logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę BiQuad wybrać, by odbiór był najlepszy?

Nerfpl 16 Cze 2020 11:38 1473 4
REKLAMA
  • #1 18762333
    Nerfpl
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam

Obecnie posiadam antenę BiQuad o boku kwadratu 10,5cm bez ekranu
    Przed zmianami w czerwcu tego roku łapałem 3 Muxy. Po zmianach łapię 2 i 3 ale brak Mux 1. Kombinując anteną złapałem Mux 1 jako tako (TVP Abc siła 48% działa; TTV już nie).
    Ostatecznie zależy mi najbardziej na TVP ABC ale fajnie jak by wszystko odbierało.

Przykładam się do Double BiQuada ale jaki bok wybrać żeby najlepiej łapało?
    http://www.sat-charts.eu/nadajniki.php?id=MWp0NDgmNTY3ZTM=
    okno od strony zachodniej, trzecie piętro

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18762641
    portwein
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Wszystkie 3 MUX-y masz do wyboru i odbioru z Koszalina lub - jeśli sygnał przebije się przez budynek lub odbije gdzieś od sąsiednich - Lęborka.
    Pasmo, jakiego odbiór musisz zapewnić z Koszalina to 200 MHz. Z Lęborka mniej - ok. 100 MHz.
    Nie wiem, skąd pomysł, ale 4nec2 "podaje", że tak szerokopasmowy 2biquad bez ekranu, wiszący w wolnej przestrzeni, czyli nie za blisko innych, metalowych przedmiotów, musiałby być zrobiony z rurki o średnicy co najmniej 16-18 mm i długości boku kwadratu aż ok. 18,4-18,5 cm (dlaczego tak wychodzi nie pytaj - nie wiem).
    Polaryzacja H, więc ustawiony pionowo.
    Do kabla 75 om, podłączony najlepiej przez symetryzator, transformujący jednocześnie w stopniu 1:2.

Lębork - długość boku kwadratu można delikatnie skrócić, np. do 17,8 cm.

Długość boku liczysz od podłużnej osi symetrii, mniej więcej do środka przekroju na zgięciu (także wtedy, gdy na zgięciu straci kształt - spłaszczy się).
    Na "skrzyżowaniach", możesz profile spłaszczyć z premedytacją. Nie zbliżaj ich jednak za bardzo do siebie (pojemność).

Zamiast rurek możesz użyć płaskownika o szerokości podobnej do ww. średnicy. Szeroką częścią (bokiem) w kierunku nadajnika.
    Rezygnacja z transformatora natomiast, to oczywiście większe tłumienie, ale możesz spróbować.
  • REKLAMA
  • #3 18762872
    Nerfpl
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dzięki za info. A skąd wziąłeś wartości 200Mhz i 100Mhz?
    Myślałem że stroi się albo pod konkretne np 490(mux 1 Koszalin) albo średnio pod zakres.
    Przed zmianą rozbieżność była ~100 690-790 min max a teraz jest ~200 bo właśnie mux 1 jest 490Mhz a mux3 690. Stąd prawdopodobne problemy po zmianach
  • REKLAMA
  • #4 18768487
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA