logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić zapłon CDI do WSK 175? Motocykl się dławi.

Lawrence_76 12 Lip 2020 09:45 10368 11
REKLAMA
  • #1 18813069
    Lawrence_76
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witajcie Serdecznie. Mam problem z moją WSKą 175. Jak wiadomo "Czwórki" zazwyczaj wymagały posiedzenia przy zapłonie. Moja zdecydowanie do takich należy. Sugerowałem się wieloma waszymi poradami nie mając jeszcze konta i koniec z końców metodą prób i błędów znalazłem Złoty środek w którym Wiesia cykała jak zegareczek ale do czasu. W tym roku coś mnie tkło i zakupiłem elektroniczny zapłon CDI WSK 175 – ładowanie trójfazowe i teraz pojawiają się problemy jak to ustawić. Twórca zapłonu zaleca ustawienie 4 mm przed GMP. Wiekowa instrukcja zaleca około 2,8 - 3.0 mm przed GMP (to tyczy się przerywacza), a ja mam do oporu przesunięty stojan i 4 mm przed GMP wygłąda u mnie tak.
    W schemacie wygląda to tak.
    Ogólnie motocykl po dłuższym kopaniu odpala na jakiś czas. Od 5 sekund nawet do trzech minut ale dodając gaz strasznie się dławi tak jakby się zalewał.
    Jak ustawić zapłon CDI do WSK 175? Motocykl się dławi. Jak ustawić zapłon CDI do WSK 175? Motocykl się dławi.
    Proszę doradźcie co mam teraz z tym fantem zrobić, mam ciąć tą ,,ściankę" oddzielającą celę zapłonową od celi napędowej? Bawić się z tym zapłonem?
    Wbiłem się na minę z tym zapłonem?
  • REKLAMA
  • #2 18813076
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Ja własnie przrerobiłem na cdi 125. Niesety bez lampy led do ustawienia zapłonu ktora pokazuje realny punkt zapłonu byłem bez szans.
  • REKLAMA
  • #3 18813077
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2799
    Lawrence_76 napisał:
    Prosze doradźcie co mam teraz z tym fantem zrobic mam ciąć tą ,,ściankę" oddzielającą cele zaplonową od celi napędowej? Bawic sie z tym zaplonem?

Jaką ściankę?

Zapewne trzeba ustawić poza obecnym zakresem regulacji - jak jest to wyzwalanie zrobione i jak je regulujesz? Optycznie z jakąś naklejką na kole magnesowym? To ją trzeba przenieść...
  • #4 18813125
    Lawrence_76
    Poziom 3  
    Jak ustawić zapłon CDI do WSK 175? Motocykl się dławi.
    jdubowski napisał:
    Lawrence_76 napisał:
    Prosze doradźcie co mam teraz z tym fantem zrobic mam ciąć tą ,,ściankę" oddzielającą cele zaplonową od celi napędowej? Bawic sie z tym zaplonem?

Jaką ściankę?

Zapewne trzeba ustawić poza obecnym zakresem regulacji - jak jest to wyzwalanie zrobione i jak je regulujesz? Optycznie z jakąś naklejką na kole magnesowym? To ją trzeba przenieść...

Między magnesem a łańcuchem. Stojak pod czujnik halla opiera sie właśnie o tą ścianke
  • REKLAMA
  • #5 18813174
    jdubowski
    Lawrence_76 napisał:
    Między magnesem a łańcuchem. Stojak pod czujnik halla opiera sie właśnie o tą ścianke

Koło magnesowe może być założone na wał tylko w jednym ustalonym położeniu?
  • #6 18813256
    Lawrence_76
    Poziom 3  
    Koło magnesowe nachodzi na klin w wale. Zakladajac zaznaczylem sobie na czopie w ktorym polozeniu walu jest klin i gdzue mam rowek na klin w kole magnesowym. Poruszać moge tylko tym stojanem / statorem ale nie zbyt mocno. Narazie staror / stojan mam jak najbardziej przesuniety do tej ścianki i ustawiony zaplon mam na 3,8 mm przed GMP. Wydaje mi sie ze to zdecydowanie zadużo bo bardzo trudno odpala i gasnie po chwili bez dodania gazu. Po dodaniu gazu z resztą też..

Jak ustawić zapłon CDI do WSK 175? Motocykl się dławi. Jak ustawić zapłon CDI do WSK 175? Motocykl się dławi.
  • REKLAMA
  • #7 18813323
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Ale przeszkadza Ci tylko ścianka w deklu, w karterze silnika nie. Mozesz na próbę przestawić zapłon i odpalić/ przejechać się bez pokrywy
  • #10 18826974
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Sprawďź napiecie z cewek magneta na moduł powinno być około 80- 120 V AC jak jest mniej to cewki stajana do weryfikacji. Czasem megneto przyciera o cewki albo za płytko na nie nachodzi.
  • #11 18827149
    jdubowski
    Lawrence_76 napisał:
    Do tematu pragnę jeszcze dodać, że iskra jest bardzo mizerna, bardzo słaba, wątła. Czy i to może być przyczyną ciężko odpalającego silnika i dławiącego się?

Może.
  • #12 18853474
    Lawrence_76
    Poziom 3  
    Po kilku telefonach do konstruktora zakupionego zapłonu CDI okazuje się, że to nie jest wina złego zamontowania podzespołów przeze mnie lecz wału korbowego , a dokładnie czopu wału do którego wkręcana była krzywka, a do którego teraz przykręcam koło magnesowe. Jest on delikatnie przekręcony przez co nie mogę ustawić zapłonu, gdyż ten jest robiony pod stare wytyczne konstrukcyjne silnika.
    W skrócie, osiem lat temu kupiłem nowy wał (zapłaciłem wtedy dosyć sporo), założyłem, w wielkich bólach ustawiłem zapłon i jeździłem. Co jakiś czas ustawiając zapłon na nowo (średnio co 50 kilometrów) fabryczny przerywacz miał większą tolerancję błędu niż nowy elektroniczny zapłon, który zakupiłem. Dziś odesłałem koło magnesowe, które przyszło z kompletem i jeszcze w tym tygodniu jak zapewnia mnie twórca przyśle mi koło magnesowe do samodzielnego montażu bym sam mógł nałożyć trzpień, który nawiercę i do którego przybiję nitami już wtedy dobrze ustawione magneto. Nie wydaję mi się to zbyt skomplikowaną czynnością, ale jak wiadomo: ,,Życie to pasmo niespodzianek."
    Temat w połowie jest rozwiązany ale puki nie odpalę motoru nie zamykam go. Być może natrafię jeszcze na jakieś niespodzianki, a może ktoś kiedyś będzie w podobnej sytuacji i tutaj trafi na rozwiązanie sprawy.
    A na razie pozdrawiam wszystkich zaangażowanych w pomoc przy moim problemie. :sm9:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem zapłonu CDI w motocyklu WSK 175, który się dławi i ma trudności z odpaleniem. Po przesiadce na elektroniczny zapłon CDI, użytkownik zauważył, że zapłon powinien być ustawiony 4 mm przed GMP, co różni się od zalecanych 2,8-3,0 mm. Problemy z odpalaniem i dławiącym się silnikiem mogą być spowodowane słabą iskrą oraz niewłaściwym ustawieniem wału korbowego. Użytkownik planuje wymianę koła magnesowego, aby poprawić ustawienie zapłonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA