logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pęknięty napinacz łańcucha Wiśniowski Intro 600

kosa.3 04 Lip 2020 14:13 5352 5
  • #1 18798644
    kosa.3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szanowni,
    Mam problem z działaniem mojej bramy garażowej. Mianowicie, podczas ruchu bramy ta przesuwa się o kilkanaście centymetrów i wraca do pozycji wyjściowej. Jak zdążyłem się domyśleć problem tkwi w przeciążeniu napędu. Szukając przyczyn natknąłem się na napinacz łańcucha, który wydaje się być uszkodzony (rolka prowadząca łańcuch pęknięta na pół w górnej części). I tutaj pojawiają się pytania:
    1. Czy istnieje możliwość żeby wymienić ten napinacz?
    2. Jeśli tak to mozecie podpowiedzieć gdzie to kupić? Niestety nigdzie w necie nie mogę znaleźć tej części.

Napęd tak jak w temacie Wiśniowski Intro 600
    Poniżej zdjęcie wspomnianego napinacza.

Pęknięty napinacz łańcucha Wiśniowski Intro 600
  • #2 18800010
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    To automat robiony dla firmy Wiśniowski (prawdopodobnie na "dalekim wschodzie"). Tak więc po części należy się zwrócić do tej firmy.
  • #3 19468022
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Czy rozwiązałeś swój problem?
    Ja mam podobny tzn łańcuch trze o dolną część szyny prawdopodobnie rolka straciła dolną wargę i łańcuch się nie napina jak powinien.
  • #4 19468026
    kosa.3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    U mnie rozwiązanie było proste ale też dosyć bolesne bo musiałem kupić całą szynę z łańcuchem i napinaczem. Niestety, poszczególne części nie są dostępne w sprzedaży. Na szczęście wymiana była prosta i zajęła mi jakieś 20 minut. Części kupiłem u lokalnego dystrybutora Wiśniowskiego.
  • #5 19468143
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2611
    Pierwsze na co muszę zwrócić uwagę, to za mocno naciągnięta regulacja — sprężyna znajduje się w stanie całkowitego ściśnięcia. Tam jest łańcuch "rowerowy" który ma pracować lekko i płynnie, bez trzasków, a sprężyna służy do likwidowania luzu wynikającego z nierównomiernego "wyciągania" się łańcucha. Tego nawet się nie smaruje, bo łańcuch powinien być fabrycznie nasączony olejem. Jeżeli napęd ma problem z otwieraniem bramy, to wina będzie zawsze po stronie źle wyregulowanej bramy, która powinna się dawać lekko otwierać ręcznie. Wiem, bo tak partacko zamontowaną bramę robiłem, a kto inny smarował szynę z łańcuchem towotem. Najlepsze że w samym napędzie zrobili pajęczynę z przekaźnikiem na przewodach od silnika, zamiast przelutowania jednej zworki na płycie głównej, dlatego że brama miała krańcówkę na drzwi.

Zawsze można pomyśleć o naprawieniu lub dorobieniu części. Trzeba tylko rozmontować napęd by mieć części na wzór.
REKLAMA