logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saeco Lirika OTC - wypluwa wodę podczas czyszczenia SUP041EU RI9851/01

Scorpion_1982 26 Cze 2020 13:32 1725 6
REKLAMA
  • #1 18783852
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie.
    Kupiłem nowy ekspres Saeco Lirika Otc.
    Od początku mam pewien kłopot z nim.
    Gdy go włączę to urządzenie zaczyna się czyścić
    1. Po czym słychać że pompa ma trudności - chyba że tylko mi się tak wydaje, nie zaobserwowałem w pracy takiego zjawiska a mamy takie same urządzenie w pracy.
    2. Na koniec czyszczenia wypluwa mi wodę poprzez wentylację klapki serwisowej na blat.
    Niby nie ma dużo wody na blacie a jednak, część wody spoczywa na obudowie bloku zaparzającego a często spływa później po obudowie na blat, gdyby spływała do tacki do bym się nie czepiał, no i sprawa czemu nie trafia woda do tacki tylko leci na zewnątrz.
    3. Czy u wszystkich ten blok jest tak płytko montowany ??, w pracy nie mogę sprawdzić by mi ktoś nie zarzucił że majstruje przy ekspresie..
    Załączam filmik:
    https://www.youtube.com/watch?v=--zMLmk2xjk

Dziękuję ślicznie za pomoc.
    P.S Mam dwa lata gwarancji ale chwilowo nie mam jak podjechać z nim do serwisu.
    Urządzenie posiadam od 3 tygodni.
    3 - razy czyszczony blok a dokładniej przelewany dość mocno wodą filtrowaną wydaje się być czysty, no ale to jest od nowości ten problem wiec to raczej nie wina zatkanego bloku.
  • REKLAMA
  • #2 18784400
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3326
    Praca pompy prawidłowa, natomiast dlaczego ta woda leci, ciężko powiedzieć..

Fajnie by było gdyby mogła pani "patyczkiem" zasymulować zamknięte drzwi i wówczas nagrać film, skąd ta woda tak naprawdę płynie. Oczywiście nie jest to normalne..
    Może banał ale czy blat w tym miejscu jest wypoziomowany ?
    Czy po wyjęciu bloku na jego podstawce jest drożna dziura spływowa do tacki ?
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 18784748
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Po wyjęciu bloku tackę również czyszczę, otworek drożny.
    Blat wypoziomowany.
    Tak wygląda podgląd z wnętrza:
    https://youtu.be/mbCBeKJDrgA
  • REKLAMA
  • #4 18785636
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3326
    Tam tak bardzo chlapie z komory parzenia.
    Blok a szczególnie głowicą jest do rozbiórki i weryfikacji.
    Zatem jeżeli jest na gwarancji to sugerował bym jednak oddanie go do serwisu. Zapewne wymienią cały blok.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 18789503
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Urządzenie trafiło na serwis zobaczymy jak odbiorę.
  • REKLAMA
  • #7 18869633
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Sprawa rozwiązana, po kilku dniach odebrałem z serwisu i jak narazie ręką odjął.
    Wymieniany był jakiś zaworek w bloku zaparzającym,
    Ogólnie przeglądnął całe urządzenie, wymienił pastę pod termostatami.
    Na chwilę obecną urządzenie działa ok zapewne zawór spuszczający ciśnienie z bloku był winny.
    Dziękuje za dyskusje zamykam temat.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Saeco Lirika OTC, który podczas procesu czyszczenia wypluwa wodę przez wentylację klapki serwisowej. Po włączeniu urządzenia słychać trudności pracy pompy, a woda spływa na obudowę bloku zaparzającego zamiast do tacki. Użytkownik potwierdził, że blat jest wypoziomowany, a otwór spływowy w podstawce bloku jest drożny. Po konsultacjach zasugerowano oddanie urządzenia do serwisu, gdzie wymieniono zaworek w bloku zaparzającym oraz dokonano przeglądu całego urządzenia. Po serwisie problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA