włączenia trybu diagnostycznego, aby sprawdzić błędy w pamięci ECU oraz konieczność pomiaru ciśnienia paliwa i rezystancji czujników. Użytkownik planuje wizytę u mechanika, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA