logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy remont w piwnicy piaskiem z cementem ze szkłem wodnym to dobry pomysł?

przemok84 20 Cze 2020 19:54 2622 12
REKLAMA
  • #1 18771613
    przemok84
    Poziom 4  
    Ocena: 41
    Część koledzy.
    Planuję wyremontować piwnice. Skulem juz stary tynk na jednej ze ścian oporowych. W niektórych miejscach byl jakby odparzony, tynk sam odchodził.
    Teraz mam pomysł aby pouzupelniac ubytki i zagladzic ścianę piaskiem z cementem z dodatkiem szkła wodnego.
    1. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
    2. Jakie proporcje szkla wody zastosować?
    3. Jakies gotowe tynki cementowo wapienne z własnościami uszczelniajacymi?
    4. Czy dodawać szkła wodnego do gotowych tynków cementowo wapiennych?
    Dodam ze nie ma opcji izolacji od strony gruntu, uprzedzał pytania.
    Dzięki za pomoc...
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 18771727
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    przemok84 napisał:

Planuję wyremontować piwnice.

Po co? Na co ją przeznaczysz, to znaczy ile czasu chcesz tam przebywać?
    przemok84 napisał:
    Skulem juz stary tynk na jednej ze ścian oporowych. W niektórych miejscach byl jakby odparzony, tynk sam odchodził.

To wskazuje, że ściana może być zagrzybiona. A to nie wpływa korzystnie na zdrowie.
    przemok84 napisał:

Teraz mam pomysł aby pouzupelniac ubytki i zagladzic ścianę piaskiem z cementem z dodatkiem szkła wodnego.

Fajnie, ale najpierw trzeba usunąć grzyb ze ściany, zaizolować ją od wilgoci i zapewnić wentylację. Inaczej to będzie przypominało leczenie syfa pudrem.
  • REKLAMA
  • #3 18771738
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Izolacja ściany raczej od zewnątrz (i co gorsza być może izolacja pozioma), od wewnątrz to jak napisano galwanizowanie zwłok.
  • REKLAMA
  • #4 18772003
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 469
    przemok84 napisał:
    planuję wyremontować piwnice. Skulem juz stary tynk na jednej ze ścian oporowych. W niektórych miejscach byl jakby odparzony, tynk sam odchodził.

Niedawno zmagałem się u siebie z podobnym problemem. Kupiłem mieszkanie z przynależną sporą piwnicą. Budynek z 1960 roku dosyć głęboko osadzony w gruncie. Jako, że to wspólnota mieszkaniowa to skorzystałem z zasobów funduszu remontowego i zarządca wynajął ekipę do wykonania zewnętrznej izolacji pionowej. Sam jako najbardziej zainteresowany nadzorowałem wykonywanie prac i muszę przyznać, że ekipa zrobiła to solidnie. Mianowicie : Odkopanie, zbicie resztek zastanego tynku zewnętrznego, wybetonowanie takiego postumentu na wysokości ławy ze spadem na zewnątrz o szerokości około 40 - 50 cm. zatarcie ściany nową zaprawą, przemalowanie tego dwukrotną warstwą środka izolującego. Kolejnie przyłożenie dwóch warstw foli budowlanej i jednej styropianu. Potem zasypanie . Wykonawca wystawił rachunek na 3,5 tyś zł. Robocizna + materiały. Dopiero później zbiłem tynki wewnątrz i zrobiłem je na nowo. Dopiero tak przeprowadzona naprawa da Ci gwarancję wieloletniego braku problemu.
  • REKLAMA
  • #5 18772018
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Po co Ci ten grzejnik, w dodatku pod sufitem?

Preparat grzybobójczy i cement z piaskiem.

Później wyrównać możesz gipsem.
  • #6 18772405
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4673
    anchilos napisał:
    Później wyrównać możesz gipsem.
    Gips , na ścinę w piwnicy, i to jeszcze ciągle wilgotną -super !
  • #7 18772506
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Racja.......
  • #8 18772706
    retrofood
    Kolega @przemok84 nie odpowiada, więc kilka słów dla innych osób szukających porady. Co ja bym zrobił w takiej sytuacji. Jeśli piwnica będzie przeznaczona tylko do epizodycznej obecności ludzi, to można wyrównać ściany tynkiem cementowym i udawać, że nic się nie dzieje. Jednak nawet przy składowaniu w niej przedmiotów zawierających drewno, papier czy inne materiały organiczne, należy się liczyć z możliwością ich butwienia przy niesprawnej wentylacji.
    Natomiast jeśli przewidywana jest dłuższa obecność ludzi, po kilka godzin dziennie, to bez usunięcia grzyba i wykonania sprawnej wentylacji się nie obejdzie. Za duże ryzyko nabawienia się poważnego uszczerbku na zdrowiu.
  • #9 18776416
    przemok84
    Poziom 4  
    Ocena: 41
    Pomieszczenie jest dobrze wentylowane, nie ma grzyba. Osusze go osuszaczem, następnie podziałami zaprawą cementową z szkłem wodnym. Wczesniej oczyszcze i zagruntuje sciane. Taka podjąłem decyzje po konsultacjach. Temat zamknę jak umieszczę foty po realizacji. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
  • #10 18777678
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 418
    przemok84 napisał:
    Temat zamknę jak umieszczę foty po realizacji.
    Przydała by się relacja np z 5 lat po naprawie.
  • #12 18778367
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 469
    przemok84 napisał:
    Osusze go osuszaczem, następnie podziałami zaprawą cementową z szkłem wodnym. Wczesniej oczyszcze i zagruntuje sciane.

Nie chcę Cię smucić ale to będzie bezowocne. Tak typowa próba leczenia raka plastrem. Już w kilka dni po większych deszczach problem powróci.
  • #13 18780653
    retrofood
    Waldemar z Kaszub napisał:
    przemok84 napisał:
    Osusze go osuszaczem, następnie podziałami zaprawą cementową z szkłem wodnym. Wczesniej oczyszcze i zagruntuje sciane.

Nie chcę Cię smucić ale to będzie bezowocne. Tak typowa próba leczenia raka plastrem. Już w kilka dni po większych deszczach problem powróci.

A ostatnio pada...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje remont piwnicy, gdzie usunięto stary tynk z powodu odparzeń. Zastanawia się nad użyciem mieszanki piasku z cementem i szkłem wodnym do uzupełnienia ubytków. Odpowiedzi sugerują, że przed przystąpieniem do prac należy usunąć grzyb, zapewnić odpowiednią wentylację oraz rozważyć zewnętrzną izolację ścian. Wskazano, że stosowanie gipsu w wilgotnych warunkach jest niewskazane. Użytkownik postanowił osuszyć piwnicę, a następnie zastosować zaprawę cementową z dodatkiem szkła wodnego, po wcześniejszym oczyszczeniu i zagruntowaniu ścian. W dyskusji podkreślono, że brak odpowiedniej izolacji może prowadzić do powrotu problemów z wilgocią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA